Douăsprezece moduri originale de utilizare a rumegușului!

Deseori noi nu prețuim ceea ce avem. Dar uneori trebuie doar să privim în jur (în cazul nostru — să ieșim în curte) și iată că devenim deținătorii fericiți ai unui material natural și universal! Haideți să discutăm despre modurile de utilizare a rumegușului!

În curtea dumneavoastră s-a adunat o cantitate mare de rumeguș de lemn și nu știți ce să faceți cu el? Noi vă vom povesti cum puteți să procedați în asemenea situație, deoarece rumegușul este un material multifuncțional. Convingeți-vă singuri!

1. AROMATIZATORUL DIN RUMEGUȘ

Datorită proprietăților sale absorbante excelente, rumegușul poate fi utilizat ca aromatizator natural. Există două variante de realizare a acestui lucru:

-dacă aveți rumeguș de pin sau ienupăr, puneți-l într-un săculeț de pânză și legați-l cu o panglică;

-îmbibați rumegușul de orice arbore cu un ulei esențial și puneți-l într-un borcănel sau săculeț, după care acoperiți-l cu un capac sau legați-l cu ajutorul unei panglici.

Puneți săculețul cu rumegușul aromat în dulapul, în care păstrați hainele și cearceafurile sau așezați-l pe un raft din odaie.

2. CULTIVAREA CIUPERCILOR PE RUMEGUȘ

Știați că ciupercile Pleurotus pot fi cultivate pe cel mai obișnuit rumeguș? Substratul se pregătește din rumeguș mășcat de specii tari de lemn și paie (puteți să folosiți furaj combinat sau cojile semințelor de floarea-soarelui), amestecate în proporție de 3:1. Componentele trebuie prelucrate: înmuiați compoziția în apă fierbinte pentru 3-7 ore, menținând temperatura de 60°С.

Apoi, după ce substratul se va răci, trebuie să-l stoarceți și să-l așezați stratificat într-o pungă de plastic (groasă și transparentă), presărând fiecare strat cu micelii mărunțite. Realizați câteva orificii mici în pungă. Dacă sunt îngrijite corespunzător, ciupercile cresc în 40-45 zile.

3. COMPOSTUL CU RUMEGUȘ

Rumegușul este folosit ca îngrășământ pentru multe plante. Există un singur „dar”: rumegușul proaspăt nu poate fi utilizat, deoarece el „extrage” azotul din sol, iar acesta este necesar pentru creșterea culturilor. Soluția este reprezentată de pregătirea compostului din rumeguș.

În cazul, în care veți „drege” compostul cu rumeguș, veți accelera maturarea lui. Rumegușul îmbunătățește structura compostului: îl face mai afânat, îi crește permeabilitatea pentru aer. Încă un avantaj constă în faptul că asemenea compost se încălzește mai repede în timpul primăverii. La începutul verii pregătiți grămada de compost, așezând stratificat 10 kg de rumeguș în ea. Fiecare strat trebuie udat cu apă, în care au fost dizolvate îngrășăminte:

-130 g de uree;

-10 g de superfosfat;

-70 g de clorură de potasiu.

De asemenea, fiecare strat trebuie presărat cu var (150 g de var la o grămadă de compost cu înălțimea de 1.5 m). Când compostul va fi gata, el este inclus în sol după proporția: 2-3 găleți la 1 m². Perioada optimă pentru folosirea compostului este sfârșitul verii.

4. MULCIUL DIN RUMEGUȘ

Acest material natural este folosit pentru mulcirea solului din grădina de legume, de sub tufele fructifere, de la baza pomilor etc. Pentru mulcire poate fi folosit rumeguș semiputrezit sau putrezit.

Important! Având în vedere faptul că rumegușul proaspăt este dăunător pentru plante (el absoarbe azotul din sol), el trebuie pregătit înainte de utilizare: răspândiți stratificat 3 găleți de rumeguș, 200 g de uree și 10 litri de apă pe o peliculă. Acoperiți rumegușul cu o altă peliculă și puneți o greutate pe suprafața lui. El poate fi folosit peste 2 săptămâni.

Rumegușul putrezit se răspândește într-un strat de 5-10 cm. Mulcirea cu rumeguș contribuie la combaterea buruienilor și menținerea umezelii în sol.

5. RUMEGUȘUL PENTRU AFUMARE

Dacă sunteți deținătorul fericit al unei afumători, probabil știți că rumegușul este un material minunat pentru ațâțarea focului. 

Nota bene! Cel mai potrivit rumeguș pentru afumătoare este cel de arin, stejar și pomi fructiferi: măr, vișin, cais și cătină. Iar cei mai nepotriviți arbori, al căror rumeguș nu trebuie folosit în aceste scopuri, sunt plopii tremurători și coniferele.

Rumegușul pentru afumare trebuie să fie calitativ. De aceea, înainte de utilizare convingeți-vă că el nu prezintă mucegai sau urme de prelucrare chimică. Înmuiați rumegușul în apă caldă pentru 4-5 ore, după care uscați-l (umiditatea optimă este de 50-70%).

