Construcția pentru cultivarea castraveților!

Este construcția noastră preferată din grădină. Când oamenii din jurul nostru sunt uimiți de cantitatea de castraveți, pe care noi o culegem și ne întreabă câte tufe sunt plantate, le răspundem că nouă tufe și așteptăm reacția lor. Da, doar 9 semințe! Dar, în schimb, culegerea recoltei are loc de la mijlocul lunii iunie și până la mijlocul lunii septembrie: minim 6-7 găleți de castraveți selecți într-o vară. Iar mai mult nu ne trebuie! Pe lângă aceasta, tufele arată minunat, îngrijirea lor este confortabilă, iar castraveții sunt întotdeauna uscați și curați.

Inițial am înfipt 4 plăci bituminoase ondulate vechi cu dimensiunile de 110 x 170 cm în sol — cu partea lungă în poziție verticală. Le-am înfipt până la 60 cm, lăsând 110 cm deasupra pământului. Am obținut un cub cu latura puțin mai mare de 1 metru. Pentru ca plăcile să-și mențină poziția verticală și să nu fie dezechilibrate de cantitatea mare de substrat, le-am legat în 2 locuri cu sârmă groasă de oțel.

Primăvara, cum numai pământul a început să se încălzească, am început să umplem cubul: mai întâi am adăugat un strat de nisip cu înălțimea de 50 cm. Apoi am întins o peliculă groasă și am pus un strat de 30 cm de bălegar proaspăt și compost (amestecați) pe ea: fermentând, bălegarul emană căldură și încălzește substratul din partea de jos. După aceasta am răspândit un strat de 25 cm de compost bine fermentat și amestecat cu sol de grădină în proporție de 1:1. Am udat toate aceste straturi cu 3 găleți de apă fierbinte, în care am dizolvat permanganat de potasiu și le-am acoperit cu pânză microporoasă neagră (pentru protecția plantelor). De fapt, cubul poate fi confecționat și umplut la sfârșitul toamnei: în acest caz el trebuie acoperit cu peliculă, pentru ca nutrienții din stratul superior să nu fie spălați de ploi și zăpadă. Marginea cubului am „înmuiat-o” cu o peliculă veche, împăturită în câteva straturi, ca să nu taie lăstarii tufelor.

Semănăm semințele de castravete direct în sol la mijlocul lunii aprilie (ca să vă asigurați, puteți să semănați o rezervă de 5-7 semințe în vreun colț — pentru cazul, în care celelalte nu vor răsări). Realizăm orificii în folia microporoasă, îndoindu-le marginile sub restul foliei (ca să nu acopere sămânța semănată) și semănăm semințele. Instalăm arcuri joase, astfel încât ulterior să le putem scoate, ca să mărim arcada. Îndată acoperim cubul cu 2 straturi de folie microporoasă și 2 straturi de peliculă subțire, fixând această „plapumă” cu elastic simplu. Nu semănăm deodată toate cele 9 semințe, ci doar 6 dintre ele: inițial ocupăm rândul din spate cu răsaduri de roșii, ca să mai crească. Apoi, la mijlocul lunii mai, răsadurile dezvoltate de roșii ajung în solarul lor, iar în locul lor semănăm încă 3 semințe de castravete sau replantăm lăstarii, care au răsărit în colț — aceștia vor rodi mai târziu. Cât timp lăstarii cresc, nu îndepărtăm pelicula, iar apoi o scoatem pentru o zi, ca să fie udați de ploaie. Puteți să nu înlăturați pelicula pe parcursul unei perioade destul de lungi: în cub există umezeală și căldură, care sunt pe placul castraveților. Când tufele vor crește suficient și va dispărea riscul de îngheț, puteți să le eliberați, acoperindu-le cu folia microporoasă doar peste noapte. Iar după încă puțin timp nici aceasta nu va mai fi necesară: va exista căldură și de jos, și de sus, cel mai important este să nu uitați de irigare.

Culegerea castraveților este foarte confortabilă — ei atârnă, sunt curați și se văd bine. Când lăstarii ajung la pământ, îi ciupim. La mijlocul lunii august începem iarăși să acoperim tot „muntele” verde cu folie microporoasă: altfel creșterea tufelor încetinește. Iar în septembrie realizăm inspecția și lăsăm doar cei mai roditori lăstari, pe care îi ridicăm și îi așezăm în interiorul cubului, acoperindu-i la fel ca primăvara. Cel mai bine ar fi să plantați 2-3 soiuri verificate: recolta va fi mai mare.

Spor la grădinărit!

New