Tortul „Lăbuțele gâștei” cu vișine și cremă de ciocolată!

Un desert delicios! Blatul bine însiropat, vișinele acrișoare și crema fină de ciocolată reprezintă o combinație reușită!

INGREDIENTE:

Pentru pandișpan:

-2 ouă medii (la temperatura camerei);

-60 g de făină;

-60 g de zahăr;

-½ linguriță de zahăr vanilat;

-un praf de sare.

Pentru sirop:

-50 ml de apă;

-40 g de zahăr;

-o linguriță de coniac.

Pentru cremă:

-300 g de unt 82%;

-180 g de zahăr;

-100 ml de smântână pentru frișcă 33-35%;

-35 g de pudră de cacao;

-o lingură de coniac.

Pentru umplutură: 110-150 g de vișine conservate în suc propriu.

Pentru glazură:

-50 g de ciocolată neagră;

-35 g de unt.

Pentru decor: ciocolată neagră.

Din aceste ingrediente veți obține un tort cu greutatea de 1 kg, diametrul de 20 cm și înălțimea de 5.5 cm.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți blatul: bateți ouăle și un praf de sare cu mixerul pornit la viteză mică până se vor omogeniza.

2.Apoi adăugați zahărul tos și zahărul vanilat. Bateți totul cu mixerul pornit la viteză mare până veți obține o compoziție pufoasă, albicioasă, voluminoasă și destul de stabilă (telurile lasă urme persistente pe suprafața ei). Noi am avut nevoie de 12 minute pentru baterea ouălor, dar totul depinde de viteza și puterea mixerului.

3.Adăugați treptat (în 2 etape) făina în spuma de ouă, încorporându-o cu spatula, prin mișcări rapide, circulare, orientate de jos în sus. Străduiți-vă să nu amestecați îndelung aluatul, ca să nu se lase: doar până când făina se încorporează complet în el.

4.Transferați aluatul într-o tavă rotundă, cu diametrul de 20 cm, tapetându-i în prealabil fundul cu hârtie de copt. Răspândiți-l uniform. La sfârșit rotiți tava pe suprafața de lucru de câteva ori (astfel pandișpanul iese mai drept, fără „căciulă”).

5.Introduceți îndată tava în cuptorul preîncălzit până la 170-180°C (programul jos-sus, fără convecție), așezându-o pe raftul mijlociu (aluatul se poate lăsa, dacă stă mult pe masă). Coaceți blatul timp de aproximativ 20 minute. Verificați dacă este gata prin testul cu scobitoarea.

6.Separați blatul de pereții tăvii cu ajutorul unui cuțit subțire și scoateți-l din ea. Răsturnați-l pe grătar și îndepărtați hârtia de copt de pe suprafața lui. Lăsați-l să se răcească pe parcursul a 2-3 ore. Apoi înveliți-l în folie alimentară și lăsați-l să se „odihnească” timp de 24 ore.

7.Pregătiți siropul: amestecați apa și zahărul într-o crăticioară. Fierbeți-le timp de 2-3 minute, pe foc moderat, pentru ca zahărul să se dizolve complet. Lăsați siropul obținut să se răcească, după care adăugați coniacul în el.

8.Pregătiți crema: turnați smântâna pentru frișcă într-o crăticioară. Adăugați zahărul și amestecați cu spatula până la omogenizare, având grijă să nu răspândiți zahărul pe pereții vasului.

9.Puneți crăticioara pe foc mic și, amestecând continuu, aduceți compoziția obținută până la punctul de fierbere (zahărul trebuie să se topească complet). Luați-o de pe foc.

10.Transferați smântâna îndulcită într-o farfurie adâncă. Adăugați coniacul în ea. Amestecați.

11.Acoperiți farfuria cu folie alimentară și realizați câteva găuri cu scobitoarea în ea, ca să evitați formarea condensului (străduiți-vă să nu atingeți folia de smântână, deoarece după răcire ea se lipește tare de aceasta). Lăsați smântâna îndulcită să se răcească până la temperatura camerei.

12.Bateți untul moale (nu trebuie să fie exagerat de moale — doar cât să rămână o urmă proeminentă pe el la apăsarea cu degetul) cu mixerul până va deveni pufos și albicios, mărind treptat viteza de la moderată la mare.

