Biscuiții Savoiardi (pișcoturile de șampanie)!

Acești biscuiți ușori, poroși și aerați sunt serviți cu ceai, cafea, înghețată, șampanie sau sunt folosiți pentru prepararea altor deserturi. Ei au crustă crocantă și miez moale și fin. Se prepară destul de ușor.

INGREDIENTE:

-2 ouă mari (a câte 65-75 g; la temperatura camerei);

-50 g de zahăr;

-60 g de făină;

-10 g de amidon de porumb;

-¼ linguriță de suc de lămâie;

-un praf de sare;

-o linguriță de zahăr vanilat;

-zahăr pudră — pentru presărarea pișcoturilor înainte de coacere.

Din aceste ingrediente veți obține 17 pișcoturi cu lungimea de 10 cm.

MOD DE PREPARARE:

1.Separați cu grijă albușurile și gălbenușurile ouălor, astfel încât niciun strop de gălbenuș să nu ajungă în albușuri. Puneți-le în boluri curate și uscate.

2.Adăugați un praf de sare și sucul de lămâie în albușuri. Bateți-le cu mixerul pornit la viteză medie, până vor deveni spumoase. Apoi adăugați treptat 25 g de zahăr în ele și continuați să le bateți până la apariția vârfurilor moi (este important să nu le bateți prea mult — cum numai spuma de albușuri va începe să-și mențină forma, opriți mixarea).

3.Bateți gălbenușurile, 25 g de zahăr și zahărul vanilat cu mixerul pornit la viteză mare, până se vor transforma într-o compoziție pufoasă și albicioasă (zahărul trebuie să se dizolve complet).

4.Adăugați puțină spumă de albușuri în compoziția de gălbenușuri. Amestecați cu grijă, folosind spatula și realizând mișcări circulare, orientate de jos în sus.

5.Amestecați făina și amidonul de porumb. Cerneți 1/3 din ele pe suprafața compoziției de gălbenușuri. Nu amestecați!

6.Adăugați jumătate din spuma rămasă de albușuri.

7.Fără să amestecați, cerneți încă 1/3 din ingredientele uscate pe suprafața spumei de albușuri.

8.Adăugați restul albușurilor, după care cerneți făina și amidonul, care au mai rămas, pe suprafața lor.

9.Amestecați cu spatula, realizând mișcări grijulii, circulare, orientate de jos în sus, ca și cum ați plia aluatul. În timpul acestui proces rotiți treptat bolul. Drept rezultat, trebuie să obțineți un aluat pufos și stabil, care-și menține bine forma.

10.Transferați aluatul într-un poș, la care ați montat o duză rotundă, cu diametrul de 15 mm (dacă nu aveți o asemenea duză, pur și simplu tăiați vârful poșului, astfel încât să obțineți un orificiu cu diametrul respectiv).

11.Aplicați aluatul sub formă de fâșii cu lungimea de 10 cm (noi am folosit o frigare de lemn, cu lungimea de 10 cm, în calitate de șablon) pe tava tapetată cu hârtie de copt, lăsând spații libere între ele. În timpul aplicării țineți duza la distanța de 1-2 cm față de tavă, ca să obțineți fâșii cu grosimea uniformă.

Bineînțeles, puteți să ajustați lungimea viitoarelor pișcoturi după preferințele dumneavoastră.

12.Presărați din abundență fâșiile de aluat cu zahăr pudră. Așteptați 3-5 minute, pentru ca zahărul pudră să se topească.

13.Presărați încă o dată fâșiile de aluat cu zahăr pudră.

14.Coaceți pișcoturile timp de 25 minute, până se vor rumeni puțin, în cuptorul preîncălzit până la 170°C‌ (timpul și temperatura de coacere pot depinde de caracteristicile cuptorului dumneavoastră).

15.Lăsați-le să se răcească puțin, după care separați-le cu grijă de hârtia de copt. Ele se lipesc de ea: de aceea, separați-le treptat, trecând hârtia de copt peste marginea tăvii și ținând-o cu ambele mâini.

16.Scuturați excesul de zahăr pudră de pe suprafața pișcoturilor și puneți-le pe grătar (puteți să adunați zahărul pudră rămas și să-l folosiți pentru prepararea următoarelor pișcoturi). Lăsați-le să se răcească complet.

17.Dacă vreți să obțineți pișcoturi foarte uscate și crocante, după ce se vor răci, puneți-le pe grătarul cuptorului și uscați-le timp de aproximativ 15 minute în cuptorul preîncălzit până la 100°C‌.

18.Păstrați pișcoturile într-un recipient închis ermetic, deoarece ele absorb repede umezeala.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New