Cozonac de Paști cu stafide și glazură!

Cozonacul preparat după această rețetă este pufos, poros, umed, aromat și delicios. Aluatul lui se prepară ușor, fără frământare îndelungată. Vă recomandăm să-l pregătiți pentru masa de Paști!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-8 ouă medii sau 6 ouă mari;

-500 ml de lapte;

-250 g de unt;

-500 g de smântână fermentată 15-20%;

-450 g de zahăr;

-3-4 plicuri de zahăr vanilat;

-½ linguriță de sare;

-15 g de drojdie uscată sau 50 g de drojdie proaspătă;

-1400-1600 g de făină (în funcție de calitatea făinii, dar nu mai mult);

-250 g de stafide.

Pentru glazură:

-4 albușuri de ouă;

-200 g de zahăr;

-un praf de sare de lămâie;

-un praf de sare.

Dacă doriți, puteți să pregătiți cozonacii cu nuci, fructe confiate sau alte fructe uscate.

Din aceste ingrediente noi am obținut 4 cozonaci mari: cu diametrul de 15 cm și înălțimea de 16 cm.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul: spargeți ouăle într-un vas mare (noi am folosit o cratiță de 9 litri). Bateți-le cu telul până la omogenizare.

2.Adăugați laptele cald, untul topit (cald, nu fierbinte), smântâna fermentată (la temperatura camerei), zahărul tos, zahărul vanilat și sarea. Amestecați.

3.Amestecați drojdia uscată cu făina cernută. Adăugați-le treptat în compoziția lichidă. Inițial amestecați aluatul cu lingura sau spatula, iar apoi frământați-l cu mâinile. Când veți adăuga ultima parte de făină, adăugați și stafidele spălate și uscate. Veți obține un aluat foarte moale și lipicios (anume din asemenea aluat ies cozonacii cu miezul umed și poros).

Dacă folosiți drojdie proaspătă, mai întâi trebuie să pregătiți plămădeala (din lapte, câteva linguri de zahăr, câteva linguri de făină cernută și drojdia fărâmițată) și să o lăsați să dospească timp de 15-20 minute: astfel drojdia se va activa.

4.Puneți aluatul în 2 vase adânci, acoperiți-l cu capace, puneți-l într-un loc cald și așteptați până când va crește. Acest proces este mai îndelung decât în cazul cozonacilor preparați după rețetele clasice: durează aproximativ 3 ore.

Puteți să lăsați aluatul într-un singur vas (noi l-am lăsat în cratița, în care l-am frământat), dar în acest caz va trebui să-l presați de 2 ori în timpul dospirii: cum numai aluatul va crește până sub capac, presați-l bine. Apoi lăsați-l să crească încă o dată, iarăși presați-l și așteptați până va crește a treia oară.

Așa arată aluatul după 60 minute de dospire. Noi l-am presat cu ajutorul unei linguri de silicon:

5.Presați bine aluatul dospit. Apoi ungeți-vă mâinile cu ulei rafinat de floarea-soarelui și transferați aluatul în formele pregătite, umplându-le până la jumătate. Acoperiți formele cu un prosop curat de bucătărie și lăsați aluatul să se „odihnească” timp de 60 minute.

Noi am copt cozonacii în forme metalice înalte, tapetate cu hârtie de copt. Puteți să folosiți forme de hârtie, de unică folosință.

6.Coaceți cozonacii timp de aproximativ 40 minute în cuptorul preîncălzit până la 180°C‌ (dacă cuptorul dumneavoastră arde tare, coaceți cozonacii la 160°C‌). Verificați dacă sunt gata prin testul cu scobitoarea.

7.Dacă folosiți forme metalice, lăsați cozonacii să se răcească timp de 10 minute, după care scoateți-i din ele: altfel ei se umezesc prea tare din cauza temperaturii înalte. Fără să îndepărtați hârtia de copt de pe suprafața lor, lăsați-i să se răcească complet. 

8.După ce se vor răci complet, nu îndepărtați hârtia de copt de pe suprafața lor și puneți-i în pungi de plastic. Astfel ei își mențin mai mult prospețimea. Noi vă recomandăm să-i decorați cu puțin timp înainte de servire: cozonacii rămân moi și pufoși pe parcursul a 4 zile după îndepărtarea hârtiei de pe suprafața lor.

9.Pregătiți glazura: bateți albușurile cu un praf de sare până la apariția vârfurilor moi, folosind mixerul pornit la viteză medie. 

10.Apoi adăugați treptat (în 2-3 etape) zahărul și continuați să mixați spuma de albușuri până când acesta se va dizolva complet. La sfârșit adăugați și sarea de lămâie. Drept rezultat, trebuie să obțineți o glazură albă, omogenă, lucioasă și destul de lichidă.

11.Răspândiți glazura pe suprafața cozonacilor și decorați-i după cum vă place. Dacă veți pune glazura în strat gros, ea va rămâne moale și vâscoasă în interior, uscându-i-se doar suprafața.

12.Porționați și serviți cozonacii cu stafide!

Hristos a Înviat!

New