Ghiveci din ciment — pentru plantele din curtea dumneavoastră!

Ghivecele pentru plante pot fi confecționate din diferite materiale, pot avea forme și culori diverse. Astfel fiecare om poate să aleagă ceea ce îi place. Dacă vreți să vă decorați grădina și curtea într-un mod interesant, încercați să meșteriți ghivecele din ciment — de exemplu, sub formă de broască-țestoasă!

AVEȚI NEVOIE DE:

-un ghiveci de plastic;

-6 sticle de plastic, cu volumul de 1.5 litri;

-folie de plastic;

-o peliculă mare;

-nisip;

-ciment;

-apă;

-o pensulă lată;

-o unealtă pentru olărit (pentru modelat);

-2 forme rotunde, mai mari (noi am folosit o farfurie și un bol metalic);

-2-3 forme rotunde, cu diametrul de circa 4 cm (noi am folosit capacele unor spray-uri cu fixativ pentru păr);

-câteva bucăți de sârmă;

-2 pietricele;

-un pai sau tubul unui pix;

-vopsea albă;

-vopsea portocalie, neagră, roșie, verde (preferabil, spray-uri).

MOD DE LUCRU:

1.Combinați cimentul cu apă, respectând instrucțiunile de pe ambalaj, ca să obțineți o soluție cu consistența optimă.

2.Umeziți nisipul cu apă și răspândiți-l pe suprafața de lucru, lăsând un spațiu gol în mijlocul grămezii (ar fi bine să o acoperiți în prealabil cu o peliculă mare, ca să evitați murdărirea ei).

3.Așezați ghiveciul de plastic în mijlocul grămezii de nisip și înveliți-l cu folie de plastic (noi am folosit folie alimentară). Aranjați sticlele de plastic în jurul lui, îndepărtând nisipul dintre ele și ghiveci (ca în imaginea de mai jos — ele trebuie să fie așezate diametral opus, astfel încât să ocupe provizoriu locul capului, cozii și lăbuțelor viitoarei broaște-țestoase).

4.Apoi acoperiți foarte bine ghiveciul cu nisipul umed, pe care l-ați pregătit.

5.Aplicați compoziția de ciment pe suprafața ghiveciului acoperit cu nisip, străduindu-vă să acoperiți și capetele sticlelor din jurul lui. Folosind pensula și apă rece, uniformizați suprafața stratului de ciment.

6.Lăsați stratul de ciment să se usuce pe parcursul câtorva minute. După aceasta, folosind o formă rotundă, cu diametrul potrivit, trasați un cerc pe suprafața lui (corespunzător fundului ghiveciului de plastic). Îndepărtați tot cimentul din interiorul cercului, ca să ajungeți la stratul de nisip. Folosind pensula și apa, neteziți marginile cercului respectiv.

7.Îndepărtați câte un semicerc de ciment din spațiile dintre sticle (din partea inferioară, lângă sol) și rotunjiți cimentul din dreptul sticlelor.

8.Folosind formele rotunde, cu diametrul de circa 4 cm, decupați semicercuri din jurul cercului decupat anterior de pe suprafața grămezii de ciment (ca în imaginea de mai jos).

9.Utilizând aceleași forme rotunde, acoperiți toată suprafața viitorului ghiveci cu cerculețe superficiale — complete sau incomplete (ca niște amprente). Lăsați-l să se usuce.

10.Răspândiți un strat gros de nisip umed pe suprafața de lucru. Întindeți un strat de câțiva centimetri de compoziție de ciment pe el.

11.Presărați stratul de ciment cu praf de ciment (uscat, nediluat) și îndepărtați-l cu tot cu o parte din cimentul umed.

12.Uniformizați suprafața stratului respectiv cu compoziție de ciment.

13.Marcați un cerc pe acest strat, folosind o formă rotundă (în cazul nostru, bolul metalic), după care îndepărtați tot cimentul din jurul lui.

14.Introduceți câteva bucăți îndoite de sârmă în cercul de ciment. Apoi acoperiți-l cu încă un strat uniform de ciment, acoperind complet sârmele.

15.După ce viitorul ghiveci se va usca, îndepărtați sticlele de plastic din jurul lui și transferați-l cu grijă pe cercul de ciment, pe care l-ați pregătit. Adăugați compoziție de ciment în jurul cercului, în interiorul ghiveciului, ca să-i etanșați fundul.

16.Modelați capul, lăbuțele și codița broaștei-țestoase din compoziție de ciment. Ca să obțineți rezultatul optim, presărați-o periodic cu praf de ciment și neteziți-o cu pensula înmuiată în apă. Introduceți 2 pietricele în capul broaștei-țestoase, care să joace rolul de ochi.

17.Acoperiți suprafața lăbuțelor și codiței broaștei-țestoase cu cercuri foarte mici, superficiale, folosind paiul sau tubul de la un pix. Lăsați totul să se usuce.

18.Vopsiți broasca-țestoasă cu vopsea albă. Lăsați-o să se usuce.

19.Apoi acoperiți-o cu vopsea portocalie.

20.Decorați-i lăbuțele și codița cu pete negre, iar capul — cu vopsea roșie, neagră și verde (orientați-vă după imaginile de mai jos).

21.Lăsați ghiveciul să se usuce complet. Apoi adăugați pietricele (pentru drenaj) și substratul în el. Sădiți plantele preferate.

Spor la treabă!

New