Chifle moi și pufoase. Ca puful!

Sunt într-atât de moi și pufoase, încât pur și simplu se topesc în gură!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-aproximativ 500 g de făină (+50-100 g — pentru frământat);

-270 ml de lapte;

-10 g de drojdie uscată;

-90 g de zahăr;

-o linguriță de sare;

-un ou;

-25 g de lapte praf;

-50 g de unt.

Altele:

-2-3 linguri de ulei rafinat de floarea-soarelui (pentru modelarea chiflelor);

-un gălbenuș + o lingură de lapte (pentru ungerea chiflelor înainte de coacere).

MOD DE PREPARARE:

1.Turnați laptele cald într-un bol adânc. Adăugați zahărul, drojdia uscată și oul. Amestecați cu telul până la omogenizare.

Dacă nu sunteți siguri de calitatea drojdiei, mai întâi combinați doar laptele, zahărul și drojdia. Lăsați-le să interacționeze pe parcursul a circa 10 minute: dacă suprafața laptelui devine spumoasă, înseamnă că drojdia s-a activat.

2.Adăugați jumătate din făina cernută, sarea și laptele praf. Amestecați.

3.Adăugați făina rămasă. Amestecați cu telul până o veți încorpora complet în aluat.

4.Adăugați untul moale. Amestecați puțin cu spatula, după care frământați aluatul cu mixerul, montându-i telurile cu formă de cârlig. El trebuie să devină neted și omogen, dar să rămână moale și lipicios.

În cazul, în care aluatul este prea moale, chiar semilichid, mai adăugați puțină făină în el. Cantitatea necesară de făină poate varia, în funcție de calitatea ei.

5.După ce veți frământa aluatul cu mixerul pe parcursul a 10 minute, transferați-l pe masa presărată cu făină. Continuați să-l frământați cu mâinile, realizând mișcări de întindere și pliere, până devine elastic și maleabil: când îl veți întinde cu mâinile, el nu trebuie să se rupă.

6.Modelați aluatul sub formă de bilă și puneți-l într-un bol adânc, uns cu puțin ulei rafinat de floarea-soarelui. Ungeți-i suprafața cu câteva picături de ulei și acoperiți-l cu folie alimentară. Lăsați-l să dospească timp de 40-60 minute într-un loc cald. Apoi frământați-l puțin, acoperiți-l iarăși cu folia alimentară și lăsați-l să dospească pe parcursul a încă 40-60 minute, până își va dubla volumul.

7.Transferați aluatul dospit pe suprafața de lucru. Lucrând cu mâinile unse cu ulei, frământați-l puțin, după care divizați-l în 10 bucățele egale. Modelați-le sub formă de biluțe, acoperiți-le cu folie alimentară și lăsați-le să se „odihnească” timp de 10 minute.

8.Apoi întindeți fiecare biluță de aluat într-o foaie ovală, destul de subțire. Îndoiți-o în jumătate (în direcție longitudinală) și întindeți-o încă puțin cu sucitorul. După aceasta rulați-o sub formă de rulou. La sfârșit lipiți-i bine „cusătura”.

9.Așezați chiflele pe tava tapetată cu hârtie de copt, lăsând spații libere între ele.

10.Acoperiți-le cu folie alimentară și lăsați-le să se „odihnească” într-un loc cald, până își vor dubla volumul.

11.După aceasta ungeți-le cu un gălbenuș combinat cu o lingură de lapte, folosind pensula de silicon.

12.Coaceți chiflele timp de 20-25 minute în cuptorul preîncălzit până la 175-180°C‌.

13.Lăsați-le să se răcească pe grătar, după care puteți să le serviți!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New