Bujorii în octombrie — secretele plantării, îngrijirii și înmulțirii!

De principiu, grădinarii preferă să realizeze transplantarea și înmulțirea bujorilor în timpul toamnei, dar cum se alege corect perioada pentru această procedură, cum se face ea și cum se pregătesc tufele pentru iernat? Astăzi vom discuta despre subtilitățile îngrijirii din octombrie a bujorilor.

Frunzele frumoase ale bujorilor își păstrează aspectul până la începutul gerurilor. De aceea, deseori, încercând să decoreze măcar cumva florăriile pustii, grădinarii lasă tulpinile lor uscate pe parcele. Nu putem spune că această soluție este corectă, deoarece consumându-și forțele pe întreținerea părților vegetative bătrâne, tufa de bujori slăbește și degenerează, precum și iernarea insectelor dăunătoare într-o ascunzătoare atât de confortabilă nu a fost anulată de nimeni. Pentru ca tufa să înflorească abundent în următorul an, trebuie să o îngrijiți corect înainte de iernare.

ÎNGRIJIREA BUJORILOR ÎN OCTOMBRIE

Dacă tufele de bujori din grădina dumneavoastră sunt tinere și nu planificați să le modificați numărul sau poziția, atunci sunt suficiente măsurile standard de îngrijire:

1.După primul îngheț tăiați frunzele bujorilor până la nivelul solului, astfel încât să nu rămână cioturi.

2.Dacă vremea a fost uscată în ultimele 2 săptămâni, udați bujorii. Nu turnați apa în mijlocul tufei, ci într-un șanț săpat în jurul ei.

3.Adăugați 300 g de cenușă de lemn și 200 g de făină de oase în solul din jurul tufei.

4.Dacă iernile din regiunea dumneavoastră nu sunt înzăpezite, mulciți bujorii cu un strat de turbă sau humus, cu grosimea de 7-10 cm.

Nota bene! Primăvara puteți să nu îndepărtați mulciul din turbă sau humus — el va deveni un îngrășământ bun pentru bujori.

Bujorii sunt plante rezistente la ger și principala lor problemă nu constă în degerarea lor, ci în deficitul de nutrienți. De aceea, nu ignorați fertilizarea tomnatică — ea este la fel de importantă ca cea primăvăratică.

PLANTAREA ȘI REPLANTAREA BUJORILOR ÎN OCTOMBRIE

Primele două săptămâni din septembrie sunt considerate perioada optimă pentru plantarea bujorilor. Dar ulterior, până în octombrie, iar uneori chiar și până în noiembrie, apar asemenea oferte ademenitoare în magazinele horticole, încât este imposibil să te abții și să nu cumperi o tufă nouă. Dacă faceți parte din cei care au cumpărat bujori în octombrie, nu vă întristați. Aveți toate șansele să-i plantați reușit și să vă bucurați de florile lor în următorul an.

Dacă nu știți cum se plantează bujorii în octombrie, pur și simplu folosiți următorul algoritm:

1.Alegeți locul ideal pentru plantare — bujorii iubesc zonele însorite, cu circularea bună a aerului și umbrire în cele mai fierbinți ore ale zilei, iar dintre soluri le preferă pe cele argiloase, bine prelucrate, cu pH neutru.

2.Pregătiți gropi cu diametrul și adâncimea de aproximativ 60 cm. Puneți 15 cm de material de drenaj (pietricele, nisip) pe fundul lor și udați-le bine cu apă.

3.Pregătiți substratul — amestecați cernoziom, turbă neutră, humus și nisip în proporții egale.

4.Adăugați 300 g de cenușă de lemn, 20 g de superfosfat și 10 g de uree în substratul pregătit.

5.Spălați bujorii noi cu apă caldă, uscați-i și cercetați-le cu atenție rădăcinile — îndepărtați toate urmele de putregai cu un cuțit ascuțit.

6.Decontaminați rădăcinile timp de 15 minute în soluție de permanganat de potasiu (de culoarea vinului roșu), după care uscați-le.

7.Plantați bujorii în gropile pregătite și acoperiți-i cu substrat, astfel încât mugurii de creștere să fie adânciți până la 3-5 cm.

Este cunoscut faptul că bujorii pot crește până la 10 ani în același loc, înflorind minunat. Dar dacă în această toamnă părerea dumneavoastră despre designul grădinii și locațiile plantelor s-a schimbat, și doriți să replantați bujorii în octombrie, nu este neapărat să așteptați terminarea termenului de 10 ani.

Nota bene! Nu se recomandă dezgroparea bujorilor cu cazmaua sau lopata, deoarece rădăcinile lor sunt foarte fragile și se rup ușor. Cel mai bine ar fi să folosiți furca.

Tăiați cu grijă tulpinile și frunzele bujorilor până la 15 cm. Apoi dezgropați planta, îndepărtați-i porțiunile radiculare bolnave și lezate, după care plantați-o după schema descrisă mai sus.

ÎNMULȚIREA BUJORILOR ÎN OCTOMBRIE

În regiunile cu toamna caldă și înghețuri tardive bujorii pot fi înmulțiți în octombrie și chiar și la începutul lunii noiembrie. Cel mai bine ar fi să alegeți tufele de 3-5 ani pentru divizare, deoarece ele pot fi tăiate în 6 bucăți complexe. Iar tufele cu vârsta de 8 ani (și mai mare) formează deja muguri radiculari tari, care nu pot fi divizați atât de ușor și care se adaptează mai greu. De aceea, tufele noi, rezultate din asemenea plante, vor începe să înflorească cu 1-2 ani mai târziu decât altele.

Nota bene! Exemplarele cu rădăcinile de aproximativ 20 cm, 2-3 tulpini și minim 3 muguri de creștere suportă cel mai bine plantarea în octombrie.

Tehnologia înmulțirii bujorilor seamănă cu cea a primei plantări, dar există câteva subtilități în procesul propriu-zis de divizare.

1.După dezgropare, spălare și îndepărtarea porțiunilor putrede uscați puțin rădăcinile — puneți-le într-un loc umbrit pentru 2-3 ore.

2.Găsiți locurile, în care veți diviza rădăcinile. Dacă planta este adultă, mai întâi tăiați-i rădăcinile în 2-3 părți și după aceasta treceți la divizarea finală.

3.Partea de rădăcină, care urmează să fie tăiată, se deosebește destul de ușor — ea arată mai mult ca o funie, care unește bucățile verticale ale rădăcinilor.

4.Realizați secțiunile cu un instrument curat și ascuțit, ca să traumatizați minim planta.

5.Locurile secționate trebuie prelucrate cu un amestec de cărbune de lemn și sulf (1:1).

6.Dacă plantarea la locurile noi nu va realizată în aceeași zi, atunci scufundați neapărat rădăcinile într-o mocirlă pregătită din argilă, bălegar proaspăt și stimulator de creștere (300 g de argilă, 500 g de bălegar și 40 ml de heteroauxină la 1 litru de apă). Mocirla trebuie să aibă consistența smântânii groase.

7.În timpul plantării nu uitați să adânciți baza rădăcinilor până la 5-7 cm. Iar dacă adâncimea gropii nu vă permite acest lucru, acoperiți bujorul cu mulci.

Bujorul divizat și replantat corect va începe să înflorească abundent din al treilea an de la plantare, dar vă va bucura cu flori singulare chiar din următorul an.

Spor la grădinărit!

New