Cipici-mocasini croșetați!

Un tutorial detaliat pentru cei care iubesc lucrul manual! 

Noi am croșetat cipici cu mărimea 37-38. Dacă doriți să modificați mărimea cipicului, croșetați un lanț inițial mai mare, cu mai multe sau mai puține „bobițe” (rândul 1) și mai multe sau mai puține ochiuri în lanțul, care reprezintă deschizătura cipicului (rândul 5).

Important! Indicațiile cuprinse între *-* sunt valabile până la sfârșitul rândului curent.

AVEȚI NEVOIE DE:

-aproximativ 80 g de fire pentru croșetat/tricotat, în 3 culori diferite (200-250 m/100 g);

-croșeta nr. 4;

-2 marcatori sau 2 ace de siguranță;

-foarfece;

-un ac pentru articolele tricotate (cu urechea largă și vârful bont).

MOD DE LUCRU:

1.Croșetați un lanț din 15 ochiuri de lanț.

2.Rândul 1: 3 ochiuri de lanț și 2 piciorușe duble lucrate împreună în al treilea ochi de la croșetă, *1 ochi de lanț și 3 piciorușe duble lucrate împreună în al doilea ochi de la ochiul, în care ați lucrat piciorușele precedente* (modelul „bobițe” sau „bobbles”). Trebuie să obțineți 8 „bobițe” în primul rând. Înainte de a realiza ultima buclă, care unește piciorușele celei de-a 8-a „bobițe”, schimbați firul.

3.Rândul 2: 2 ochiuri de lanț și 2 piciorușe duble lucrate împreună în spațiul dintre primele 2 „bobițe” din rândul precedent, *1 ochi de lanț și 3 piciorușe duble lucrate împreună în următorul spațiu dintre 2 „bobițe” din rândul precedent*. Veți obține 7 „bobițe”. Înainte de a realiza ultima buclă, care unește piciorușele celei de-a 7-a „bobițe”, schimbați firul.

4.Rândul 3-7: se repetă rândul 2. Numărul de „bobițe” va scădea treptat, pe măsura lucrului. În rândul 7 vor fi doar 2 „bobițe”.

5.Introduceți firul în colțul drept al primului rând și lucrați un lanț din 31-35 ochiuri de lanț (numărul de ochiuri trebuie să fie impar și depinde de mărimea piciorului). Fixați capătul lanțului de celălalt capăt al primului rând prin punct alunecat.

6.Rândul 8: 2 ochiuri de lanț, 1 picioruș dublu din ochiul, de la nivelul căruia ați lucrat cele 2 ochiuri de lanț (astfel veți evita formarea unei găuri în acest loc), după care lucrați câte 1 picioruș dublu din fiecare ochi a lanțului, adică 31-35 piciorușe duble. 

7.Lucrați câte 3 piciorușe duble din marginea fiecărei „bobițe” din rândurile precedente, din același punct (după modelul „scoică” sau „shell”). Când veți ajunge la nivelul rândului 7, croșetați 3 piciorușe duble din colțul rândului și 3 piciorușe duble din spațiul dintre „bobițele” rândului respectiv. Apoi continuați să lucrați câte 3 piciorușe duble din marginea fiecărei „bobițe”, din același punct. 

8.Când veți ajunge la ultimul picioruș dublu, croșetați doar o buclă din structura lui, după care introduceți croșeta în ochiul din partea superioară a primului picioruș de pe rând și schimbați firul, trecându-l prin toate cele 3 ochiuri de pe croșetă.

9.Rândul 9: 2 ochiuri de lanț, 1 picioruș dublu din ochiul, prin care ați terminat rândul precedent (astfel veți evita apariția unei găuri în locul de legătură), piciorușe duble până la sfârșitul rândului. La sfârșitul rândului schimbați firul, procedând ca la punctul 8.

10.Rândul 10: se repetă rândul 9.

11.Îndoiți lucrul în jumătate (în direcție longitudinală) și puneți câte un marcator sau ac de siguranță în capetele liniei rezultate, care vor reprezenta călcâiul și vârful cipicului.

12.Rândul 11: 2 ochiuri de lanț, 1 picioruș dublu din ochiul, prin care ați terminat rândul precedent, piciorușe duble până la ochiul dinaintea primul marcator. Lucrați 3 piciorușe duble împreună, din ochiuri diferite (după modelul „ciorchine” sau „clusters”) — astfel veți reduce 2 ochiuri la nivelul călcâiului. Continuați să lucrați piciorușe duble până la sfârșitul rândului, procedând similar la nivelul celuilalt marcator. La sfârșitul rândului schimbați firul (ca la punctul 8).

13.Rândurile 12-14: se repetă rândul 11, fără schimbarea firului.

14.Tăiați firul și înnodați-l.

15.Introduceți acul, pe care ați pus fir de culoarea potrivită (ultimul, cu care ați lucrat), la nivelul călcâiului (acolo unde ați pus marcatorul). Coaseți talpa cipicului, realizând cusăturile la nivelul ochiurilor paralele de pe cele 2 margini.

16.Transferați firul, cu care ați cusut, pe dosul cipicului. Ascundeți toate firele rămase în interiorul cipicului printre rândurile lucrului, folosind croșeta.

17.La nivelul marginii superioare (rândul 1): Introduceți firul în marginea superioară a cipicului, la nivelul călcâiului (acolo unde a fost marcatorul), după care lucrați 1 ochi de lanț și piciorușe simple pe toată circumferința marginii. Când veți ajunge la nivelul „bobițelor”, lucrați câte 1 picioruș simplu din spațiile dintre „bobițe” și câte 1 picioruș simplu din mijlocul fiecărei „bobițe”. Terminați rândul printr-un punct alunecat.

18.Rândul 2: lucrați 2 ochiuri de lanț, după care piciorușe mari până la sfârșitul rândului. După ce veți lua jeteul și ochiul pentru ultimul picioruș mare pe croșetă, introduceți-o în primul picioruș de pe rând și schimbați firul, trecându-l prin toate ochiurile de pe croșetă.

Pentru ca în spațiile dintre triunghiul din față și marginea superioară a cipicului să nu rămână goluri, procedați astfel: lucrați 3 piciorușe mari împreună din cele 3 ochiuri din colț (după modelul „ciorchine”), adică trebuie doar să adăugați ochiurile și jeteurile pe croșetă, fără să le lucrați mai departe — vor rezulta 7 ochiuri pe croșetă, prin care trebuie să treceți firul dintr-odată. 

19.Rândul 3: lucrați 1 ochi de lanț, după care piciorușe simple pe tot rândul, dar nu de la dreapta spre stânga, ci de la stânga spre dreapta. Închideți lucrul în punct alunecat, tăiați firul și înnodați-l. Ascundeți firul rămas.

20.Procedând similar, lucrați al doilea cipic.

21.Purtați cipicii și bucurați-vă de confortul oferit de ei!

Spor la treabă!

New