Cum puteți să cultivați ceapa verde în sticle de plastic pe pervaz?!

Aceasta este una dintre cele mai simple, rapide și decorative metode de cultivare a cepei verzi pe pervaz!

Compoziția înaltă și originală, care pare formată din plante exotice enigmatice, atrage atenția tuturor. Doar privind-o cu multă atenție, veți observa că această plantă este, de fapt, ceapa verde obișnuită, cultivată printr-o metodă destul de neobișnuită.

METODA ORIGINALĂ DE CULTIVARE A CEPEI VERZI

Ceapa cultivată pentru cozi crește repede și nu se deosebește prin a fi pretențioasă la temperatura și celelalte condiții de cultivare. Ea este cultivată pe pervazuri și balcoane de foarte mult timp. Singura problemă a cultivării cepei verzi în interior constă în spațiul insuficient pentru amplasarea lădițelor sau ghivecelor. Dar a fost inventată o metodă destul de înțeleaptă de cultivare a cepei verzi pe pervaz. Este vorba despre un fel de grădină verticală, amenajată într-o sticlă obișnuită de plastic, în care se vinde apa potabilă.

Această metodă se bazează pe fenomenul natural, numit heliotropism sau fototropism, care se definește prin tendința tuturor plantelor de a crește în sus, în direcția luminii și razelor solare. Astfel, cozile de ceapă, situate lateral, vor încerca oricum să se înalțe, să adopte poziții verticale. Același principiu este folosit, când se amenajează grădinile verticale sub formă de coloane, pe care sunt plantate diverse legume, căpșuni și flori decorative. Drept rezultat, se obțin compoziții foarte frumoase și folositoare, care ocupă foarte puțin spațiu, dar oferă beneficii colosale. În cazul creării grădinii miniaturale dintr-o sticlă de plastic, construcția este foarte asemănătoare, dar se folosește monocultura — ceapa verde. Când cresc toate cozile verzi, apare o construcție misterioasă și amuzantă pe pervaz — parcă ar fi o sculptură postmodernistă, parcă ar fi o plantă exotică, parcă ar fi un extraterestru din spațiul cosmic îndepărtat. Dar, de fapt, este vorba de o construcție simplă și folositoare, menită să asigure toată familia cu ceapă verde pe parcursul întregului an. Deci ce ar trebui să faceți, ca să cultivați ceapa verde în sticle de plastic? 

CREAȚI CARCASA

Ca să creați grădina originală cu formă de coloană, aveți nevoie de:

-o sticlă de plastic;

-un ghiveci stabil;

-substrat pentru răsaduri;

-material pentru stratul de drenaj (pietriș, vermiculită, cheramzit etc.);

-arpagic sau cepe încolțite.

Sticla de plastic poate să aibă volumul de 1, 1.5 sau 2 litri — totul depinde doar de preferințele voastre, cantitatea de material disponibil pentru plantare și lățimea pervazului. Cu cât aveți mai mult spațiu, cu atât sticla poate fi mai mare și, corespunzător, cu atât mai multă ceapă verde aromată veți obține.

Sticla de plastic și ghiveciul trebuie spălate și uscate foarte bine. Dacă vor rămâne resturi de băutură dulce în sticlă, acestea vor „înflori”, iar mucegaiul se va răspândi în substrat și va distruge tot materialul plantat. Îndepărtați capacul sticlei curate (nu veți mai avea nevoie de el) și tăiați o parte din fundul ei, astfel încât zona rotunjită de tranziție dintre pereții și fundul ei să rămână intactă. Practic trebuie să înlăturați partea centrală a fundului sticlei. Prin orificiul rezultat veți adăuga substratul în sticlă.

Apoi realizați orificii corespunzătoare diametrului cepelor în pereții sticlei — „în tablă de șah”. Ele trebuie să fie puțin mai mari decât diametrul cepelor alese. Puteți să le decupați cu un cuțit ascuțit sau cu ajutorul unui inel metalic de dimensiunea potrivită, punând un obiect tare în interiorul sticlei (pentru stabilitate). Puteți să fiți ingenioși și să accelerați semnificativ procesul: să decupați orificiile cu un inel metalic încins, cu diametrul potrivit. Drept rezultat, trebuie să obțineți o sticlă acoperită cu o rețea de orificii egale. Nu fiți lacomi și nu faceți orificiile prea dese, adică situate prea aproape unele de altele, deoarece astfel sticla va deveni moale și instabilă. Nu veți mai putea face nimic cu ea. Tot sensul acestei construcții constă în menținerea rezistenței sticlei și crearea rețelei de ochiuri pentru cultivarea cepei.

Întoarceți carcasa obținută cu gura în jos și instalați-o în ghiveci. Având în vedere faptul că va fi destul de grea și va avea poziție verticală, respectiva construcție trebuie să fie foarte rezistentă și stabilă, ca să nu se răstoarne. De aceea, centrul de greutate trebuie să fie situat jos. În mod ideal, ar trebui să folosiți un ghiveci greu din argilă și câteva pietre pentru fixarea sticlei.

Astfel, „proptiți” gura sticlei cu pietre în interiorul ghiveciului și acoperiți-o cu stratul de drenaj. El este necesar pentru absorbția excesului de apă. Adăugați materialul ales pentru stratul de drenaj în sticlă — până veți ajunge aproape de marginea superioară a ghiveciului. Apoi adăugați substratul pregătit în ghiveci: bătătoriți-l bine, udați-l și lăsați-l să se așeze. Astfel construcția finală va fi maxim de stabilă. Dacă este necesar, mai adăugați substrat. În timpul procedurilor respective trebuie să aveți grijă ca sticla să-și mențină poziția verticală, deoarece ulterior va fi mult mai dificil să o corectați.

