Tort din jeleu de kiwi și smântână — un desert ușor, delicat și răcoritor! - Retete-Usoare.eu

Tort din jeleu de kiwi și smântână — un desert ușor, delicat și răcoritor!

Vrem să vă împărtășim rețeta unei noi capodopere culinare, care i-a cucerit pe toți prietenii și apropiații noștri. Un desert deosebit!

INGREDIENTE:

Pentru blat:

-400 g de biscuiți sfărâmicioși;

-150 g de unt.

Pentru jeleul de kiwi:

-2 plicuri cu praf pentru jeleu cu gust de kiwi;

-2 kiwi.

Pentru jeleul de smântână:

-750 g de smântână fermentată;

-500 ml de lapte;

-35 g de gelatină;

-200 g de zahăr;

-vanilie — după gust.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți blatul: măcinați biscuiții cu ajutorul blenderului.

2.Topiți untul, după care lăsați-l să se răcească și combinați-l cu biscuiții măcinați. Amestecați foarte bine. Veți obține o compoziție sfărâmicioasă și umedă.

3.Tapetați forma, în care veți asambla tortul, cu folie alimentară. Transferați compoziția de biscuiți în ea, răspândindu-o uniform și presându-o bine cu palmele. Dați forma cu blatul obținut la frigider.

4.Pregătiți jeleul de kiwi: dizolvați praful pentru jeleu în apă, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Turnați soluția obținută într-un vas rotund, care trebuie să aibă diametrul și înălțimea mai mici decât forma, în care veți asambla tortul. Dați vasul cu viitorul jeleu la frigider.

5.Curățați și tăiați kiwi în cerculețe. Fierbeți-le timp de 2-3 minute în apă clocotindă, pe foc mic. Apoi lăsați-le să se răcească și adăugați-le în vasul cu jeleul verde din frigider. Lăsați jeleul să se închege.

Noi am făcut o greșeală majoră în timpul preparării acestui jeleu: am adăugat cerculețele de kiwi în stare crudă în jeleu și acesta nu s-a închegat. Aparent kiwi și ananasul nu se adaugă în stare proaspătă în jeleuri, deoarece ele conțin niște enzime, care neutralizează proprietățile gelatinei.

Însă nu am renunțat: am topit jeleul pe foc mic. Între timp am înmuiat 25 g de gelatină în apă, am dizolvat-o pe foc mic și am adăugat-o în siropul de kiwi. Am dat noul jeleu la frigider și el s-a închegat complet în 4 ore.

6.Țineți puțin vasul cu jeleul închegat în apă fierbinte. Astfel jeleul se va desprinde ușor de pereții lui.

7.Acoperiți vasul cu jeleul de kiwi cu forma, în care se află blatul de biscuiți, după care răsturnați-le. Astfel veți poziționa jeleul de kiwi în centrul tortului.

8.Pregătiți jeleul de smântână: aduceți laptele până aproape de punctul de fierbere, după care turnați-l peste gelatină. Amestecați foarte bine, pentru ca gelatina să se dizolve complet și lăsați compoziția obținută să se răcească.

9.Bateți smântâna cu zahărul cu ajutorul mixerului, până la dizolvarea completă a zahărului. Adăugați vanilia în timpul acestui proces. Gustați crema obținută: ea trebuie să fie dulce, pentru că mai târziu veți adăuga laptele neîndulcit în ea.

10.Fără să opriți mixerul, turnați în jet subțire laptele cu gelatină. Se procedează astfel, ca să se evite apariția cocoloașelor și închegarea instantă a gelatinei, în momentul, în care vine în contact cu smântâna rece.

11.Turnați cu atenție crema de smântână în spațiul gol din formă. Apoi dați tortul la frigider pentru încă 60 minute, ca să se închege.

12.Scoateți tortul din formă și îndepărtați folia alimentară de pe suprafața lui. Tortul are o greutate de 2.5-3 kg.

Sincer vorbind, când jeleul de kiwi nu s-a închegat, am vrut să renunțăm la această idee. Însă ne bucurăm că am pregătit rețeta până la sfârșit. Prietenii și apropiații noștri au fost impresionați atât de aspectul neobișnuit al tortului, cât și de gustul lui. El este foarte fin, aerat și are un gust dulce-acrișor.

Am încercat să pregătim atât jeleu de lapte, cât și jeleu de smântână. Aceste variante nu ne-au mulțumit. De aceea, am combinat aceste ingrediente și rezultatul a fost formidabil. Partea albă a tortului seamănă cu un sufleu, doar că textura ei este mai densă.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

loading...