Cum puteți să măriți sistemul radicular al castraveților?!

Există o metodă destul de eficientă de obținere a unei recolte timpurii de castraveți — în medie, câte 20-25 bucăți de pe fiecare tufă. În cazul utilizării acestei metode, recolta de castraveți crește de câteva ori (comparativ cu metoda clasică de cultivare).

Astfel, semănați semințele uscate de castraveți în lădițe, pe fundul cărora ați pus un strat de nisip (pentru drenaj), iar deasupra lui ați adăugat substratul (50% sol de grădină și 50% humus). Lădițele trebuie umplute puțin mai mult de jumătate (cu 3-4 cm). Semințele se plantează la adâncimea de 1-2 cm, lăsându-se spații de 3-4 cm între ele. Apoi lădițele se acoperă cu sticlă și se pun într-un loc cald pentru 3-4 zile.

După apariția lăstarilor sticla se înlătură și lădițele se așează pe un pervaz însorit.

Pe măsura creșterii răsadurilor trebuie neapărat să adăugați sol — până când lădițele se vor umple complet. Adăugarea treptată a solului este prima modalitate de mărire a sistemului radicular al castraveților.

Dacă veți privi cu atenție tulpinile răsadurilor, veți observa o mulțime de bobițe pe ele — acestea sunt viitoarele rădăcini. Ele se dezvoltă, dacă se adaugă sol și se transformă în rădăcini suplimentare, mărind sistemul radicular al plantelor de aproape 2 ori, ceea ce înseamnă că plantele devin mai puternice.

Următoarea operațiune constă în transplantarea răsadurilor în ghivece de carton (sau pachete de carton de la produsele lactate). Aceasta se realizează, când plantele prezintă 1-2 frunzulițe. Trebuie să decupați planta cu tot cu substratul din jurul ei și să o transferați în ghiveci (sau pachet).

Ghivecele, ca și lădițele, se umplu doar parțial cu pământ. El se adaugă treptat, pe măsura creșterii plantelor, până când ghivecele sunt umplute complet. Aceasta este a doua mărire a sistemului radicular.

După aceasta răsadurile sunt plantate în grădină. Mai întâi se sapă un șanț cu lățimea de 1 metru, lungimea aleatorie și adâncimea egală cu înălțimea cazmalei (circa 25 cm). Apoi se montează un „gărduț” din peliculă pe marginile șanțului și se presară un strat de 5-7 cm de humus pe fundul lui. Înainte de plantare solul din șanț trebuie să se încălzească timp de o săptămână.

Plantarea răsadurilor: tăiați ghiveciul sau pachetul de carton și așezați bulgărele de sol cu rădăcinile plantei pe fundul șanțului (pe humus). Privind bulgărele de sol, puteți să observați că el este propriu-zis pătruns de rădăcini — acesta este aspectul principal al metodei respective: multiplicarea repetată a sistemului radicular. După ce planta este așezată pe fundul șanțului, rădăcinile ei se acoperă cu sol combinat cu superfosfat (30-40 g per plantă).

Cum puteți să cultivați castraveții fără chimicale?! Densitatea plantării răsadurilor: 18-20 plante pe un șanț de 4 metri pătrați. După aceasta marginile șanțului (adică, lateral de plante) se presară cu un strat de 8-10 cm de paie și buruieni de anul trecut, care se acoperă cu sol și se udă. În timpul putrezirii sale stratul respectiv va elibera dioxid de carbon, va emana căldură și va asigura nutrienții necesari plantelor tinere. Aceasta va fi cea de-a treia mărire a sistemului radicular (pe verticală).

După aceasta plantele se îngrijesc ca de obicei. 

Avantajele acestei metode:

-recolta mare și timpurie — până la 80-100 castraveți de pe fiecare metru pătrat;

-perioada vegetativă lungă — 150-160 zile comparativ cu 95 zile (în mod obișnuit);

-consumul redus de apă pentru irigare — umiditatea se menține îndelung în șanțuri.

Spor la grădinărit!

New