Cum puteți să aflați, când tufele de căpșuni trebuie aruncate?!

Odată cu trecerea anilor recolta de căpșuni vă bucură din ce în ce mai puțin. Treptat fructele devin tot mai mărunte. Acest lucru vă alarmează. Înțelegeți că trebuie să luați măsuri. Dar ce anume? Haideți să aflăm împreună!

Căpșunul nu este o cultură simplă. Fiecare grădinar știe: dacă vrei să obții o recoltă de căpșuni mari și dulci, trebuie să muncești mult.

Dar se mai întâmplă și așa: investești tot mai mult timp și efort, iar căpșunile devin tot mai puține. Înseamnă că a sosit momentul să vă despărțiți de tufele respective. De ce recolta de căpșuni scade? Există câteva cauze principale.

CAUZA NR. 1 — CĂPȘUNII AU „ÎMBĂTRÂNIT”.

Căpșunul este cultura, pe care nu trebuie să o țineți mult timp în același loc. Perioada ei de cultivare este egală cu 3-4 ani.

Dacă tufele sunt plantate toamna, primele fructe vor apărea deja în vara următoare. Numărul lor nu va fi mare, deoarece în anul respectiv căpșunii își dezvoltă încă activ masa vegetativă. Următorul an este apogeul rodirii. În această perioadă tufele oferă recolta maximă, de care sunt capabile. În al treilea an puteți observa că, deși îngrijirile sunt aceleași ca în anul precedent, cantitatea de fructe s-a redus. Anume aceasta dovedește faptul că a sosit momentul să aruncați tufele bătrâne. Dacă nu veți face acest lucru, vara viitoare recolta va fi încă mai scăzută, iar fructele — mai mărunte. Oricum veți fi nevoiți să schimbați căpșunii, dar veți pierde un sezon roditor.

Bineînțeles, cel mai bine ar fi să plantați căpșunii într-un loc nou. Dacă nu aveți asemenea posibilitate, înainte de a realiza plantarea pe aceeași parcelă, porțiunea respectivă de grădină trebuie dezinfectată.

CAUZA NR. 2 — FRUCTELE MĂRUNTE

Ați plantat tufe sănătoase, dar nici în al doilea, nici în al treilea an nu ați obținut fructe mari și dulci? În locul acestora tufele prezintă căpșuni mici și uscate? Oare de ce căpșunii refuză să rodească? Cauza grevei poate fi alegerea nereușită a locului de plantare. Ce locuri nu sunt potrivite pentru sădirea căpșunilor?

1. Căpșunii nu iubesc locurile umbrite. Din acest motiv parcelele nordice nu sunt potrivite pentru ei. De asemenea, ei nu vor crește bine la umbra copacilor și arbuștilor. Căpșunii vor fi roditori și vă vor bucura, dacă îi veți planta pe o parcelă însorită.

2. Fertilitatea căpșunilor este influențată foarte mult de plantele, care au populat anterior parcela. Dacă înainte lor au crescut solanacee pe parcelă, puteți să nu căutați fructe mari și dulci pe tufe. Chiar mai mult, mulți căpșuni nici măcar nu vor înflori. Cât de mult nu ați fertiliza solul, cât de mult nu ați îngriji această cultură pretențioasă, nu veți reuși să obțineți o recoltă bogată.

CAUZA NR. 3 — MALADIILE CĂPȘUNILOR

Se poate întâmpla ca și locul să fi fost ales corect, și fructele mari să înceapă deja să se coacă, dar recolta oricum să nu fie culeasă. În unele cazuri fructele pur și simplu încep să putrezească pe ramuri sau se acoperă cu un praf albicios. În alte cazuri tufele cu fructe încep brusc, fără motive evidente, să se usuce. Pe lângă acestea, pot să apară pete albe sau maronii pe frunzele căpșunilor.

Toate acestea sunt semnele diferitor afecțiuni, la care este predispus căpșunul. Îngrijirea necorespunzătoare, condițiile climatice nefavorabile, plantele bolnave din vecinătate — îmbolnăvirea poate fi provocată de multe cauze. De exemplu, căpșunii nu iubesc deloc vremea umedă și rece. Ploile de lungă durată conduc la apariția putregaiului cenușiu sau făinării. De asemenea, îmbolnăvirea poate fi cauzată de tufele prea dese. Încă un factor de risc este reprezentat de fertilizările incorecte.

Important! Dacă tufele s-au îmbolnăvit, atunci și stolonii cu rozetele de frunze sunt infestate. Folosirea lor în calitate de material de plantare este absolut interzisă.

Cum numai apar primele semne de boală trebuie să începeți lupta împotriva ei. Doar în asemenea caz există șansa de izbândă. Dacă acest moment a fost ratat și maladia s-a răspândit pe toată parcela, sunt necesare măsuri mai radicale — distrugerea completă a tuturor tufelor de căpșuni. Ele nu trebuie adăugate în compost sau lăsate pe parcelă, deoarece tufele contaminate pot deveni o sursă de infecție pentru celelalte plante. Căpșunii bolnavi trebuie arși.

Nota bene! Pe această parcelă, chiar și după dezinfectarea solului, nu se recomandă plantarea căpșunilor în următorii 4-6 ani.

Căpșunul nu poate fi inclus în lista culturilor, care necesită îngrijiri simple. Cultivarea lui presupune multă muncă. Dar rezultatul — fructele mari și dulci — merită tot efortul depus!

Spor la grădinărit!

New