Cum puteți să salvați tufele de castraveți cu frunze galbene? Cum puteți să salvați recolta de castraveți?!

Toți vrem să obținem o recoltă bogată de castraveți, dar nenorocirea galbenă, adică îngălbenirea frunzelor, afectează tufele cu viteza luminii, dacă nu se acționează la timp și corect pentru combaterea ei. Dacă problema nu este tratată cu seriozitate sau este depășit momentul, recolta de castraveți poate fi pierdută în totalitate. De aceea, cercetați tufele cu regularitate și tratați-le corespunzător, dacă observați semnele îmbolnăvirii lor!

De principiu, castravetele este considerată o cultură nepretențioasă. Dar dacă există anumite carențe de nutrienți, planta începe să sufere. De exemplu, deficitul de magneziu determină apariția petelor galbene pe frunzele tufelor: inițial sunt afectate cele inferioare, iar în cazul persistenței deficitului mineral respectiv, rezultă afectarea tuturor frunzelor. Trebuie să știți că magneziul nu este asimilat de culturi, dacă acestea se dezvoltă pe soluri acide sau nisipoase (acestea sunt bogate în potasiu, ceea ce determină imposibilitatea absorbției magneziului). De asemenea, excesul de azot din sol dă același rezultat.

Pe lângă carența de magneziu, petele galbene de pe frunzele castraveților pot fi cauzate de mozaicul castraveților (o afecțiune virală) sau de invazia insectelor dăunătoare, precum acarienii.

De aceea, ca să determinați cauza îngălbenirii frunzelor, fertilizați castraveții cu un îngrășământ bogat în magneziu (de exemplu, „Microcat Magneziu”) și urmăriți rezultatul. Dacă petele galbene continuă să evolueze, atunci cauza îmbolnăvirii lor nu este deficitul mineral, ci una virală sau parazitară. 

Ca să combateți virusul mozaicului, puteți să folosiți un preparat ecologic, cum ar fi cele cu conținut mare de Bacillus subtilis, Trichoderma harzianum etc. — de exemplu, Defence 3, Serenade ASO etc. Iar insectele dăunătoare pot fi combătute cu ajutorul unui preparat natural, ce conține aversectină C (Actoverm).

Spor la grădinărit!

New