Cum pot fi ascuțite cuțitele și sitele mașinii de tocat carne fără instrumente speciale?!

A început să fie greu să răsuciți mânerul mașinii de tocat carne? S-a mărit timpul de lucru? A scăzut calitatea cărnii tocate? După dezasamblare se văd multe fibre de carne, care au rămas blocate între cuțite? Toate acestea sunt semnele cuțitelor tocite. Ca să refaceți ascuțimea lor anterioară, nu este obligatoriu să aveți dispozitive speciale, să cheltuiți mult timp și să aveți multă experiență în domeniul respectiv.

AVEȚI NEVOIE DE:

Pe lângă cuțitele și sitele, care trebuie ascuțite, este necesar să pregătiți următoarele materiale și soluții:

-oțet de masă și un vas mic;

-câteva scobitori;

-cârpe textile sau prosoape de hârtie;

-șmirghel cu granulația 180, 240, 500, 1000 și 1500;

-o bucată de PAL melaminat;

-bandă de mascare.

MOD DE LUCRU:

De obicei, cuțitele și sitele mașinii de tocat carne, care este folosită în permanență, nu necesită curățare specială. De aceea, înainte de ascuțire este suficient să le spălați cu soluție de spălat vasele, să le clătiți cu apă curată, să le ștergeți cu un prosop de bucătărie și să le lăsați să se usuce.

Dar dacă din oarecare motive cuțitele și sitele s-au acoperit cu rugină, aceasta trebuie îndepărtată. În acest scop puneți cuțitele și sitele într-un recipient mic, după care acoperiți-le cu oțet de masă 9% și lăsați-le să se înmoaie peste noapte.

Pentru ca procesul să fie mai intens, după ce cuțitele și sitele vor sta în oțet pe parcursul câtorva ore, puteți să le frecați cu un burete și să înlocuiți oțetul cu unul proaspăt. Ca să înlăturați rugina din orificiile sitei, curățați-le cu ajutorul scobitorilor.

După ce stau în oțet pe parcursul unei nopți, sitele și cuțitele se acoperă cu depuneri negre, care se îndepărtează cu cârpa sau prosoape de hârtie. Fiecare orificiu al sitei se curăță cu șmirghel rulat sub formă de pai. Ca să accelerați procesul respectiv, puteți să folosiți bormașina: rulați șmirghelul pe un cui și montați-l pe acesta la bormașină.

Treceți la uniformizarea suprafeței sitei. În acest scop lipiți transversal banda de mascare pe bucata de PAL, după care îndepărtați-o și acoperiți PAL-ul cu șmirghel, astfel încât una dintre marginile lui să se afle în locul, în care a fost lipită banda de mascare. Datorită urmelor de adeziv, care au rămas de la banda de mascare, hârtia abrazivă nu va aluneca pe PAL.

Începeți ascuțirea cu șmirghelul cu granulația 180, după care treceți consecutiv la cele cu granulațiile 240, 500, 1000 și 1500. Astfel veți obține un luciu aproape ca cel al oglinzii. Șlefuiți sita prin mișcări circulare, presând-o cu mâna de hârtia abrazivă. Realizați aceeași procedură cu cuțitele mașinii de tocat carne.

Dacă sunt ascuțite corect, cuțitele și sitele alunecă foarte bine unele pe altele, fără să fie presate. De aceea, când sunt montate în mașina de tocat carne, nu trebuie să le fixați prea strâns.

După ascuțirea cuțitelor unii meșteri recomandă trecerea unei bucăți de slănină prin mașina de tocat carne, ca să fie unse marginile lor ascuțite și să fie îndepărtate praful și murdăria de pe ele.

Spor la treabă!

New