6. RUMEGUȘUL PENTRU CĂRĂRILE DIN GRĂDINĂ

Cărările din rumeguș de lemn reprezintă un mod simplu, simpatic și confortabil de decorare a curții. Săpați un șanț cu adâncime mică (aproximativ cât vârful cazmalei) și cu orice formă, după care umpleți-l cu rumeguș, presându-l bine. Avantajele unei asemenea cărări:

-puteți să o realizați cât de șerpuită doriți;

-apa nu stagnează pe ea;

-buruienile nu răzbat ușor prin rumeguș.

Luați în considerație faptul că odată cu trecerea timpului rumegușul de pe cărare se va lăsa. De aceea, în fiecare an va trebui să-l completați.

7. RUMEGUȘUL PENTRU ÎNCĂLZIREA PARCELELOR

Rumegușul este folosit pentru amenajarea șanțurilor organice sau așa-numitelor parcele încălzite. Plantele se simt foarte confortabil pe asemenea parcele. Ele obținut mai mulți nutrienți. Pe fundul șanțului (cu adâncimea de 40-50 cm) se pune un strat de rumeguș opărit, care apoi se acoperă cu pânză și se udă cu soluție roz de permanganat de potasiu.

Următorul strat este reprezentat de resturi vegetale (de exemplu, frunze, partea vegetativă a plantelor), care se presară cu cenușă (1-2 pahare la 1 m²). După aceasta în șanț se adaugă un amestec, care constă din humus sau turbă (5-6 găleți), nisip (o găleată), o lingură de uree, 2 pahare de cenușă, 1.5 lingurițe de acid boric, o lingură de superfosfat, o linguriță de sulfat de potasiu și o linguriță de sulfat de zinc.

8. RUMEGUȘUL CA SUBSTRAT

Rumegușul afână solul, ceea ce înseamnă că la rădăcini ajunge mai mult oxigen. Ca să pregătiți substratul, trebuie să folosiți rumeguș stătut sau să adăugați uree în rumegușul proaspăt (40 g de îngrășământ la o găleată de rumeguș). Astfel veți împiedica rumegușul să extragă azotul din plante. Ca să obțineți substratul pentru răsaduri, amestecați următoarele ingrediente:

Amestecul nr. 1: rumeguș, turbă joasă, nisip de râu (în proporție de 1:2:1).

Amestecul nr. 2: rumeguș, sol de grădină, turbă joasă (în proporție de 1:1:2).

Adăugați 40 g de superfosfat dublu, ½ pahar de cenușă, 15 g de azotat de amoniu și 40 g de sulfat de potasiu în substratul obținut (valorile respective sunt calculate pentru 10 litri de substrat).

9. RUMEGUȘUL CA TERMOIZOLANT

Rumegușul poate fi folosit ca agent termoizolant, când se pregătesc cutiile pentru păstrarea legumelor și fructelor pe balcon. Amenajarea unei asemenea cutii este foarte simplă. Luați o cutie înaltă, o ladă de lemn sau alt container cu capac și umpleți recipientul cu rumeguș uscat. Puneți legumele și fructele în rumeguș și plasați cutia pe balcon.

10. ÎNCOLȚIREA CARTOFILOR ÎN RUMEGUȘ

Rumegușul poate fi utilizat ca substrat pentru încolțirea cartofilor. Se pune un strat gros de rumeguș în lăzi, după care se așează tuberculii sănătoși pe el și se acoperă cu încă un strat de rumeguș. Grosimea stratului superior nu trebuie să depășească 3 cm. Lăzile se pun într-un loc întunecos și răcoros (12-15°С) și se umezește regulat substratul din ele.

11. RUMEGUȘUL ÎMPOTRIVA DĂUNĂTORILOR

Rumegușul este un agent eficient de combatere a dăunătorilor. Astfel, ca să scăpați de larvele gândacului de Colorado, trebuie să presărați rumeguș proaspăt printre rândurile de cartofi. Substanțele rășinoase, pe care el le eliberează, alungă insectele.

12. ACOPERIREA PLANTELOR CU RUMEGUȘ

Se știe că plantele sensibile la frig trebuie acoperite cu un agent termoizolant, ca să nu înghețe. Și în acest caz rumegușul vă poate ajuta! Umpleți pungile de plastic (groase) cu acest material și înveliți lăstarii plantelor cu ele înainte de iernare. O altă variantă este reprezentată de mulcire sau înfășurarea plantelor cu rumeguș.

Important! Dacă nu vreți să încetiniți creșterea plantei, nu uitați să îndepărtați învelișul de rumeguș, când sosește primăvara. Solul de sub rumeguș se încălzește mult mai lent.

Sperăm că informațiile de mai sus sunt folositoare pentru voi! Dacă cunoașteți alte moduri interesante de folosire a rumegușului, povestiți-ne despre ele în comentarii!

Spor la treabă!

New