Franzelă împletită cu brânză dulce de vaci și mere — simplă, rapidă și foarte fină!

Fără îndoială, această franzelă minunată va fi pe placul tuturor! O rețetă simplă și rapidă!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-350 g de brânză dulce de vaci;

-150 g de zahăr;

-2 ouă medii;

-100 g de unt;

-¾ linguriță de bicarbonat de sodiu;

-aproximativ 400 g de făină (cantitatea necesară poate varia, în funcție de mărimea ouălor și umiditatea brânzei);

-un praf de sare;

-8 g de zahăr vanilat.

Toate ingredientele pentru aluat trebuie să fie la temperatura camerei!

Pentru umplutură:

-1 kg de mere dulci-acrișoare;

-5 linguri de zahăr (sau după gust);

-2 linguri de suc de lămâie (opțional);

-8 g de vanilie sau o linguriță de scorțișoară măcinată (opțional).

Puteți să folosiți alte fructe (prune, pere, piersici, fructe de pădure) sau brânză cu stafide în calitate de umplutură.

Altele: 

-un gălbenuș + o lingură de lapte — pentru ungerea franzelelor înainte de coacere (opțional);

-zahăr pudră — pentru decor (opțional).

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul: puneți brânza dulce de vaci, un praf de sare și ouăle într-un bol adânc. Pasați-le cu blenderul până veți obține o compoziție fină și păstoasă.

Dacă doriți, puteți să lăsați brânza ca atare, ca să rămână granule prin aluat, fie să o treceți printr-o strecurătoare măruntă, fie să folosiți deodată brânză păstoasă.

2.Adăugați zahărul tos, zahărul vanilat și untul moale. Amestecați foarte bine.

Adăugați zahărul după ce veți pasa brânza, deoarece el s-ar topi în timpul acestui proces și compoziția rezultată ar fi mai lichidă.

3.Adăugați bicarbonatul de sodiu (puteți să-l înlocuiți cu 1.5 lingurițe de praf de copt, dar dacă brânza este acrișoară, bicarbonatul de sodiu este mai potrivit). Amestecați.

4.Adăugați treptat făina cernută. Inițial amestecați cu spatula, iar apoi frământați aluatul cu mâinile. El trebuie să fie moale și nelipicios.

5.Divizați aluatul în 2 bucăți egale, cu greutatea de 550 g (în cazul nostru — dacă veți folosi mai multă făină, valoarea respectivă poate fi diferită).

6.Acoperiți bucățile de aluat cu un prosop curat de bucătărie și dați-le la frigider.

7.Pregătiți umplutura: curățați merele de coajă și cotoare. Tăiați-le în feliuțe subțiri, folosind cuțitul sau răzătoarea pentru feliat. Puneți-le într-un bol adânc.

8.Adăugați 3 linguri de zahăr tos, sucul de lămâie, zahărul vanilat sau scorțișoara măcinată. Amestecați.

Dacă merele sunt foarte suculente, cel mai bine ar fi să le caramelizați timp de aproximativ 10 minute, până se va evapora tot lichidul din tigaie, pe foc moderat.

9.Modelați franzelele: lucrând pe masa presărată cu făină, întindeți fiecare bucată de aluat într-un foaie dreptunghiulară, cu grosimea de 2-3 mm.

10.Puneți jumătate de umplutură în mijlocul ei, oferindu-i forma de baton. Puteți să o presați puțin cu mâinile.

11.Presărați o lingură de zahăr pe umplutură.

12.Tăiați marginile foii de aluat în fâșii oblice.

13.Îndoiți capetele foii spre interior, după care așezați fâșiile de aluat peste umplutură, alternându-le și suprapunându-le, ca să obțineți o „cosiță” frumoasă.

14.Transferați franzela obținută pe tava tapetată cu hârtie de copt.

15.Când modelați a doua franzelă, puteți să răsuciți de câteva ori fiecare fâșie de aluat înainte de a o așeza pe umplutură. Astfel veți căpăta un aspect încă mai interesant.

De asemenea, dacă nu doriți să tăiați aluatul în fâșii și să le împletiți, puteți să așezați umplutura în apropierea unei margini a foii de aluat, după care să o rulați sub formă de ruladă și să realizați câteva secțiuni pe suprafața ei.

16.Dacă doriți, puteți să ungeți suprafața franzelelor cu un gălbenuș combinat cu o lingură de lapte, folosind pensula. Noi le-am lăsat ca atare.

17.Coaceți franzelele timp de aproximativ 30 minute, până se vor rumeni bine, în cuptorul preîncălzit până la 200°C‌ (pe raftul mijlociu, programul jos-sus, fără convecție).

18.Lăsați-le să se răcească pe parcursul a 20-30 minute, după care transferați-le pe grătar sau pe un tocător. Dacă doriți, puteți să le presărați cu zahăr pudră.

19.Feliați și serviți franzelele cu multă plăcere! Sunt foarte fine, moderat de dulci, aromate și delicioase!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New