Tort moale, fin și foarte gustos!

Vă propunem să pregătiți tortul „Fetița de caramel”: moale, fin, delicios, cu gust intens de caramel. Atât blaturile, cât și crema lui, conțin caramel. Suprafața tortului se acoperă cu glazură moale de ciocolată și caramel. Se prepară destul de ușor — trebuie doar să pregătiți în prealabil caramelul. Haideți să începem!

INGREDIENTE:

Pentru blaturi:

-100 g de unt;

-120 g de zahăr (6 linguri);

-2 ouă medii;

-80 g de caramel;

-200 g de făină (10 linguri);

-7 g de bicarbonat de sodiu (o linguriță).

Pentru cremă:

-600 g de smântână fermentată 30% (sau 20%, dar separată în prealabil de zer: se pune pe o strecurătoare tapetată cu 2 straturi de tifon, se așează o greutate peste ea și se lasă peste noapte la frigider, ca să se scurgă tot zerul din compoziția ei; după aceasta se cântărește — noi am avut nevoie de 800 g de smântână fermentată 20%, ca să obținem 600 g de produs separat de zer);

-230 g de caramel.

Pentru glazură:

-100 g de ciocolată neagră 50%;

-130 g de smântână pentru frișcă 30-35%.

Altele: 

-70 g de arahide mărunțite — simple sau sărate (opțional; puteți să le înlocuiți cu alte nuci, care vă plac);

-50 g de caramel.

Din aceste ingrediente veți obține un tort dreptunghiular, cu dimensiunile de 16 x 24 cm, înălțimea de 6 cm și greutatea de 1600 g.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul: topiți untul într-o crăticioară cu fundul gros. Adăugați zahărul. Amestecați foarte bine și aduceți compoziția rezultată până la punctul de fierbere.

2.Apoi reduceți focul până la minim. Adăugați caramelul și amestecați până la omogenizare.

3.Adăugați bicarbonatul de sodiu și începeți să amestecați energic. Veți observa cum compoziția devine spumoasă și își mărește volumul de câteva ori.

4.După aceasta luați-o de pe foc și continuați să o amestecați până când reacția dintre bicarbonatul de sodiu și caramel se va sfârși.

5.Transferați compoziția în bolul, în care veți pregăti aluatul și, amestecându-o, răciți-o până la starea de caldă (puteți să o verificați cu degetul). Astfel veți evita coagularea ulterioară a ouălor.

6.Adăugați treptat (câte unul) ouăle, amestecând de fiecare dată până la omogenizare cu ajutorul telului.

7.Adăugați treptat (în 2 etape) făina cernută, amestecând de fiecare dată până la omogenizare. Veți obține un aluat dens, moale, elastic și lipicios.

8.Divizați aluatul în 2 părți egale.

9.Răspândiți uniform fiecare parte de aluat pe tava tapetată cu hârtie de copt, astfel încât să obțineți un blat subțire, dreptunghiular, cu dimensiunile de 26 x 34 cm.

10.Coaceți blatul timp de 8-10 minute în cuptorul preîncălzit până la 190°C. Verificați dacă este gata prin testul cu scobitoarea.

11.Scoateți blatul din cuptor și uniformizați-i îndată marginile (nu aruncați bucățelele rămase). Apoi tăiați-l în 2 bucăți egale, cu dimensiunile de 15 x 23 cm. Puneți-le pe grătar și lăsați-le să se răcească complet.

12.Procedați similar cu cealaltă parte de aluat. 

13.Pregătiți crema: puneți smântâna fermentată și caramelul moale într-un bol adânc. Amestecați-le puțin cu spatula, iar apoi bateți-le cu mixerul până veți obține o cremă omogenă, densă și stabilă.

14.Puneți deoparte 3 linguri de cremă pentru uniformizarea marginilor tortului. Acoperiți-o cu folie alimentară și dați-o la frigider.

15.Asamblați tortul pe un platou, în interiorul unei forme reglabile, tapetate cu folie acetat: suprapuneți blaturile, ungându-le cu câte ¼ din crema pregătită și presărându-le cu câte 1/3 din arahidele mărunțite. Ultimul blat se unge doar cu cremă, care trebuie uniformizată foarte bine.

16.Dați tortul la frigider.

17.Pregătiți glazura: încălziți smântâna pentru frișcă până aproape de punctul de fierbere (în niciun caz nu o clocotiți). Turnați-o peste ciocolata ruptă în bucățele. Lăsați-le să interacționeze pe parcursul a 30 secunde, după care amestecați-le până la omogenizare.

18.Turnați glazura pe suprafața tortului, răspândindu-o uniform. Dacă apar bule de aer pe suprafața ei, puteți să le spargeți cu ajutorul unei scobitori.

19.Dați tortul la frigider pentru 5-6 ore (sau peste noapte), ca să se pătrundă.

20.Îndepărtați forma și folia acetat din jurul tortului. Acoperiți-i marginile cu crema pusă deoparte și firimiturile rezultate din măcinarea bucățelelor rămase după uniformizarea marginilor blaturilor.

21.Aplicați o rețea de caramel pe suprafața glazurii tortului. Umpleți o parte din celulele rețelei cu caramel, astfel încât să obțineți aspectul de „tablă de șah”.

22.Porționați și serviți tortul „Fetița de caramel”!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New