Tartă văratică cu fructe de pădure!

Tarta preparată din aluat fraged, cu fructe de pădure și bezea, este fină, ușoară, aromată și gustoasă. Un adevărat desert văratic!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-100 g de unt;

-3 gălbenușuri medii;

-50 g de zahăr pudră;

-un praf de sare;

-o linguriță de zahăr vanilat;

-½ linguriță de praf de copt;

-180-200 g de făină.

Pentru umplutură:

-500 g de fructe de pădure (noi am folosit căpșuni);

-75 g de zahăr;

-25 g de amidon de porumb.

Dacă fructele sunt acrișoare, puteți să adăugați mai mult zahăr: în acest caz fructele vor elibera mai mult suc și, corespunzător, va trebui să adăugați puțin mai mult amidon.

Pentru bezea:

-3 albușuri medii;

-130 g de zahăr;

-10 g de zahăr vanilat;

-un praf de sare.

Noi am copt tarta într-o tavă cu diametrul de 21 cm și înălțimea de circa 2 cm.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți umplutura: spălați căpșunile și îndepărtați-le codițele. Tăiați-le în bucățele.

2.Puneți căpșunile într-o cratiță sau tigaie cu fundul gros. Amestecați-le cu jumătate de zahăr și lăsați-le să-și elibereze sucul pe parcursul a 5 minute.

3.Amestecați zahărul rămas și amidonul de porumb.

4.Puneți căpșunile pe foc mic și, amestecând continuu, încălziți-le până vor apărea primele bule de clocotire.

5.Luați-le de pe foc. Adăugați zahărul combinat cu amidonul în ele și amestecați foarte bine.

6.Puneți iarăși vasul pe foc mic și gătiți fructele timp de 1 minut din momentul clocotirii, amestecând continuu.

7.Luați compoziția rezultată de pe foc. Acoperiți-o cu folie alimentară, astfel încât aceasta să intre în contact direct cu suprafața ei și lăsați-o să se răcească. De asemenea, puteți să o lăsați să se răcească fără folie, dar amestecând-o frecvent, ca să nu i se usuce suprafața.

8.Pregătiți aluatul: puneți untul moale (la temperatura camerei), zahărul pudră, zahărul vanilat și un praf de sare într-un bol adânc. Amestecați până la omogenizare.

9.Adăugați gălbenușurile. Amestecați și bateți compoziția cu telul până va deveni omogenă și pufoasă.

10.Adăugați 150 g de făină cernută împreună cu praful de copt. Amestecați cu spatula până când aluatul va deveni omogen.

11.Transferați aluatul pe suprafața de lucru, pe care ați răspândit făina rămasă. Frământați-l cu mâinile, fără să-l presați excesiv (aluatul fraged trebuie frământat cu delicatețe). El trebuie să fie omogen, neted, moale, mat și nelipicios. Dacă este necesar, mai adăugați câte puțină făină, dar aveți grijă să nu exagerați: aluatul îmbibat cu prea multă făină devine foarte tare după coacere.

12.Puneți aluatul pe o bucată de hârtie de copt și întindeți-l cu sucitorul într-un blat rotund, cu grosimea de aproximativ 4 mm și diametrul de circa 24 cm.

13.Transferați cu grijă blatul în tava de copt. Aranjați-l cu mâinile, astfel încât să-l așezați uniform pe fundul și pereții ei. Uniformizați marginile viitoarei tarte: cel mai bine ar fi ca ele să depășească marginile tăvii cu circa 1 cm, deoarece aluatul fraged se lasă după coacere (astfel veți evita obținerea unei tarte prea joase).

14.Înțepați frecvent blatul cu ajutorul furculiței.

15.Apoi acoperiți-l cu hârtia de copt, pe care l-ați întins și adăugați mazăre uscată, fasole uscată, orez sau mărgeluțe de ceramică (se găsesc în comerț și sunt destinate anume coacerii blaturilor pentru tarte) în el.

16.Coaceți blatul timp de 15-20 minute, până i se vor rumeni puțin marginile, în cuptorul preîncălzit până la 170-180°C‌ (programul jos-sus, fără convecție, pe raftul mijlociu).

17.Luați greutatea de pe blat și lăsați-l să se răcească puțin. 

18.Pregătiți bezeaua: bateți albușurile și un praf de sare cu mixerul pornit la viteză medie, până vor deveni spumoase. Apoi adăugați treptat (câte o lingură) zahărul tos combinat cu zahărul vanilat în ele și continuați să le mixați la viteză mare, până la apariția vârfurilor persistente. Trebuie să obțineți o bezea stabilă și lucioasă, fără cristale de zahăr (acesta trebuie să se dizolve complet).

19.Asamblați tarta: răspândiți uniform umplutura în blatul din tavă.

20.Răspândiți bezeaua pe suprafața umpluturii, acoperindu-o complet. Realizați denivelări pe suprafața ei cu ajutorul spatulei.

21.Coaceți tarta timp de 15-20 minute, până când bezeaua se va rumeni puțin (aveți grijă să nu o ardeți), în cuptorul preîncălzit până la 170-180°C‌.

22.Lăsați tarta să se răcească complet, după care scoateți-o din tavă și așezați-o pe un platou.

23.Porționați-o și serviți-o cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New