Tort ”Napoleon” cu cremă de vanilie – ideal la gust și la textură!

Tort ”Napoleon” cu cremă de vanilie. Blaturi fine stratificate, cremă aerată de vanilie și un gust încântător. Acest desert nu va lăsa pe nimeni indiferent! Este delicat și potrivit de dulce – unul din cele mai gustoase! Se prepară simplu, deși trebuie să țineți cont de unele nuanțe pe care le găsiți în rețeta pas cu pas. Chiar și cei începători se vor descurca.

INGREDIENTE:

Pentru aluat (12 blaturi):

-450 gr de făină;

-3 gălbenușuri;

-270 gr de unt 82%;

-150 ml de apă rece;

-2 lingurițe de oțet 9% (sau vodcă).

Pentru cremă:

-600 ml de lapte;

-2 ouă;

-180 gr de zahăr;

-2 lingurițe de zahăr vanilat;

-40 gr de amidon;

-100 gr de unt;

-200 gr de smântână pentru frișcă 33-35%.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul. Într-un vas, amestecați apa, oțetul și gălbenușurile, până la omogenizare.

2.Puneți făina într-un vas și treceți prin răzătoarea mare untul, care a stat la congelator timp de 30-60 de minute. Înmuiați untul în făină, iar cel răzuit îl amestecați imediat cu făină. Folosiți unt de calitate, care își va menține forma și nu se va topi de la mâinile calde. Dacă totuși se încălzește, ar fi mai bine să-l congelați.

3.Amestecați rapid, timp de cel mult 1 minut, cât să obțineți un aluat firimituri.

4.Faceți o adâncitură în mijloc și turnați amestecul lichid. Frământați rapid aluatul, de parcă l-ați împături, pentru ca untul să nu reușească să se încălzească. Nu e nevoie să frământați aluatul până la omogenizare.

5.Împărțiți aluatul în 12 bucăți, câte 75-77 gr fiecare. Rotunjiți puțin fiecare bucată de aluat și așezați-le pe o farfurie pudrată cu făină. Acoperiți farfuria cu folie alimentară și o dați la frigider pentru 6-7 ore.

6.Setați cuptorul la 210-220°C.

7.Luați câte o bucată de aluat, o înfăinați din abundență la fel ca hârtia de copt, și întindeți un blat rotund. Străduiți-vă să întindeți aluatul repede, să nu reușească să se încălzească. Dacă aluatul se lipește de sucitor, presărați-l bine cu făină. Blaturile trebuie să aibă diametrul de 21 cm, dar le întindeți puțin mai mari, ca să vă rămână firimituri pentru decor.

8.Înțepați blatul cu o furculiță și îl dați la cuptor pentru 5-7 minute. Coaceți toate blaturile până se rumenesc, le scoateți din cuptor și le tăiați imediat de mărimea formei, folosiți baza formei detașabile pentru că este ușoară, farfuria este grea și ar putea deteriora blatul. Resturile de aluat le adunați într-un vas și le veți folosi mai târziu.

9.După ce blaturile se vor răci, le așezați unul peste altul.

10.Pregătiți crema. Amestecați ouăle cu zahăr și zahăr vanilat, până la omogenizare.

11.Adăugați amidonul și mai amestecați o dată foarte bine.

12.Turnați puțin lapte, să devină compoziția mai lichidă.

13.Laptele rămas îl transferați într-o cratiță și îl înfierbântați bine, fără să-l dați în clocot.

14.Turnați laptele în compoziția de ouă, amestecați și întoarceți amestecul din nou în cratiță. Puneți crema la foc și o fierbeți, până devine densă, amestecând continuu cu telul timp de aproximativ 5-8 minute, în dependență de temperatură.

15.Lăsați crema să se răcorească timp de câteva minute, amestecând, să nu se formeze pieliță la suprafață.

16.Adăugați treptat untul la temperatura camerei și amestecați, până la omogenizare. Bateți puțin crema cu telul, să devină mai pufoasă. Acoperiți crema la contact cu folie alimentară și o lăsați să se răcească complet. Puteți pune vasul cu cremă în chiuveta cu apă rece, astfel se va răci mai repede.

17.Bateți smântâna rece cu mixerul, apoi încorporați frișca în cremă, amestecând atent cu spatula.

18.Montați tortul. Așezați un blat pe platoul de servire, puneți inelul detașabil și adăugați aproximativ 2 linguri cu vârf de cremă, pe care o repartizați uniform.

19.Adăugați blaturile pe rând, acoperindu-le cu cremă. Nu le presați tare. Ultimul blat îl lăsați fără cremă. Tortul trebuie să stea timp de 2-3 ore la temperatura camerei, el se va îmbiba și se va lăsa puțin.

20.Cele 2-3 linguri de cremă care vă rămâne le acoperiți cu folie alimentară și dați vasul la frigider.

21.Treceți cu un cuțit subțire pe marginile inelului și îl îndepărtați.

22.Amestecați bine crema rămasă și îmbrăcați suprafața și părțile laterale ale tortului.

23.Mărunțiți resturile de aluat firimituri nu prea mici și presărați marginile și suprafața tortului.

În final obțineți un tort de 1,8 kg. El este deja îmbibat, dar blaturile încă sunt puțin crocante. Dacă doriți să fie moale, atunci îl dați la frigider încă pentru câteva ore sau peste noapte. Înainte de servire ornați tortul ”Napoleon” cu fructe de sezon.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New