Cum puteți să obțineți o recoltă mare de ardei?!

Astăzi vom discuta despre toate aspectele importante, care permit obținerea unei recolte mari de ardei dulci!

SĂ ÎNCEPEM CU RĂSADURILE! 

În primul rând, trebuie să hotărâți ce vreți să obțineți: o recoltă timpurie sau o recoltă mare. Din păcate, noi nu am reușit să le obținem simultan niciodată, dacă ar fi să ne raportăm la recolta culeasă de pe o singură tufă. 

Dacă vreți să obțineți o recoltă timpurie, semănați semințele pentru răsaduri devreme (în februarie): dacă răsadurile vor înflori înainte de plantarea în grădină, veți căpăta recolta timpurie dorită — 3-5 ardei mari de pe o singură tufă.

Iar dacă doriți să obțineți o recoltă mare, nu trebuie să permiteți înflorirea răsadurilor în ghiveci, ci doar după plantarea în grădină. De ce? Deoarece în momentul înfloririi planta trece din etapa vegetativă de dezvoltare (formarea organelor vegetative: frunze, tulpini, rădăcini) în etapa generativă (rodirea): astfel ea renunță la dezvoltarea rădăcinilor și copililor, iar consecințele constau în posibilitatea legării și hrănirii unui număr mic de fructe. Rădăcinile reprezintă baza ardeiului, iar copilii — fundamentul unei recolte mari, deoarece anume pe ei se formează majoritatea fructelor.

Astfel, când trebuie semănate semințele de ardei? Depinde de soiul lor: cele timpurii — mai devreme, cele tardive — mai târziu. Cel mai important este să calculați perioada de plantare în așa fel încât să nu permiteți răsadurilor să înflorească în ghivece și să reușiți să le plantați în solul deja încălzit, deoarece ardeii nu suportă temperaturile mici — rădăcinile lor nu reușesc să asimileze nutrienții din solul rece. Perioada optimă de plantare trebuie calculată, în funcție de regiunea, în care locuiți și clima ei.

TREBUIE ÎNDEPĂRTATĂ INFLORESCENȚELE PRINCIPALE DE PE TUFĂ?

Acestea se găsesc la nivelul nodului superior. Depinde de situație: dacă răsadul înflorește în ghiveci, cel mai bine ar fi să rupeți primele flori. De asemenea, dacă florile continuă să se dezvolte în interiorul nodului, printre tulpinile groase, atunci ar trebui să le îndepărtați, deoarece ardeii dezvoltați la acest nivel pot rupe tufa.

RUPEREA FRUNZELOR INFERIOARE ȘI A COPILILOR INFERIORI

Nu are rost să le rupeți, deoarece această manevră nu va determina creșterea recoltei. Dacă planta consideră că nu are nevoie de anumite părți vegetative, acestea se vor îngălbeni și vor cădea singure. Iar restul sunt importante pentru fotosinteză.

CULEGEREA FRUCTELOR

În primul rând, pe la jumătatea-sfârșitul lunii iunie trebuie să culegeți ardeii inferiori de pe tufe, chiar dacă nu sunt copți, ca să stimulați tufa să lege fructe noi și să le hrănească pe cele superioare.

De asemenea, este important să culegeți fructele pe măsura coacerii lor. Astfel plantele vor avea suficiente resurse pentru dezvoltarea fructelor încă verzi.

DE CE ARDEII AVORTEAZĂ FLORILE ȘI OVARELE?

Condițiile nefavorabile: răcirea bruscă a aerului și solului, absența irigării suficiente în perioada caniculară, deficitul de nutrienți din sol.

POT FI PLANTATE DOUĂ TUFE DE ARDEI ÎN ACEEAȘI GROAPĂ?

Există situații, în care nu numai se poate, ci chiar trebuie! Dacă ați semănat semințele de ardei în februarie și ați obținut răsaduri deja înflorite, cu rădăcini mici, atunci puteți să sădiți câte 3-4 tufe în aceeași groapă, deoarece oricum veți obține câte 3-4 fructe de pe fiecare dintre ele.

FERTILIZAREA ARDEILOR

Dacă este posibil, noi nu fertilizăm tufele de ardei, ci solul, folosind mulciul activ. Iar despre alte îngrășăminte vom discuta în alte articole!

Spor la grădinărit!

New