Cârnați de casă!

Preparați mezelurile în condiții casnice! Sunt mult mai gustoase decât cele din comerț!

INGREDIENTE:

-2.5 kg de carne (nici prea grasă, nici prea uscată);

-250-300 g de slănină (în cazul, în care carnea este destul de suculentă, puteți să nu folosiți slănină, ci să o înlocuiți cu carne);

-o căpățână de usturoi (poate fi înlocuit cu usturoi granulat);

-10 g de nitrit de sodiu (conform instrucțiunilor, se adaugă 10 g la 1 kg de carne, dar noi nu considerăm că este necesară o asemenea cantitate; rezultatul este oricum minunat);

-15 g de sare neiodată (sau după gust; sarea iodată înnegrește carnea);

-2 g de nucșoară măcinată;

-piper negru măcinat — după gust;

-150-200 ml de apă foarte rece;

-1-1.5 metri de mațe de porc sau folie tip manșon (pungă pentru copt).

MOD DE PREPARARE:

1.Spălați și uscați carnea. Tăiați-o sub formă de fâșii scurte și groase.

2.Tăiați slănina în cubulețe.

3.Puneți carnea și slănina într-un bol adânc. Adăugați sarea alimentară, nitritul de sodiu, nucșoara măcinată și piper negru măcinat după gust. Amestecați foarte bine (preferabil, cu mâinile).

4.Acoperiți compoziția rezultată cu un capac și dați-o la frigider pentru 24 ore. Cu cât ea se marinează mai mult, cu atât cârnații ies mai gustoși. Dar nu se recomandă să lăsați carnea la marinat mai mult de 72 ore. După marinare ea își modifică culoarea (datorită nucșoarei și nitritului de sodiu).

Ca să verificați dacă după marinare carnea este suficient de sărată, luați o bucățică, prăjiți-o și gustați-o. Dacă este necesar, mai adăugați sare, ca să obțineți un gust echilibrat. Altfel cârnații nu vor fi delicioși.

5.Treceți usturoiul și jumătate din carne prin mașina de tocat carne, montând sita cea mai măruntă. Adăugați-le în bolul cu carnea tăiată, care a mai rămas. Amestecați și frământați totul pe parcursul a 3-4 minute. În cazul, în care compoziția este prea uscată, ajustați-i consistența cu 150-200 ml de apă foarte rece.

6.În cazul, în care folosiți mațe de porc, conservate în sare: spălați-le foarte bine și înmuiați-le în apă pentru circa 2 ore.

7.Umpleți mațele cu compoziția de carne, folosind accesoriul special pentru cârnați. Puteți să-l montați la mașina de tocat carne sau să-l introduceți direct în maț și să-l umpleți manual: nouă ne place cea de-a doua variantă, deoarece permite compactizarea mai bună a cărnii.

8.Dacă nu aveți mațe de porc, puteți să modelați cârnații în bucăți de folie tip manșon. Și în acest caz compoziția trebuie compactizată foarte bine, ca să nu rămână goluri în interiorul cârnaților. La sfârșit legați capetele foliei și tăiați bucățile excesive.

9.Dați cârnații obținuți la frigider pentru 12-24 ore.

10.Apoi așezați-i pe tavă și înțepați-le suprafața cu acul. 

11.Introduceți tava în cuptorul rece. Încălziți-l până la 50°C și coaceți cârnații timp de 60 minute.

12.După aceasta măriți temperatura până la 80-90°C și continuați să coaceți cârnații pe parcursul a încă 3 ore.

13.Peste 3 ore întoarceți-i pe cealaltă parte și continuați să-i coaceți timp de încă 2 ore. Ei se consideră gata, când temperatura din interiorul lor este egală cu 70-72°C.

14.Serviți cârnații cât sunt calzi sau lăsați-i să se răcească complet, după care dați-i la frigider peste noapte, ca să-i serviți ca aperitiv rece (ca pe salam).

15.Iată cum arată cârnații preparați în maț:

16.Iar acesta este cel din folia tip manșon! Deși ne-am străduit să-l presăm foarte bine, el nu-și menține la fel de bine forma, prezentând goluri. De asemenea, el a eliberat multă zeamă în folie. Dar dacă nu aveți mațe, puteți să folosiți și această variantă.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New