Cel mai simplu mod de murare a castraveților (pentru iarnă)!

Castraveții murați după această rețetă sunt foarte crocanți, aromați și gustoși!

INGREDIENTE:

Pentru fiecare borcan de 3 litri:

-1.5 kg de castraveți;

-100 g de sare neiodată (3 linguri cu vârf);

-jumătate de frunză de hrean (noi am adăugat și bucățele de tulpini);

-3-4 frunze de coacăz;

-3-4 frunze de vișin;

-2 fire de mărar cu umbele;

-boabe de piper negru — după gust;

-usturoi — după gust;

-ardei iute — după gust;

-3 foi mici de dafin;

-apă de izvor/fântână sau apă plată îmbuteliată.

MOD DE PREPARARE:

1.Spălați bine castraveții. Acoperiți-i cu apă rece și lăsați-i să se hidrateze pe parcursul a 2-3 ore. Apoi scoateți-i din apă și îndepărtați-le capătul, de care a fost atașată codița.

2.Spălați frunzele de hrean, coacăz și vișin, firele de mărar, ardeii iuți și usturoiul curățat.

3.Puneți un fir de mărar, frunzele de hrean, coacăz și vișin pe fundul borcanului. Tăiați-le sau rupeți-le în prealabil în bucățele.

4.Apoi așezați compact castraveții în borcan, punându-i în poziție orizontală sau verticală (în funcție de dimensiunea lor) și adăugând cățeii de usturoi (întregi sau tăiați în bucățele) între ei. Pe la jumătatea borcanului mai adăugați jumătate de fir de mărar și, dacă doriți, ardei iute după gust. Umpleți borcanul aproape complet: doar gura lui trebuie să fie liberă.

5.La sfârșit adăugați încă jumătate de fir de mărar, foile de dafin și boabe de piper negru după gust.

6.Dizolvați sarea în 500 ml de apă rece. Turnați saramura în borcan, după care completați-o cu apă rece, astfel încât să acoperiți complet castraveții.

7.Acoperiți borcanele cu capace de plastic. Dacă folosiți capace metalice, nu le înfiletați complet.

8.Puneți borcanele pe o tavă sau alt vas potrivit. Lăsați castraveții să fermenteze și să se mureze în pivniță. În timpul fermentării este posibil ca saramura să se elimine din borcane.

9.După ce procesul de fermentare se va sfârși, completați saramura din borcane cu apă sărată. Acoperiți-le cu capacele lor și păstrați-le în pivniță (se păstrează excelent până la următorul sezon de legume). Dacă folosiți capace metalice, înfiletați-le complet.

Dacă vreți să păstrați castraveții murați în cămară, lăsați-i să fermenteze timp de 3-4 zile la temperatura camerei. Apoi completați saramura din borcane cu apă sărată și turnați-o într-o cratiță. Fierbeți-o timp de 1-2 minute din momentul clocotirii și turnați-o înapoi în borcane. Acoperiți-le cu capace metalice, închizându-le ermetic. Lăsați-le să se răcească până la temperatura camerei, fără să le înveliți. Puneți-le la locul de păstrare.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New