13.Adăugați pudra de cacao (neapărat cernută). Mixați totul până la omogenizare, mărind treptat viteza mixerului de la moderată la mare.

După ce pudra de cacao se va încorpora în unt, amestecați compoziția rezultată cu spatula, deoarece deseori pudra de cacao se lasă la fund și nu se combină complet cu untul. Apoi bateți-o încă o dată.

14.Bătând compoziția de unt în permanență și amestecând de fiecare dată până la omogenizare, încorporați treptat (câte o lingură) smântâna îndulcită în ea.

În timpul preparării cremei folosiți untul și smântâna îndulcită la aceeași temperatură, ca să evitați tăierea ei.

15.Asamblați tortul: puneți blatul pe un platou (cu susul în jos — așa cum s-a răcit pe grătar) și îmbibați-l cu siropul pregătit. Lăsați-l să se pătrundă cu el pe parcursul a 5 minute.

16.După ce vișinele se vor usca bine pe o strecurătoare (trebuie neapărat să le separați de sucul, în care au fost conservate), răspândiți-le pe blatul însiropat, lăsând spații mici între ele. De asemenea, ar fi bine să lăsați libere marginile blatului.

Puteți să folosiți vișine congelate. Decongelați-le și îndepărtați-le sâmburii (dacă este cazul). Presărați-le cu zahăr și, când ele își vor elibera sucul, fierbeți-le timp de 2 minute. Lăsați-le să se pătrundă cu dulceața zahărului și transferați-le într-o strecurătoare, ca să se scurgă tot sucul de pe ele.

De asemenea, puteți să acoperiți vișinele decongelate cu coniac, să le lăsați să se pătrundă pe parcursul a 4-5 ore, după care să le puneți în strecurătoare, ca să se usuce.

17.Puneți 2 linguri de cremă deoparte, ca să o folosiți pentru decorarea tortului (dați-o la frigider, iar înainte de folosire lăsați-o să se încălzească până aproape de temperatura camerei — nu o amestecați cât este rece, ca să nu se taie). Transferați o treime din crema rămasă într-un poș și umpleți spațiile dintre vișine cu ea.

18.După aceasta delimitați tortul cu un inel reglabil, tapetându-i pereții cu folie acetat (dacă inelul nu se mai închide bine, introduceți o scobitoare între peretele lui exterior și o bandă de fixare). Adăugați cremă pe marginile lui și răspândiți-o uniform cu spatula, presând bine vișinele, ca să obțineți un tort legat, stabil.

19.Răspândiți uniform crema rămasă pe suprafața stratului de vișine, străduindu-vă să nu lăsați goluri în mijlocul și pe marginile ei.

20.Dați tortul la frigider, pentru ca crema să se stabilizeze.

21.Pregătiți glazura: puneți ciocolata ruptă în bucățele și untul într-un bol termorezistent. Încălziți-le în cuptorul cu microunde — în 2 reprize mici, a câte 10-15 secunde — amestecând de fiecare dată cu spatula. Drept rezultat, veți obține o glazură omogenă, la temperatura camerei (ea nu reușește să se înfierbânte).

22.Turnați glazura pe suprafața tortului și răspândiți-o uniform, înclinând cu grijă platoul în diferite direcții.

23.Dați tortul la frigider până când glazura se va întări.

24.Îndepărtați inelul și folia din jurul tortului. Dacă este necesar, îndepărtați excesul de glazură de pe marginile lui cu ajutorul unui cuțit subțire.

25.Decorați tortul: tapetați marginile stratului de cremă a tortului cu ciocolată rasă.

26.Desenați „lăbuțele de gâscă” pe suprafața tortului cu ciocolată topită, pusă într-un poș sau într-un creion de silicon. Aplicați crema rămasă pe marginile tortului, folosind un poș și o duză zimțată.

27.Dați tortul la frigider pentru câteva ore.

28.Apoi porționați-l și serviți-l!

Dacă doriți, puteți să pregătiți acest tort din 2 blaturi (preparați pandișpanul din 5 ouă), punând stratul de cremă între ele.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New