Franzelă împletită cu mere și stafide!

Franzela împletită cu mere și stafide este foarte aspectuoasă și gustoasă. Constă din aluat pufos și multă umplutură aromată. Pregătiți-o neapărat!

INGREDIENTE:

Pentru plămădeală:

-200 ml de lapte;

-o lingură de zahăr;

-2 linguri de făină;

-2 lingurițe de drojdie uscată.

Pentru aluat:

-2 ouă;

-6 linguri de zahăr;

-100 g de unt;

-550-600 g de făină;

-o linguriță de zahăr vanilat;

-un praf de sare.

Pentru umplutură:

-500 g de mere;

-100 g de stafide;

-150 ml de apă;

-4 linguri de zahăr.

Altele: un gălbenuș + o linguriță de lapte (pentru ungerea franzelei înainte de coacere).

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți plămădeala: turnați laptele cald într-un bol adânc. Adăugați drojdia uscată, zahărul și făina cernută. Amestecați până la omogenizare cu ajutorul telului.

2.Acoperiți plămădeala cu un prosop curat de bucătărie și lăsați-o să dospească timp de 20 minute într-un loc cald.

3.Pregătiți aluatul: adăugați zahărul tos, zahărul vanilat, untul topit și răcit, un praf de sare și ouăle în plămădeala activată. Amestecați cu telul până la dizolvarea zahărului.

4.Adăugați făina cernută. Inițial amestecați cu lingura, iar apoi frământați aluatul cu mâinile până va deveni omogen. El trebuie să fie moale și nelipicios.

5.Puneți aluatul într-un bol adânc și acoperiți-l cu un prosop curat de bucătărie. Lăsați-l să dospească într-un loc cald până își va dubla sau tripla volumul.

6.Pregătiți umplutura: turnați apa într-o crăticioară și puneți-o pe foc. Adăugați zahărul și amestecați până la dizolvarea lui completă. Aduceți siropul până la punctul de fierbere.

7.Curățați merele de coajă și cotoare. Tăiați-le în cubulețe. Adăugați-le în siropul clocotind. Fierbeți-le până se va evapora tot lichidul.

8.Spălați stafidele și acoperiți-le cu apă clocotită pentru 5-10 minute. Apoi uscați-le cu ajutorul prosoapelor de hârtie și adăugați-le în merele preparate. Amestecați. Umplutura este gata!

9.Modelați franzela: frământați puțin aluatul dospit. Transferați-l pe masa presărată cu făină și divizați-l în 2 bucăți inegale: 1/3 și 2/3. Modelați-le sub formă de bile.

10.Întindeți bucata mai mică de aluat sub formă de blat rotund, cu grosimea de circa 5 mm. Așezați umplutura de mere și stafide în apropiere de una dintre marginile lui sau răspândiți-le pe toată suprafața lui. Apoi rulați-l sub formă de ruladă și lipiți-i foarte bine „cusătura” și capetele.

11.Întindeți bucata mai mare de aluat sub formă de blat rotund, cu grosimea de aproximativ 5 mm. Așezați rulada cu mere și stafide în mijlocul lui.

12.Folosind un cuțit ascuțit, tăiați marginile libere ale blatului în fâșii oblice, cu lățimea de 1 cm. La sfârșit îndepărtați porțiunile de blat de la nivelul unui capăt, care depășesc lungimea ruladei, lăsând doar un dreptunghi în dreptul ei.

13.Îndoiți dreptunghiul de aluat și lipiți-l de ruladă. Apoi începeți să îndoiți fâșiile de aluat peste ea, suprapunându-le încrucișat și ascunzându-le capetele sub ruladă.

14.Când vă vor rămâne câte 4 fâșii de aluat pe fiecare parte a ruladei, tăiați excesul de blat de la capătul respectiv, lăsând doar o bucată cu formă de trapez în dreptul ruladei.

15.Îndoiți trapezul peste capătul ruladei, îndreptându-i vârfurile spre părțile ei laterale. După aceasta continuați încrucișarea fâșiilor rămase de aluat.

16.Așezați franzela împletită pe tava tapetată cu hârtie de copt. Acoperiți-o cu prosopul de bucătărie și lăsați-o să se „odihnească” timp de 20-25 minute într-un loc cald.

17.Ungeți franzela cu gălbenușul amestecat cu o lingură de lapte, folosind pensula de silicon.

18.Coaceți-o timp de 25 minute în cuptorul preîncălzit până la 180°С.

19.Lăsați-o să se răcească pe grătar.

20.Feliați și serviți delicioasa franzelă!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New