Tortul „Capriciul doamnei” — un desert cu blaturi deosebite și cremă de lapte condensat caramelizat! - Retete-Usoare.eu

Tortul „Capriciul doamnei” — un desert cu blaturi deosebite și cremă de lapte condensat caramelizat!

Niciodată nu ne vom plictisi de acest desert! Putem să adăugăm orice umpluturi în el — câte 100 g pentru fiecare blat. De această dată l-am pregătit cu mac, caise uscate, prune uscate cu nuci și stafide cu nuci. Cantitatea ingredientelor este indicată pentru un singur blat. De aceea, puteți să le ajustați înălțimea după cum doriți.

INGREDIENTE:

Pentru un blat (tortul este format din 4 blaturi):

-un ou;

-80 g de făină;

-120 g de smântână fermentată 20%;

-120 g de zahăr;

-15 g de amidon;

-o linguriță de praf de copt;

-10 g de pudră de cacao (pentru blaturile întunecate);

-20 g de unt — pentru ungerea tăvii.

Umpluturile pentru blaturi:

-100 g de mac;

-100 g de caise uscate;

-50 g de stafide + 50 g de nuci;

-50 g de prune uscate + 50 g de nuci.

Pentru însiropat:

-600 g de smântână fermentată 20%;

-zahăr pudră — după gust.

Pentru cremă:

-500 ml de smântână pentru frișcă 33%;

-380 g de lapte condensat caramelizat.

MOD DE PREPARARE:

1.Înainte să începeți pregătirea aluaturilor, pregătiți umpluturile: ele trebuie să fie uscate. Măcinați macul cu ajutorul râșniței.

2.Mărunțiți prunele uscate și combinați-le cu 50 g de nuci măcinate (puteți să folosiți orice tip de nuci).

3.Amestecați stafidele cu 50 g de nuci — adăugați-le în blatul cu cacao.

4.Mărunțiți caisele uscate — le puteți adăuga într-un blat fără cacao.

5.Tapetați fundul tăvii cu diametrul de 24 cm cu hârtie de copt. Ungeți-o cu unt și presărați-o cu puțină făină.

6.Având în vedere faptul că rețeta presupune utilizarea prafului de copt, pregătiți fiecare aluat chiar înainte de a-l coace. Combinați toate ingredientele uscate (fără umplutură — se adaugă la sfârșit), amestecându-le foarte bine.

7.Bateți foarte bine oul, adăugând treptat zahărul, până când compoziția se va deschide la culoare. Apoi adăugați smântâna și amestecați până la omogenizare.

8.Adăugați ingredientele uscate (cernute) în compoziție, amestecându-o cu mixerul pornit la viteză mică. Trebuie să obțineți un aluat moale și gingaș.

9.Folosind o spatulă, încorporați umplutura în aluat. Transferați-l în tava de copt.

10.Coaceți fiecare blat timp de 25-35 minute la 180°C. Verificați dacă este gata prin testul cu scobitoarea. Pentru ca aluatul să crească bine, nu deschideți ușa cuptorului în primele 20 minute de coacere.

11.După ce blaturile se vor răci, separați-le de hârtia de copt și ungeți-le cu smântâna combinată cu zahăr pudră. Utilizați aproximativ 100 g de smântână pentru fiecare blat. Înainte de a începe asamblarea tortului, lăsați blaturile să se pătrundă pe parcursul a 60 minute.

12.Pregătiți crema: ca să devină pufoasă, smântâna pentru frișcă trebuie să fie foarte rece. Folosind mixerul, bateți-o până la apariția vârfurilor moi. Adăugând treptat laptele condensat caramelizat, continuați să o mixați până la omogenizare.

13.Asamblați tortul în ordine aleatorie, ungând blaturile cu cremă și suprapunându-le. Ungeți și marginile tortului cu cremă.

14.Decorați tortul după cum vă place. Puteți să-i divizați suprafața în sectoare și să-l presărați cu mac, pudră de cacao și nuci măcinate.

15.Dați tortul la frigider pentru câteva ore, ca să se pătrundă cu cremă. Invitați-vă prietenii și serviți acest desert minunat!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

loading...