Cipici tricotați, fără cusături pe tălpi. Tutorial pentru începători!

Acest model simplu și frumos este potrivit atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Este important doar să alegeți combinațiile optime de culori.

Noi am tricotat cipici cu mărimea 38.

AVEȚI NEVOIE DE:

-fire de tricotat de 3 culori (noi am folosit fir Classic Alize Lanagold 240 m/100 g) — am folosit fire verde, alb și roz, pe care le-am notat cu A, B, C;

-andrele (noi am folosit andrele nr. 3.5);

-ac cu urechea largă;

-centimetru de croitorie;

-foarfece.

MOD DE LUCRU:

1.Astfel, în primul rând, trebuie să țineți cont de 2 măsurători. Lățimea dreptunghiurilor, din care se obțin cipicii, este constantă: 18.5-19 cm. Iar lungimea lor este variabilă și depinde de lungimea tălpii: în funcție de elasticitatea firului, puteți să reduceți lungimea tălpii cu 1-2 cm, ca să obțineți cipici potriviți pentru voi — în cazul nostru, 24.5 – 1.5 = 23 cm.

2.Apoi trebuie să calculați câte ochiuri corespund unui centimetru, ca să determinați câte ochiuri trebuie să montați pe andrele. În cazul nostru: 38 ochiuri/23 cm.

3.Dreptunghiul de bază se lucrează în punct leneș. El constă din 2 jumătăți cu lățimea de 9.5 cm. Dacă densitatea lucrului dumneavoastră nu corespunde cu a noastră, va trebui să ajustați numărul de rânduri de la nivelul fiecărei jumătăți, ca să obțineți cei 9.5 cm. Astfel, după tricotarea rândurilor 1-31 trebuie să obțineți un dreptunghi cu lățimea de 9.5 cm, dintre care rândurile 1-13 sunt constante. Dacă este necesar să modificați numărul de rânduri, realizați acest lucru după tricotarea rândurilor respective.

4.Montați ochiurile pe andrele, folosind firul A. Lăsați un fir mai lung la începutul lucrului, ca să-l folosiți la cusut.

5.Rândurile 1-3: 1 ochi ridicat (se trece pe cealaltă andrea, fără să fie lucrat), restul ochiurilor se lucrează pe față și doar ultimul ochi — pe dos. Acesta este lucrul în punct leneș.

6.Rândurile 4-7: cu firul B, în punct leneș.

7.Rândurile 8-11: cu firul C, în punct leneș.

8.Rândurile 12-13: cu firul B, în punct leneș.

9.Rândurile 14-31: cu firul C, în punct leneș.

10.Rândurile 32-49: cu firul A, în punct leneș.

11.Rândurile 50-51: cu firul B, în punct leneș.

12.Rândurile 52-55: cu firul C, în punct leneș.

13.Rândurile 56-59: cu firul B, în punct leneș.

14.Rândurile 60-63: cu firul A, în punct leneș.

15.Închideți ochiurile. Tăiați și ascundeți capetele tuturor firelor, lăsând doar firele A de la începutul și sfârșitul lucrului, ca să le folosiți la cusut.

16.Procedând similar, tricotați dreptunghiul pentru al doilea cipic.

17.Îndoiți dreptunghiurile în jumătăți. Potriviți-le, astfel încât fâșiile de aceeași culoare (fie A, fie C) să se afle pe părți similare: fie spre interior, fie spre exterior.

18.Coaseți călcâiul primului cipic. Mai întâi uniți colțurile la nivelul primelor ochiuri marginale. Apoi treceți firul prin primele ochiuri după cele marginale, introducând pe rând acul, de jos în sus, prin ochiurile paralele de pe fiecare parte. Coaseți astfel marginile până când veți ajunge aproape de călcâiul propriu-zis — lăsați 8 ochiuri. 

19.După aceasta însăilați circular ochiurile rămase, treceți firul pe dosul cipicului și strângeți-l foarte bine. Astfel veți obține un călcâi rotund și confortabil.

20.Urmează vârful cipicului. Însăilați ochiurile marginale, cuprinse între fâșiile tricotate cu firul B, pe o bucată de fir C. După aceasta strângeți firul C, adunând astfel ochiurile respective într-un singur punct. Coaseți-le pe dosul cipicului, ca să le fixați.

21.Coaseți marginile cipicului de la vârf în sus, până la porțiunea lucrată cu firul A, folosind metoda de coasere descrisă la pasul 18. Treceți firul B pe dosul lucrului, fixați-l și tăiați-l. Apoi introduceți acul în firul A, rămas unit de lucru. Coaseți marginile de aceeași culoare cu el.

22.Continuați să coaseți marginile lucrate cu firul A, lăsând spațiul necesar pentru introducerea piciorului în cipic — aproximativ 11 cm (puteți să ajustați spațiul respectiv după piciorul dumneavoastră). Folosiți aceeași metodă de coasere (pasul 18). 

23.Coaseți al doilea cipic.

24.Purtați cipicii și bucurați-vă de confortul oferit de ei!

Spor la treabă!

New