Cașcaval de casă — șase variante delicioase!

Cașcavalul preparat după această rețetă are multe avantaje: este natural și destul de ieftin, se prepară ușor și rapid, din ingrediente disponibile, fără multe bătăi de cap. Pe lângă acestea, folosind o singură rețetă, puteți să obțineți 6 sau chiar mai multe tipuri de cașcaval. Combinați-le pe platoul de brânzeturi pentru masa de sărbătoare!

INGREDIENTE:

-2 kg de brânză dulce de vaci (preferabil, de casă);

-2 litri de lapte;

-150 g de unt;

-30 g de sare (o lingură cu vârf);

-15 g de bicarbonat de sodiu (o lingură).

Adaosuri pentru fiecare 250 g de cașcaval:

-5 măsline + ½ linguriță de ierburi de Provence;

-o lingură de pătrunjel proaspăt mărunțit;

-o linguriță de fulgi de ardei dulce;

-o linguriță de pudră de ciuperci uscate;

-½ linguriță de schinduf + un praf de curcuma măcinată.

MOD DE PREPARARE:

1.Puneți brânza dulce de vaci și laptele într-o cratiță. Amestecând continuu, încălziți-le până când laptele se va brânzi și se va separa zerul, pe foc moderat. În timpul acestui proces granulele de brânză devin mai moi și chiar elastice, putând fi întinse puțin cu mâinile.

De ce este importantă această etapă? Aciditatea brânzei contribuie la coagularea laptelui, iar încălzirea brânzei determină deshidratarea ei parțială. Drept rezultat, ea devine mai uscată, transformându-se ulterior în cașcaval tare. 

2.Transferați compoziția rezultată într-o strecurătoare tapetată cu tifon. Așteptați până când brânza se va separa de zer (noi am obținut 1300 g de brânză după această etapă). Ca să grăbiți scurgerea zerului, amestecați ușor conținutul strecurătorii.

3.Puneți brânza obținută într-un bol. Adăugați untul topit și sarea. Amestecați.

4.Adăugați bicarbonatul de sodiu. Amestecați.

5.Dacă granulele de brânză sunt foarte mari, pasați-le puțin cu blenderul după combinarea cu celelalte ingrediente, pentru ca ulterior să se topească uniform.

6.Divizați compoziția rezultată în 6 părți egale — pentru 6 tipuri de cașcaval.

7.Pregătiți formele pentru cașcaval, tapetându-le cu folie alimentară: puteți să folosiți forme speciale pentru brânză, strecurători sau site, recipiente de plastic.

8.Topiți fiecare parte de brânză pe bain-marie, amestecând continuu (durează aproximativ 15 minute) sau în cuptorul cu microunde — în reprize de câte 1 minut, amestecând după fiecare încălzire (durează 2.5 minute la 900 W). După topire vor rămâne mici granule de brânză, care se vor topi după luarea de pe foc (datorită temperaturii mari) și, drept rezultat, cașcavalul va deveni uniform.

9.Apoi lăsați cașcavalul ca atare sau combinați-l cu adaosurile, care vă plac. În ceea ce privește cașcavalul cu pudră de ciuperci uscate sau curcuma, brânza trebuie amestecată cu acestea înainte de topire, pentru ca ele să se combine cât mai uniform. Iar semințele de schinduf trebuie înmuiate în apă timp de 2-3 ore sau peste noapte și uscate cu prosoape de hârtie înainte de a fi adăugate în cașcaval.

10.Transferați cașcavalul în formele pregătite, răspândindu-l uniform și presându-l bine cu lingura.

11.Dați-l la frigider pentru 2-3 ore, ca să se stabilizeze.

12.Scoateți cașcavalul din forme.

13.Tăiați-l în feliuțe subțiri și serviți-l cu multă plăcere!

IATĂ CE AM OBȚINUT:

1.Cașcavalul fără adaosuri:

2.Cașcavalul cu pătrunjel proaspăt mărunțit:

3.Cașcavalul cu fulgi de ardei dulce:

4.Cașcavalul cu măsline tăiate în bucățele și ierburi de Provence:

5.Cașcavalul cu pudră de ciuperci uscate:

6.Cașcavalul cu schinduf și curcuma:

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New