Bentiță tricotată cu formă de fundiță!

Această bentiță pufoasă, călduroasă și originală este potrivită pentru plimbările tomnatice și primăvăratice. Se lucrează foarte ușor. Este ideală atât de pentru copii, cât și pentru adulți! Se întinde bine, fiind potrivită practic pentru orice circumferință a capului. 

AVEȚI NEVOIE DE:

-fir de tricotat (noi am folosit fir YarnArt Merino Bulky);

-3 andrele 4.5 mm;

-riglă;

-foarfece;

-ac pentru articolele tricotate (cu urechea mare).

MOD DE LUCRU:

1.Montați 13 ochiuri pe andrele.

2.Rândul 1: 2 ochiuri pe față, *1 jeteu, 1 ochi trecut pe andreaua dreaptă fără să fie lucrat (jeteul și acest ochi înlocuiesc 1 ochi lucrat pe dos), 1 ochi pe față* până la ultimul ochi, care se lucrează pe dos.

3.Rândul 2: treceți primul ochi pe andreaua dreaptă, *1 jeteu, 1 ochi trecut pe andreaua dreaptă fără să fie lucrat, 1 ochi dublu (datorită jeteului) pe față* până la ultimul ochi, care se lucrează pe dos.

4.Rândul 3: treceți primul ochi pe andreaua dreaptă, *1 ochi dublu pe față, 1 jeteu, 1 ochi trecut pe andreaua dreaptă fără să fie lucrat* până la ultimul ochi, care se tricotează pe dos.

5.Alternând rândurile 2 și 3, tricotați un dreptunghi cu lungimea de 18 cm (începeți măsurătoarea de la începutul lucrului).

6.Apoi divizați lucrul în 6 și 7 ochiuri, lucrând ochiurile după același model: treceți primul ochi pe cealaltă andrea, lucrați încă 5 ochiuri după schema descrisă mai sus, după care ridicați firul de pe rândul precedent cu andreaua dreaptă și treceți-l pe cea stângă, introducând-o prin fața lui. Așezați firul de lucru în fața rândului și tricotați ochiul rezultat pe dos pe stânga (de jos în sus) — acesta va fi un ochi marginal, care, după model, se lucrează tot timpul pe dos. Treceți cele 7 ochiuri rămase pe o altă andrea (a treia) — ele nu vor fi lucrate momentan.

7.Folosind aceeași schemă a lucrului, tricotați cele 6 ochiuri până veți obține un dreptunghi cu lungimea de 7 cm (se măsoară de la primul rând lucrat doar la nivelul acestor ochiuri).

8.Apoi lucrați în mod similar celelalte 7 ochiuri, folosind un alt fir (nu din același ghem). Având în vedere că ultimul ochi din al doilea rând a fost pe față în rândul precedent, lucrați-l pe dos pe stânga.

9.Așezați lucrul, astfel încât firul din ghemul de bază să se afle între cele 2 segmente. Firul din al doilea segment nu mai este necesar: tăiați-l lăsând o bucățică pentru înnodare.

10.Apoi încrucișați cele 2 segmente, trecându-l pe cel drept peste cel stâng. Treceți ochiurile segmentului drept pe andreaua, pe care se află celelalte ochiuri.

11.Întoarceți lucrul și continuați să tricotați ochiurile după schema de bază. Având în vedere faptul că sunt 14 ochiuri pe andrea, reduceți 1 ochi, lucrând împreună, pe față, cele 2 ochiuri din mijlocul rândului (din capetele segmentelor).

12.Continuați să lucrați ochiurile după schema de bază până veți obține un dreptunghi cu lungimea de 17 cm (începeți măsurătoarea din punctul unirii segmentelor).

13.Penultimul rând: treceți primul ochi pe cealaltă andrea, după care lucrați 1 ochi pe dos, 1 ochi dublu pe față, fără să adăugați jeteuri. Ultimul ochi se lucrează pe dos.

14.Ultimul rând: lucrați primul ochi pe față, după care lucrați 1 ochi pe față, 1 ochi pe dos până la sfârșitul rândului, lărgind ochiurile.

15.Închideți ochiurile: întoarceți lucrul, astfel încât să începeți închiderea de la sfârșitul rândului. Treceți 2 ochiuri pe andreaua dreaptă, după care treceți primul ochi peste al doilea ochi. Treceți încă un ochi pe andreaua dreaptă și treceți ochiul rezultat pe ea peste acesta. Continuați similar până veți închide toate ochiurile. La sfârșit tăiați firul (lăsați-l mai lung), treceți-l prin ultimul ochi rămas pe andrea și trageți de el, ca să-l fixați.

16.Mai rămâne să uniți marginile libere ale bentiței prin coasere și să ascundeți firele rămase.

17.Bentița este gata! Lungimea ei este de 21 cm.

18.Purtați bentița și bucurați-vă de confortul oferit de ea!

Spor la treabă!

New