Ce trebuie să puneți în gropi, când plantați roșiile? Sfaturi utile!

Roșiile sunt legumele preferate ale multor oameni. Dar, ca să obțineți fructe rumene și suculente, trebuie să munciți din greu, deoarece roșia este o cultură destul de pretențioasă. Ea necesită o cantitate mare de îngrășăminte.

Ca să-i asigurați nutrienții necesari, trebuie să știți: Ce să puneți în gropi, când plantați roșiile? Cum să pregătiți solul și cu ce să-l fertilizați? Doar pământul pregătit și fertilizat în prealabil reprezintă garanția unei recolte mari și gustoase!

ÎNAINTE DE PLANTAREA ROȘIILOR GROPILE TREBUIE „DRESE” BINE!

Plantarea roșiilor se realizează primăvara, dar pregătirea solului trebuie începută în timpul toamnei. Acest proces este foarte important, deoarece adăugarea îngrășămintelor în timpul săpatului contribuie la îmbogățirea solului cu vitaminele necesare. Drept rezultat, el devine fertil.

SĂPAREA SOLULUI PERMITE OXIGENAREA LUI ȘI DISTRUGEREA MULTOR DĂUNĂTORI!

Cu ce îngrășăminte trebuie să fie fertilizat solul? Folosirea îngrășămintelor cu fosfor și potasiu în timpul pregătirii lotului pentru roșii este pur și simplu obligatorie. Orice sol are nevoie de aceste minerale. Răspândiți îngrășămintele pe suprafața solului, după care ocupați-vă de săparea lui. Dacă solul este acid, realizați alcalinizarea cu compuși calcaroși.

De asemenea, solul necesită îngrășăminte organice și azot, care se găsesc în cantități mari în găinațul păsărilor. Dacă aveți o grămadă de bălegar în curte, care a fermentat pe parcursul unui an, răspândiți-o pe parcele. Adăugarea superfosfatului în bălegar intensifică acțiunea substanțelor folositoare, iar sistemul radicular al roșiilor va obține absolut toate elementele necesare. Cenușa de lemn și compostul aduc multe beneficii solului și viitoarelor legume.

Pământul nu va fi numai pregătit excelent pentru plantarea roșiilor, ci va fi și ușor, afânat. Nu uitați că recolta mare de roșii depinde în totalitate de pregătirea lui! 

Ce trebuie să puneți în gropile de plantare a roșiilor? După ce a fost realizată pregătirea tomnatică a solului, el s-a îmbogățit cu toate elementele folositoare. Dar primăvara, cu 24 ore înainte de plantarea răsadurilor, trebuie să adăugați soluție slabă de permanganat de potasiu și soluție de drojdie (10 g de drojdie proaspătă la 10 litri de apă stătută) în sol.

SOLUȚIA DE DROJDIE DIN GROAPĂ AJUTĂ TUFELE SĂ SE ADAPTEZE MAI REPEDE LA CONDIȚIILE NOI.

Îngrășământul din drojdie trebuie să se infuzeze pe parcursul a 24 ore. În timpul plantării roșiilor turnați-l în fiecare groapă — doza aproximativă este 220 ml. În groapa de plantare, în care se va dezvolta tufa de roșii, este necesar să puneți coji zdrobite de ouă. Ele contribuie la hrănirea plantei.

De asemenea, îngrășămintele cu potasiu sunt folositoare pentru sistemul radicular al tufelor de roșii. O sursă excelentă de potasiu este cenușa, care poate fi obținută prin arderea paielor, ierbii uscate sau tulpinilor de floarea-soarelui. Puneți câte 100 g de cenușă uscată în fiecare groapă de plantare.

CENUȘA DE LEMN — SURSĂ DE SUBSTANȚE MINERALE

După ce răsadurile vor fi plantate, fiecare loc de plantare trebuie presărat cu cernoziom sau compost (nu mai mult de un praf!). 

Trebuie să adăugați îngrășăminte minerale în gropile de plantare a roșiilor? În timpul sădirii roșiilor atât în seră, cât și în grădină, nu se recomandă folosirea îngrășămintelor minerale.

Ele vor fi necesare în timpul dezvoltării ulterioare a culturii, dar nu trebuie adăugate direct în gropile de plantare. Inițial plantele trebuie să se fortifice și să-și formeze sistemul radicular. De aceea, compușii adăugați în sol în timpul toamnei și cantitatea mică de substanțe organice, care a fost folosită primăvara, sunt suficiente pentru primele etape din dezvoltarea lor. Excesul de îngrășăminte din timpul plantării răsadurilor poate cauza distrugerea sistemului radicular. Dacă răsadurile au fost crescute în pahare de turbă, atunci puteți să nu adăugați amestecul de îngrășăminte în groapa de plantare!

HUMUSUL — ELEMENTUL OBLIGATORIU PENTRU ROȘII

Cu ce trebuie să fertilizați solul după plantarea roșiilor? Pentru ca recolta de roșii să vă bucure, trebuie să realizați cu regularitate atât fertilizarea tufelor, cât și a solului. Trebuie să știți ce îngrășăminte se folosesc, dozele lor și perioadele de fertilizare.

Peste 14 zile de la plantare se aplică fertilizarea solului cu un îngrășământ complex: o linguriță la 900 ml de apă. Peste alte 10 zile turnați soluție de permanganat de potasiu, în care ați adăugat un îngrășământ cu azot, fosfor și potasiu, la baza fiecărei tufe. Peste 14 zile după aceasta fertilizați solul cu superfosfat și potasiu: câte 100 g de amestec la fiecare tufă.

