Castraveți murați în sticle de plastic — cu saramură rece!

Există o metodă excelentă de murare a castraveților, pe care puteți să o folosiți, dacă aveți pivniță sau alt loc răcoros de păstrare a conservelor. Aceasta presupune folosirea saramurii reci, fără prelucrare termică. Castraveții ies crocanți și moderat de sărați. Foarte gustoși!

INGREDIENTE:

Pentru o sticlă de 5 litri:

-castraveți;

-frunze aromate (hrean sau vârfuri de știr/amarant cu semințe în formare, vișin, coacăz negru, zmeur) și fire de mărar cu umbele — după gust;

-ardei iute — după gust;

-3 căței de usturoi;

-600 g de sare;

-6 litri de apă rece (de izvor sau de fântână).

Saramura se prepară după proporția de 100 g de sare neiodată la 1 litru de apă.

MOD DE PREPARARE:

1.Spălați foarte bine castraveții. Dacă i-ați cules zilele trecute sau i-ați cumpărat de la piață, acoperiți-i cu apă rece și lăsați-i să se hidrateze pe parcursul a 2-3 ore.

2.Între timp pregătiți celelalte ingrediente: verdețurile, usturoiul și ardeiul iute. Tăiați firele de mărar în bucăți, ca să le introduceți mai ușor în sticle.

3.După ce veți termina pregătirile, puneți cățeii de usturoi, bucățelele de ardei iute, firele de mărar și frunzele aromate în sticlele de plastic.

4.Adăugați castraveții.

5.Pregătiți saramura, pur și simplu dizolvând sarea în apa rece.

6.Turnați saramura în sticle, umplându-le complet. Acoperiți-le cu capacele lor, fără să le înfiletați complet. Așezați-le în boluri sau pe tăvi adânci, în care se va scurge excesul de saramură din sticle în timpul fermentării.

7.Lăsați sticlele în bucătărie pe parcursul a 4-6 zile, până când se va termina fermentarea. Durata acesteia depinde de temperatura mediului.

8.Apoi scurgeți toată saramura din sticle. Spălați castraveții și celelalte ingrediente cu apă curată, fără să le scoateți din sticle, având grijă să îndepărtați tot sedimentul din ele.

9.Umpleți complet (cu vârf) sticlele cu apă rece. Închideți-le ermetic cu capacele lor.

10.Păstrați sticlele cu castraveți în saramură în pivniță sau alt loc răcoros. Castraveții murați vor fi gata peste 3.5-4 luni.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New