Când veți termina instalarea sticlei în ghiveci, trebuie să umpleți sticla cu substrat, având grijă nici să nu-l compactați prea tare, nici să-l lăsați prea afânat. Cel mai simplu este să umpleți sticla cu substrat umezit puțin — puteți să-l stropiți cu apă, folosind un recipient dotat cu pulverizator. Substratul ideal este cel pentru cultivarea răsadurilor, deoarece el este suficient de afânat, reține bine apa și este bogat în substanțe nutritive. Pentru ca substratul să fie mai poros, puteți să adăugați biluțe de perlită sau polistiren expandat în el. Acestea sunt inerte, nu absorb apa, nu elimină compuși dăunători și nu putrezesc. Scopul lor principal constă în creșterea permeabilității substratului și prevenirea compactării lui.

După ce veți termina lucrările de „construcție”, mai rămâne să plantați ceapa în sticlă.

PLANTAREA BULBILOR DE CEAPĂ ÎN STICLA PREGĂTITĂ

Aceasta este cea mai simplă și plăcută etapă din crearea grădinii verticale pentru cultivarea cepei verzi. Arpagicul sau bulbii de ceapă pot fi plantați ca atare sau prelucrați în prealabil pentru grăbirea încolțirii lăstarilor verzi, adică să încălziți cepșoarele și să le tratați cu biostimulatori de origine naturală.

Puteți să încălziți bulbii fără înmuiere, pur și simplu punându-i lângă calorifer pentru 3 zile. În acest caz este destul de greu de controlat intensitatea și uniformitatea încălzirii lor. Pe lângă aceasta, trebuie să întoarceți cu regularitate bulbii de pe o parte pe alta, ca să se încălzească pe toate părțile.

Prelucrarea cu apă fierbinte durează mult mai puțin, aproximativ 30 minute. Acest interval de timp este suficient pentru activarea mugurilor de creștere și stimularea dezvoltării lor. Temperatura apei trebuie să se mențină în jurul valorii de 50°C‌ (nu mai mare). Puteți să adăugați puțin permanganat de potasiu în apă, ca să o decontaminați.

Ca să stimulați încă mai mult creșterea bulbilor și să le întăriți imunitatea, puteți să-i prelucrați suplimentar cu biostimulatori. Cel mai disponibil dintre ei este sucul de Aloe vera.

Începeți să plantați bulbii pregătiți și uscați prin orificiile din sticlă, începând din partea ei inferioară, astfel încât 1/3 din înălțimea lor să fie acoperită de substrat. În timpul creșterii ei vor elibera rădăcini foarte lungi, care vor pătrunde profund în substrat, cuprinzându-l în totalitate. În prima perioadă, cât timp sunt destul de scurte, rădăcinile pot „împinge” puțin bulbii din „cuiburile” lor. Acest lucru poate fi corectat prin împingerea lor ușoară. Acționați cu grijă, deoarece rădăcinile tinere sunt fragile și pot fi rupte cu ușurință.

După ce veți sădi bulbii în toate orificiile din pereții sticlei, plantați un bulb mare și frumos în gaura din partea ei superioară: acesta va decora toată compoziția printr-un mănunchi pufos de cozi verzi. Nu fiți sceptici din cauza faptului că bulbii sunt amplasați practic orizontal. Anume acest aspect va oferi sticlei o imagine originală. Când ceapa va crește, cozile verzi se vor îndoi și se vor extinde în sus. Toată sticla se va acoperi cu o „pădure” de lăstari verzi și grădina verticală va arăta foarte festiv. Nu uitați să o puneți într-un loc luminos, să o udați regulat și, bineînțeles, să adunați recolta delicioasă și folositoare de ceapă verde.

AVANTAJELE CULTIVĂRII CEPEI VERZI ÎN STICLĂ

După ce ați aflat toate subtilitățile cultivării cepei verzi în sticlă, probabil v-ați pus întrebarea: dar de ce trebuie să procedați așa, când puteți pur și simplu să plantați ceapa în ghivece? Bineînțeles, ca să creați o grădină verticală atât de decorativă de ceapă verde, trebuie să depuneți destul efort, dar ea prezintă o serie de avantaje comparativ cu cele cultivate în mod obișnuit:

1.Sticla permite plantarea mai multor bulbi comparativ cu ghivecele standard și ocupă mai puțin spațiu.

2.Îngrijirea unei asemenea grădini este mult mai simplă.

3.Ceapa plantată vertical primește mai multă lumină decât cea sădită în mod obișnuit. Puteți să răsuciți către lumină o asemenea construcție printr-o singură mișcare.

4.Este mult mai simplu și mai confortabil să culegeți ceapa verde de pe grădina verticală.

5.Plantele din grădinile verticale sunt afectate mai puțin de boli, deoarece sunt ventilate mai bine.

6.Plantarea și îngrijirea unei grădini atât de originale va fi pe placul copiilor. Astfel ei vor învăța să aibă grijă de plante și să consume regulat ceapă verde.

7.Grădina verticală reprezintă un ornament excelent pentru pervaz și balcon. De asemenea, ea poate deveni obiectul unui experiment de la grădiniță sau școală.

Puteți să plantați nu numai bulbi de ceapă în sticle de plastic, ci și semințe de ierburi aromatice, cum ar fi mărarul și pătrunjelul. Astfel puteți să obțineți o grădină compactă și frumoasă cu tot felul de ierburi aromatice și delicioase, iar vârful ei să-l decorați cu o tufă de ardei iute, țelină sau busuioc. Veți avea o bucătărie frumoasă, aprovizionată în permanență cu ierburi pentru preparatele, pe care le gătiți. Chiar dacă afară ninge sau plouă, vara va fi mereu prezentă pe pervazul vostru!

Spor la grădinărit!

New