În a 10-a zi de la plantare folosiți găinațul. El trebuie diluat cu apă în proporție de 1:15. În această perioadă este folositor să presărați cenușă în jurul tufelor. După ce vor mai trece 3 săptămâni fertilizați solul cu azotat de amoniu: 25 g la 8 litri de apă. Când vor apărea primele flori, fertilizați plantele cu bălegar și un îngrășământ cu azot, fosfor și potasiu (20 g la 8 litri de apă). Apoi trebuie să realizați încă 3 fertilizări la intervale de 14-20 zile.

COJILE DE CEAPĂ — ȘI ÎNGRĂȘĂMÂNT, ȘI AGENT DE PROTECȚIE ÎMPOTRIVA BOLILOR

În această perioadă cele mai bune îngrășăminte pentru roșii sunt bălegarul și găinațul. Ce altceva se poate adăuga în gropile de plantare a roșiilor? O metodă populară: mulți grădinari recomandă folosirea cojilor de ceapă. 

Cum numai încep primele etape de pregătire pentru plantarea răsadurilor, trebuie să preparați un îngrășământ din bălegar fermentat, humus și coji de ceapă. El poate fi folosit atât în stare uscată (ca atare), cât și sub formă de infuzie.

Dacă veți adăuga coji de ceapă în gropile de plantare a răsadurilor, veți obține tufe sănătoase și rezistente la diferite boli, cu creștere rapidă. La temperaturi mici ele nu vor fi afectate (ele nu se tem de curent). Cojile de ceapă reprezintă un îngrășământ universal pentru tufele de roșii.

Doar o mână de coji de ceapă, pusă sub fiecare plantă, asigură creșterea și dezvoltarea normală, rodirea bogată și fertilizarea excelentă cu vitamine folositoare. Pe lângă acestea, cojile de ceapă conțin multe uleiuri esențiale, care combat eficient dăunătorii.

Răsadurile nu sunt supuse invaziei gândacilor de Colorado, iar sistemul lor radicular se adaptează repede și nu putrezește. În perioada de creștere a tufelor de roșii trebuie să le fertilizați de 2-3 ori. Luați 300 g de coji de ceapă, acoperiți-le cu apă clocotită și lăsați-le să se infuzeze pe parcursul a 10 ore. Apoi diluați soluția obținută după schema: 4 litri de îngrășământ la 20 litri de apă.

Doar 2 stropiri în toată perioada de creștere a tufelor de roșii sunt capabile să prevină contaminarea cu afecțiuni micotice și făinarea. Procedura de stropire se realizează în timpul dezvoltării ovarelor și în timpul înfloririi. Pregătiți soluția: turnați 1 litru de apă clocotită peste 100 g de coji de ceapă, după care lăsați-le să se infuzeze timp de 20 ore. Strecurați și folosiți soluția obținută. Solul trebuie neapărat udat în prealabil. 

ROȘIILE CULTIVATE ÎN GRĂDINA PROPRIE SE DEOSEBESC PRINTR-UN GUST UNIC, PERFECT.

Ca să obțineți o recoltă bogată, trebuie să îngrijiți foarte bine plantele și solul. Nu uitați să adăugați îngrășămintele necesare în gropile de plantare, deoarece ele reprezintă garanția recoltei abundente și delicioase. Dacă veți respecta sfaturile indicate mai sus, culegerea roșiilor vă va aduce o sumedenie de emoții pozitive.

ALTE SFATURI

După ce ciorchinele de roșii s-au format și așteptați ca ele să se coacă (sfârșitul lunii iulie — luna august), reduceți semnificativ irigările. Udați-le o dată pe săptămână, seara, deoarece excesul de apă poate determina crăparea lor.

Pentru ca roșiile să se coacă mai repede (în regiunile friguroase, în care la mijlocul lunii august vremea se răcește semnificativ și crește riscul de contaminare cu mana roșiilor), când udați tufele de roșii (o dată pe săptămână), adăugați 2-3 ml de apă amoniacală la o găleată de apă. Veți fi surprinși de rezultat!

Puteți să folosiți câteva tufe de roșii, ca să experimentați. Roșiile sunt foarte receptive la drojdie. În timpul irigărilor din lunile iunie și iulie puteți să dizolvați 50 g de drojdie proaspătă într-o găleată de apă și să turnați câte 1 litru de soluție sub fiecare tufă.

Nu aruncați pâinea uscată! Înmuiați 500-600 g de pesmeți în 15 litri de apă și lăsați-i să fermenteze afară, într-un loc însorit, pe parcursul a 48 ore. Apoi mărunțiți pâinea înmuiată cu mâinile și turnați câte 1 litru de soluție la baza fiecărei tufe. Rezultatul vă va surprinde în mod plăcut: tufele sunt rezistente, prezintă frunze frumoase și multe fructe!

Probabil ați auzit că roșiile iubesc peștele. În timpul plantării răsadurilor puteți să puneți șprot congelat sau alt pește în gropi. Iar în timpul sezonului de grădinărit, dacă aveți oase sau orice pește, puteți să le îngropați în jurul tufelor. Ele au nevoie de fosfor.

Vă dorim recolte bogate!

Spor la grădinărit!

New