Treisprezece lucruri, ale căror destinații sunt cunoscute de puțini oameni!

Zilnic suntem nevoiți să interacționăm cu o sumedenie de obiecte diferite din viața noastră cotidiană. Multe dintre ele ne sunt cunoscute încă din copilărie. Suntem siguri că știm totul despre ele — doar ce poate fi neobișnuit? Dar nu este chia așa. Uneori în cele mai obișnuite obiecte se ascund caracteristici, pe care nici măcar nu le-ați intuit! De aceea, astăzi vă vom povesti despre cele mai interesante invenții și caracteristici ale obiectelor obișnuite, despre care probabil veți auzi pentru prima dată.

1. GAURA DIN PARTEA SUPERIOARĂ A CHIUVETEI

Probabil știți totul despre orificiul de scurgere din mijlocul chiuvetei. Dar, de fapt, el nu este aproape deloc utilizat după scopul lui propriu-zis, care presupune consumul rezonabil. În realitate, acest orificiu a fost dotat cu dop, pentru ca oamenii să adune apa în chiuvetă și să o utilizeze pentru toaleta de dimineață sau spălatul vaselor în bucătărie, în loc să verse degeaba volume uriașe de apă în canalizare.

Iar gaura din partea superioară a chiuvetei este corelată cu cea mijlocie. Scopul ei este evitarea inundației. Să zicem că începeți să adunați apă în chiuvetă și sunteți nevoit să mergeți să deschideți ușa de la intrare sau să vedeți de ce plânge copilul. Când chiuveta se va umple, apa nu se va scurge pe podea, ci va fi eliminată prin gaura respectivă.

De fapt, există o sumedenie de moduri de economisire a apei. Chiar dacă nu vă interesează problema ecologică, gândiți-vă la reducerea sumelor cheltuite pe plata facturilor. De exemplu, opriți apa, când nu aveți nevoie de ea: cât vă spălați pe dinți, cât curățați vasele cu buretele etc. Apa, cu care ați spălat fructele și legumele, poate fi folosită pentru udarea plantelor de cameră. Și, bineînțeles, trebuie să aveți grijă de starea instalațiilor sanitare, ca să evitați scurgerile oculte de apă (știați că ele conduc la pierderea a aproximativ 1000 litri de apă pe lună?) și accidentele nedorite, cu consecințe costisitoare.

2. CARNEȚELELE ȘI CAIETELE CU SPIRALĂ

Ele fac parte din rechizitele oricărui elev sau student, deoarece pot fi puse ușor pe genunchi sau pe masă cu foaia necesară în sus. Nu vă va veni să credeți, dar spiralele, care leagă foile caietelor respective, nu au fost inventate pentru aceasta. Când ele au apărut, oamenii încă se luptau cu invaziile șoarecilor din locuințe, care, pe lângă toate daunele aduse, iubeau să savureze cărțile și manuscrisele vechi. De aceea, s-a decis legarea foilor cu asemenea spirale, deoarece ele îngreunau „sarcina” rozătoarelor.

3. AL TREILEA BUZUNAR DE LA SACOU

În prezent în buzunarul din partea de sus a sacoului poate fi văzută o batistă sau butoniera mirelui. Iar în secolul XIX aceste buzunare se numeau „pentru bilete”: domnii țineau biletele pentru diverse evenimente în ele (de la cursele de cai și până la piesele de teatru). De obicei, aceste buzunare erau cusute pe jacheta costumului sportiv sau uniformei de jocheu. De asemenea, bărbații păstrau monedele, jetoanele și ceasurile de buzunar în ele. Chiar și în prezent designerii recomandă să nu uităm de acest buzunar, în care pot fi puse diverse mărunțișuri, pentru a repartiza greutatea obiectelor din buzunare pe toată suprafața sacoului. Doar buzunarele inferioare pline pot strica ținuta elegantă.

