Trucuri pentru obținerea răsadurilor puternice și sănătoase de roșii!

Informații utile pentru cei care vor să cultive roșii!

1. CUM SE ALEGE SUBSTRATUL PENTRU SEMINȚELE DE ROȘII?

Solul trebuie să fie afânat și decontaminat. Noi preferăm să folosim substraturile din comerț, deoarece acestea conțin sol de pe terenuri, pe care nu s-au cultivat culturi legumicole. Astfel riscul de apariție a afecțiunilor fungice și a insectelor dăunătoare este minim.

Dar noi combinăm substratul din comerț cu încă 2 componente: dolomită sau cretă mărunțită și un îngrășământ, care conține fosfor (superfosfat, monofosfat de amoniu etc.). Ele sunt foarte importante pentru dezvoltarea sistemului radicular.

2. CARE ESTE TEMPERATURA OPTIMĂ PENTRU RĂSĂRIREA RĂSADURILOR DE ROȘII?

Dacă temperatura mediului este mai mare de 25°C‌, primii lăstari vor apărea în ziua 5 de la semănare.

Dacă temperatura mediului este egală cu 22-25°C‌, lăstarii vor răsări în ziua 8-9 de la semănare.

Dacă doriți, puteți să înmuiați în prealabil semințele de roșii: timp de 10 minute în apă caldă (50°C‌). Apoi scoateți-le din apă, uscați-le cu ajutorul prosoapelor de hârtie și semănați-le.

3. ÎN CE RECIPIENT SE SEAMĂNĂ SEMINȚELE DE ROȘII?

Puteți să alegeți un recipient cu adâncimea de 2.5-3 cm. Această adâncime este suficientă pentru răsaduri, deoarece ele se dezvoltă repede și în ziua a 20-a de dezvoltare trebuie oricum transplantate.

4. DISTANȚA DINTRE SEMINȚELE DE ROȘII

Distanța dintre rânduri trebuie să fie de minim 3 cm, iar dintre semințe — de minim 1 cm.

Dar dacă aveți mai multe soiuri de roșii și vreți să le semănați în pahare, atunci alegeți pahare cu diametrul mai mare și semănați câte aproximativ 10 semințe în fiecare. Astfel răsadurile vor avea suficient loc și lumină, putându-se dezvolta optim până în momentul repicării.

5. UNDE TREBUIE PUS RECIPIENTUL, ÎN CARE AU FOST SEMĂNATE SEMINȚELE DE ROȘII?

După ce veți semăna semințele de roșii și le veți uda, acoperiți recipientul sau recipientele cu folie alimentară sau cu o pungă de plastic, ca să creați efectul de seră. Puneți recipientul într-un loc cald (de exemplu, lângă calorifer) până în momentul răsăririi lăstarilor. Apoi transferați-l pe pervaz, la lumină: temperatura mai scăzută de aici va determina călirea răsadurilor și le va încetini creșterea, permițându-le să-și orienteze resursele spre dezvoltarea sistemului radicular.

6. REPICAREA RĂSADURILOR DE ROȘII

Se realizează, când răsadurile prezintă câte 2-3 frunzulițe adevărate. În momentul replantării puteți să adânciți răsadurile până la rândul inferior de frunze. Astfel ele dezvoltă rădăcini suplimentare și devin mai puternice.

7. PRIMA FERTILIZARE

Peste 7 zile de la replantare răsadurile de roșii pot fi fertilizate cu orice îngrășământ mineral complex: o lingură de îngrășământ la 10 litri de apă. Concentrația îngrășământului trebuie să fie foarte mică, deoarece răsadurile nu au nevoie de mulți nutrienți și excesul de minerale se poate acumula în sol, influențând negativ plantele în viitor.

8. PERIOADA OPTIMĂ PENTRU SEMĂNAREA SEMINȚELOR PENTRU OBȚINEREA UNEI RECOLTE TIMPURII

Semințele soiurilor nedeterminate de roșii trebuie semănate până la 1 martie. 

Iar dacă nu vreți să folosiți chimicale în timpul cultivării roșiilor, trebuie să obțineți răsaduri puternice, de 100 zile, ceea ce înseamnă că trebuie să semănați semințele la începutul lunii februarie. Răsadurile de 100 zile prezintă flori și uneori chiar și fructe legate. Ele trebuie plantate în gropi sub formă de pâlnie, în poziție verticală și trebuie adâncite, astfel încât să rămână circa 15 cm descoperiți până la marginea superioară a fiecărei gropi. Apoi răsadurile se adaptează și se îndreaptă treptat, fără să-și piardă florile și fructele (acest proces durează aproximativ 2 săptămâni). După aceasta umpleți gropile de plantare cu sol. Drept rezultat, veți culege primele roșii coapte la începutul lunii iunie!

Spor la treabă!

New