Cornulețe și biscuiți din aluat sfărâmicios cu umplutură de miez de nuci!

Rețeta acestui aluat este potrivită atât pentru prepararea cornulețelor foietate, cu orice fel de umplutură, cât și a unor biscuiți foarte apetisanți. Ambele dulciuri se prepară din ingrediente disponibile, care se află mereu la îndemână. Sunt moderat de dulci, moi și fini. Vă vor încânta prin gustul lor minunat și simplitatea preparării!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

– 500 g de făină;

– 200 g de unt sau margarină;

– jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu;

– 1 praf de sare;

– 3 gălbenușuri de ou;

– 200 g de smântână fermentată;

Pentru umplutură:

– 250 g de miez prăjit de nuci;

– 250 g de zahăr;

– 70 g de unt;

Pentru ungere:

– 1 gălbenuș de ou.

MOD DE PREPARARE:

1. Pregătiți aluatul: turnați făina cernută într-un bol adânc și încorporați-o cu margarina sau untul congelat, dându-l prin răzătoarea mare. Amestecați bine cu mâinile, încât să obțineți un aluat sfărâmicios.

Sfat: pentru a putea rade untul mai ușor, vă recomandăm să-l înmuiați treptat în făină și să folosiți anume unt congelat.

2. Adăugați bicarbonatul de sodiu și un praf de sare. Amestecați.

3. Efectuați o adâncitură în amestecul uscat și adăugați gălbenușurile de ou și smântâna fermentată (conținutul de grăsime poate fi oricare). Frământați aluatul final. Trebuie să obțineți o bilă de aluat neomogenă și solidă.

4. Transferați aluatul într-o pungă de plastic și lăsați-l pe masă să se „odihnească”.

Sfat: dacă ați obținut un aluat prea moale, lăsați-l în frigider pentru 20 de minute.

5. Pregătiți umplutura: turnați miezul de nuci (uscat din timp de o tigaie sau în cuptor), în vasul unui blender împreună cu zahărul tos și măcinați ingredientele împreună. Transferați compoziția obținută într-un bol.

6. Lucrând pe suprafața de lucru presărată cu făină, transferați aluatul pe ea și întindeți-l într-un blat cu o grosime maximă de 2 mm. Trebuie să obțineți un dreptunghi cu dimensiunile de 40 cm pe 60 cm. Decupați marginile cu un cuțit.

7. Modelați o bilă de aluat din marginile tăiate și transferați-o înapoi în punga de plastic. Din ea vom pregăti cornulețele.

8. Periați foaia subțire de aluat cu untul moale, de temperatura camerei.

Sfat: în loc de unt, puteți unge foaia de aluat cu albușul rămas de ou.

9. Răspândiți mai mult de jumătate de umplutură pe suprafața lui, lăsându-i marginile libere.

Sfat: în calitate de umplutură puteți folosi orice vă place, de exemplu gem sau dulceață solidă, semințe de mac sau brânză de vaci.

10. Rulați aluatul într-un rulou compact. Așezați-l cu „cusătura” în jos și aplatizați-l un pic cu mâinile, oferindu-i o formă mai turtită.

11. Ca să vă fie mai comod, tăiați rulada în două părți. Periați-o cu gălbenușul bătut de ou. Apoi aplicați un model văluros cu ajutorul unei furculițe pe suprafața ei.

Sfat: dacă doriți, puteți presăra rulada cu zahăr, miez sfărâmițat de nuci sau semințe de susan.

12. Tăiați rulada în bucățele egale, folosind un cuțit zimțat. Așezați prăjiturile pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Coaceți-le timp de aproximativ 25 minute în cuptorul preîncălzit până la 190°C.

13. Pregătiți cornulețele: întindeți bila rămasă de aluat într-o foaie rotundă cu o grosime de aproximativ 1,5-2 mm.

14. Periați foaia de aluat cu unt, apoi presărați-o cu umplutura rămasă de miez de nucă.

15. Tăiați-o în 24 sectoare egale și rulați fiecare sector de aluat sub formă de rulou, începând de la baza acestuia.

16. Așezați cornulețele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt (cu „cusătura” în jos).

17. Periați-le cu gălbenușul rămas de ou. Coaceți-le timp de aproximativ 20-22 minute în cuptorul preîncălzit până la 190°C.

18. Scoateți cornulețele de pe tavă și amplasați-le pe un platou, alături de biscuiți, presărați-le cu zahăr pudră și serviți-le cu plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New