Franzelă de casă!

Franzela de casă, preparată cu lapte și unt, are aspect apetisant, aromă îmbietoare, gust dulceag și textură excelentă. Poate fi servită cu felurile sărate de mâncare sau cu dulceață la micul dejun. Aluatul pentru ea conține mai puțină drojdie. De aceea, el dospește mai mult, dar este mai gustos și mai aromat. Pregătiți neapărat acest tip de franzelă! Deși procesul de preparare este destul de lung, gustul ei vă va cuceri și nu veți regreta niciun minut din timpul consumat!

INGREDIENTE:

Pentru plămădeală:

-170-180 ml de apă caldă (noi am avut nevoie de 170 ml);

-8 g de drojdie uscată;

-200 g de făină.

Pentru aluat:

-toată plămădeala;

-75 ml de lapte;

-60 g de zahăr;

-8 g de sare;

-300 g de făină;

-40 g de unt.

Altele:

-un ou mic + un praf de sare + 2 linguri de apă (pentru ungerea franzelelor înainte de coacere).

Din aceste ingrediente veți obține 850 g de aluat.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți plămădeala: dizolvați drojdia în apa caldă (30°C‌). Adăugați făina cernută și amestecați foarte bine, ca să nu rămână cocoloașe. Ea trebuie să fie vâscoasă și omogenă.

2.Acoperiți plămădeala cu folie alimentară, înțepând-o pe alocuri cu cuțitul, ca să permită pătrunderea aerului. Lăsați-o să dospească până își va tripla volumul la temperatura camerei.

3.Pregătiți aluatul: amestecați laptele cald (30°C‌) cu sarea și zahărul până când acestea se vor dizolva.

4.Adăugați soluția obținută în plămădeală. Amestecați cu mâna până la omogenizare.

5.Adăugați toată făina cernută. Inițial amestecați cu lingura, iar apoi frământați aluatul cu mâinile: timp de 5-7 minute din momentul încorporării făinii, până devine mai omogen. El trebuie să fie dens, dar moale și nelipicios. Dacă este prea tare, mai adăugați 1-2 linguri de apă în el.

6.Modelați aluatul sub formă de bilă și puneți-l într-un bol adânc, uns cu puțin ulei. Acoperiți-l cu folie alimentară, găurită pe alocuri cu cuțitul. Lăsați-l să dospească timp de 60 minute la temperatura camerei.

7.Transferați aluatul dospit pe masa unsă cu puțin unt moale. Apoi încorporați treptat untul rămas în el, frământându-l de fiecare dată până când acesta pătrunde complet în el. După ce veți termina încorporarea untului, continuați să frământați aluatul pe parcursul a încă 10 minute, până devine neted, omogen și nelipicios.

8.Modelați aluatul sub formă de bilă și puneți-l în bolul uns cu ulei. Acoperiți-l cu folia alimentară și lăsați-l să dospească pe parcursul a încă 50 minute.

9.Divizați aluatul în 2 bucăți egale. Modelați-le sub formă de biluțe, acoperiți-le cu folie alimentară și lăsați-le să se „odihnească” timp de 7-10 minute, ca să se întindă mai ușor.

10.Întindeți fiecare bucată de aluat sub formă de turtă ovală. Întoarceți-o cu fața netedă în jos și întindeți-o încă puțin. Apoi rulați-o sub formă de ruladă compactă, întinzând-o puțin cu mâinile și începând de la o margine scurtă. Lipiți „cusătura” ruladei, după care rulați-o puțin pe suprafața de lucru, subțiindu-i capetele.

11.Așezați franzelele pe tava tapetată cu hârtie de copt. Acoperiți-le cu folie alimentară și cu un prosop curat de bucătărie. Lăsați-le să se „odihnească” pe parcursul a 30 minute.

12.Apoi realizați secțiuni oblice și superficiale pe suprafața franzelelor, folosind un cuțit ascuțit.

13.Acoperiți-le iarăși cu folia alimentară și prosopul de bucătărie. Lăsați-le să se „odihnească” timp de încă 20 minute.

14.Amestecați oul cu un praf de sare până la omogenizare. Adăugați apa și amestecați încă o dată. Ungeți franzelele cu compoziția rezultată, folosind pensula. Lăsați-o să se usuce pe parcursul câtorva minute.

15.Coaceți franzelele timp de 20-25 minute în cuptorul preîncălzit până la 190°C‌ (pe raftul mijlociu, programul jos-sus, fără convecție). Verificați dacă sunt gata prin testul cu scobitoarea.

16.Lăsați-le să se răcească pe grătar.

17.Apoi feliați-le și serviți-le cu multă plăcere! Sunt moi, pufoase, poroase, aromate și delicioase!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New