4. SEMNELE DE PE ANVELOPE

Probabil ați observat că unele anvelope prezintă pete mici, de diferite culori și poate chiar ați evitat să cumpărați asemenea anvelope. De fapt, ele nu prezintă niciun defect. Petele respective sunt semnele folosite de producători și se curăță repede în timpul utilizării anvelopelor. Fâșiile multicolore de pe banda de rulare a anvelopei indică tipul, mărimea și alte caracteristici ale ei. Anume ele permit diferențierea anvelopelor așezate sub formă de turnuri în depozite.

Probabil cerculețele sau triunghiurile aplicate pe părțile laterale ale anvelopei nu prezintă interes pentru dumneavoastră, dar ele reprezintă informații utile pentru mecanicii auto. De fapt, markerul galben arată cea mai ușoară parte a anvelopei, care este determinată la fabrică în timpul echilibrării ei. Specialistul trebuie să unească partea marcată a anvelopei cu cea mai grea porțiune a jantei. 

Markerul roșu, dimpotrivă, indică cea mai grea parte a anvelopei. 

Și, în sfârșit, markerul alb indică faptul că anvelopa a trecut cu brio etapele de control a calității.

5. ORIFICIILE DIN EARPODS

Dacă folosiți electronicele Apple, probabil cunoașteți acest tip de căști. Ați observat că, pe lângă orificiile principale, prin care se aud sunetele, mai există altele, cum ar fi cele de pe „piciorușele” lor. Unii oameni consideră că ele sunt pentru înregistrarea sunetelor. Dar nu este așa! Care este scopul lor? De fapt, ele contribuie la îmbunătățirea calității muzicii, împiedicând bruierea ei. Funcționarea părților dinamice ale căștilor creează vibrații continue, care se reflectă pe carcasa lor cu structură electromagnetică. La rândul ei, vibrarea carcasei produce tensiune, care influențează calitatea sunetelor. Anume din această cauză producătorii căștilor Apple au decis crearea unor orificii speciale în „piciorușele” lor, care asigură circularea aerului. Astfel tensiunea se reduce, calitatea sunetului devine mai bună, iar perceperea lui — mai profundă.

6. DENIVELAREA DE PE FUNDUL CĂNII

Designerii companiei suedeze „Ikea” s-au deosebit întotdeauna prin creativitatea lor. Oare ce nu poți găsi în aceste magazine? Ustensile pentru felierea merelor, pentru infuzarea unei cești de ceai etc. Dar niciodată nu veți ghici de ce a fost făcută această denivelare pe fundul cănilor! Răspunsul este simplu: ea este necesară, pentru ca apa să se scurgă de pe căni după spălarea în mașina de spălat vase în loc să se acumuleze pe fundul lor. Genial, nu-i așa? 

7. HEINZ ȘI NUMĂRUL 57

Ketchup-ul „Heinz” este cunoscut de toată lumea. El poate fi întâlnit nu numai pe rafturile supermarketurilor, ci și în cele mai mari rețele de fast food. Dar puțini oameni știu ce semnificație are misteriosul număr 57 de pe ambalajul lui! Răspunsul este ascuns în istoria fondării companiei producătoare. La sfârșitul secolului XIX, când reflecta asupra campaniei de publicitate a afacerii sale, Heinrich Heinz, inventatorul legendarului sos de roșii, a avut o idee interesantă. Inspirându-se din reclama unui magazin de încălțăminte, care oferea 21 de modele de încălțăminte clienților săi, Heinrich a decis să facă același lucru cu compania sa. El a început să calculeze câte produse au fost lansate de compania sa în toată perioada existenței ei. Cel mai amuzant este faptul că acest număr era mai mare de 57. Dar nu se știe de ce anume numărul respectiv s-a imprimat în mintea lui Heinz. Așa a început istoria logo-ului legendarului ketchup, care rămâne neschimbat până în prezent. 

