Trei rețete eficiente pentru combaterea putrezirii vârfului fructelor de tomate!

Putrezirea vârfurilor fructelor de tomate este, de cele mai dese ori, provocată de insuficiența de calciu. Venim astăzi cu 3 metode de fertilizare corectă a tomatelor pentru ca această boală să treacă pe lângă grădina și culturile dumneavoastră.

1.Oțet + coji de ouă

Luați un borcan cu 500 ml de oțet 9% și adăugați în el aproximativ 20 de coji de ouă, care, dizolvându-se treptat, transformă calciul în acetat de calciu. Acesta reprezintă un îngrășământ eficient pentru plante. Trebuie doar să diluați soluția cu apă, folosind următoarele cantități: 1 pahar de soluție la 10l de apă. Fertilizați tomatele foliar sau sub rădăcină (0,5l pentru 1 tufă).

De asemenea, puteți adăuga cretă în loc de coji de ouă.

2.Soluție de var stins sau de cenușă + oțet

Utilizarea soluțiilor de var stins sau de cenușă nu este o idee reușită în combaterea putrezirii vârfului fructelor de tomate, deoarece acestea blochează asimilarea fosforului.

Varul și cenușa pot fi utilizate în scopul dezacidificării solului, dar numai în cazul culturilor a căror parte consumatoare nu sunt fructele (de exemplu varza), iar pentru culturile cu fructe deficitul de fosfor reprezintă o problemă foarte importantă.

Totuși, dacă intenționați să fertilizați tomatele cu soluții de var sau cenușă, atunci trebuie neapărat să le stingeți cu oțet. Pentru 1 găleată de apă, luați 1 lingură de var stins și 2-3 pahare de oțet 9%. Dacă varul este de calitate, atunci nu ar trebui să apară spumă și bule. Oțetul are funcția de protecție a fosfaților din sol și nu le permite să se schimbe în forme insolubile.

3.Superfosfat

Superfosfatul conține o cantitate considerabilă de calciu, fiind o un compus de calciu și acid fosforic în formă solubilă. Aceasta este o metodă minunată de a satura culturile dumneavoastră cu calciu și fosfor în același timp.

Un alt aspect foarte important sunt temperaturile înalte. Pe timp de caniculă, se dereglează asimilarea calciului din sol, chiar dacă dumneavoastră fertilizați culturile constant și cu o cantitatea suficientă.

Ca măsură de prevenție este aerisirea serei. Dacă totuși este cald și în seră, și afară, atunci utilizați soluții slab concentrate de Dimethyl sulfoxide. Adăugați ½ linguriță de dimethyl sulfoxide la 1 găleată de apă. Soluția va spori considerabil capacitatea rădăcinilor de absorbție a calciului și a unui complex de elemente nutritive. Irigați plantele (0,5l-1l pentru 1 tufă) și stropiți-le, chiar și în perioada de formare a fructelor.

Nu uitați, de asemenea, și despre microfloră. Folosiți soluții diluate de îngrășământ verde pentru ca tufele de tomate să nu dezvolte doar masă vegetativă, dar și pentru a îmbogăți solul cu substanțe organice.

Spor la grădinărit!

New