Cum puteți să obțineți 800 g de unt fin și ușor (50%) dintr-un litru de smântână pentru frișcă?!

Pregătiți untul în condiții casnice!

INGREDIENTE:

-1 litru de smântână pentru frișcă 33%;

-100 ml de lapte bătut sau iaurt natural.

MOD DE PREPARARE:

1.Amestecați smântâna pentru frișcă și laptele bătut/iaurtul natural.

2.Acoperiți vasul, în care ați pus produsele lactate, cu o bucată de hârtie de copt și un prosop de bucătărie (pentru ca acestea să nu se scufunde în compoziția lichidă, așezați o spatulă sau o lingură pe suprafața vasului înainte de a-l acoperi cu celelalte materiale).

3.Lăsați produsele lactate să interacționeze timp de 24-36 ore la temperatura camerei. Smântâna trebuie să se stabilizeze și să devină densă (uneori acest proces poate dura mai puțin de 24 ore: noi am obținut efectul dorit în 20 ore).

4.Transferați produsele lactate într-un bol adânc. Bateți-le cu mixerul până când untul va începe să se separe (noi am pus folie alimentară deasupra bolului și în jurul mixerului, deoarece procesul de mixare este însoțit de răspândirea multor stropi).

5.Apoi scurgeți zerul din bol și adăugați aproximativ 500 ml de apă foarte rece. Continuați să bateți totul, pentru ca zerul să se separe complet de unt.

6.Scurgeți tot lichidul din bol. Adăugați încă o dată 500 ml de apă foarte rece în el. Amestecați puțin și lăsați apa să interacționeze cu untul pe parcursul a 5 minute, ca să extragă zerul rămas din el.

7.Scoateți untul din apă, storcându-l bine cu mâinile. Uscați-l cu ajutorul prosoapelor de hârtie.

8.Apoi modelați 2-4 „cărămizi” de unt, învelindu-le în hârtie de copt.

9.Dați-le la frigider sau congelator până se vor închega bine (noi le-am ținut 30 minute la congelator).

10.Puteți să serviți untul. După congelare el este ușor sfărâmicios, dar capătă textura clasică după ce se încălzește puțin.

11.Vă recomandăm să păstrați acest unt la congelator, scoțând periodic câte o bucățică din el și punându-o în frigider.

Untul preparat după această rețetă are textură fină și gust interesant, amintind puțin și de gustul de brânză. Nouă ne place să-l servim la micul dejun, ungându-l pe felii de pâine, fără alte adaosuri. Este delicios!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New