8. BENZILE DE PE MUFA CĂȘTILOR

Ați observat vreodată că pe mufa de la căști există niște benzi neobișnuite? Ele pot fi 2 sau 3 și uneori au culori diferite. Dar ele nu au fost create în calitate de element decorativ. De fapt, de la fiecare bandă pleacă un fir spre una dintre căști. Anume din această cauză mufa căștilor stereo prezintă 2 benzi, iar cea a căștilor cu garnitură — tocmai 3 benzi. Dacă vreuna dintre ele se strică, se întâmplă ceea ce ne înspăimântă pe toți: o cască va înceta să funcționeze.

9. ORIFICIUL DE PE FUNDUL LACĂTULUI

Vedeți această gaură ciudată de pe fundul lacătului? Nu, acesta nu este un loc de rezervă pentru introducerea extractoarelor de chei rupte, cum probabil vi s-a părut la prima vedere. Scopul acestui orificiu este destul de neașteptat: de fapt, el protejează lacătul de ruginire. Anume prin el se elimină umezeala și, în caz de necesitate, aici se toarnă uleiul. Credeți-ne, dacă nu ar exista acest truc simplu, lacătele s-ar strica mult mai repede.

10. UMERAȘELE DIN LEMN DE CEDRU

În prezent majoritatea umerașelor din magazine sunt de plastic sau de metal. Ele sunt mai ieftine decât cele de lemn. De fapt, umerașele din lemn de cedru, care cândva erau foarte populare, nu sunt numai mai elegante, ci și foarte practice. Ele combat excelent moliile. De aceea, dacă aveți articole de lână sau blană, vă recomandăm să le păstrați anume pe umerașe din lemn de cedru. 

11. SPUMA DE BAIE

Uneori, după orele lungi de muncă, fiecare om își dorește să facă o baie fierbinte. Oare fără ce element este dificil de imaginat acest tip de relaxare? Bineînțeles, fără spuma aromată de baie. Toată lumea o adoră încă din copilărie și continuă să o folosească în rarele clipe de relaxare absolută. Dar se pare că această soluție nu a fost inventată doar pentru plăcerea estetică. În realitatea, spuma nu contribuie doar la crearea senzației de plutire pe un nor cald, ci și menține temperatura plăcută a apei din cadă. 

12. GĂURILE DIN MÂNERELE VASELOR DE GĂTIT

La prima vedere aceste orificii de pe cozile tigăilor și crăticioarelor par absolut inutile. Dar nu este așa! Anume ele pot ajuta gospodina în toiul gătitului. Într-un asemenea orificiu poate fi introdusă coada lingurii sau spatulei murdare, ca să fie evitată murdărirea blatului de lucru sau altor vase. Foarte simplu! Astfel nu va trebui să cumpărați o sumedenie de alte ustensile.

13. TETIERELE DIN AUTOMOBIL

De ce pasagerii din automobil au nevoie de tetiere? Răspunsul este evident: pentru siguranță. Anume ele salvează capul de extensia bruscă în cazul unei lovituri puternice din spate. Credeți-ne, acest lucru este foarte important, deoarece pentru a se produce fracturarea coloanei cervicale nu este nevoie de o lovitură extrem de puternică. Din acest motiv iubitorilor de mașini li se recomandă cu insistență să regleze corect tetierele, pe care mulți șoferi le instalează la nimereală. Această componentă a salonului mașinii mai are o funcție secretă, despre care aproape nimeni nu vorbește. De fapt, în majoritatea automobilelor tetierele sunt detașabile. Ele pot fi utilizate pentru spargerea eficientă a geamurilor laterale și evacuarea mașinii (de exemplu, în cazul căderii în apă). Sperăm că niciodată nu veți avea nevoie de așa ceva! Dar probabil știți: când ești prevenit, ești înarmat!

Interesant, nu-i așa? De acum știți o sumedenie de informații despre obiectele obișnuite din viața fiecăruia!

New