Încetați să aruncați produsele alimentare! Nu folosiți congelatorul doar pentru carne!

Nu ne place să aruncăm mâncarea! De aceea, astăzi vrem să vă arătăm cum procedăm cu produsele, pe care nu reușim să le mâncăm, pentru ca ele să nu ajungă în găleata de gunoi. Și, de asemenea, vă vom povesti cum le folosim ulterior. Astfel veți reuși să economisiți atât ingredientele, cât și timpul necesar pentru prepararea diferitor feluri delicioase de mâncare!

1. LĂMÂILE

Vi s-a întâmplat vreodată să folosiți jumătate de lămâie, iar pe cealaltă să o găsiți mucegăită undeva prin frigider peste o săptămână? Din această cauză, dacă observați că nimeni nu este interesat de lămâi, spălați-le cu apă fierbinte și uscați-le cu ajutorul prosoapelor de hârtie. Apoi dați-le coaja prin răzătoarea mică (doar partea galbenă) și puneți-o într-un recipient mic. Dați-o la congelator.

După aceasta stoarceți sucul din lămâi și strecurați-l. Turnați-l în forme pentru gheață și congelați-l. Puteți să adăugați cubulețele de suc de lămâie în ceai, cocktail-uri, sosuri și marinade. De asemenea, dacă în timpul verii veți arunca un asemenea cubuleț într-un pahar de apă, veți obține o băutură răcoritoare, care potolește excelent setea. Bineînțeles, dacă aveți nevoie, puteți să adăugați sucul și coaja de lămâie în copturi și deserturi.

2. CHECURILE, PREPARATELE DIN ALUAT DOSPIT, PRĂJITURILE ȘI TORTURILE

Dacă v-a rămas o bucată de chec, pe care nimeni nu mai vrea să o mănânce, tăiați-o sub formă de feliuțe și puneți-o într-o caserolă. Acoperiți caserola cu un capac și dați-o la congelator. Când veți dori să savurați ceva dulce, puneți caserola cu checul congelat în frigider și lăsați-l să se dezghețe. Calitățile lui gustative nu se modifică deloc.

Puteți să procedați similar cu orice preparat din aluat dospit, cu prăjiturile și chiar torturile!

3. PÂINEA

Bineînțeles, și pâinea se păstrează excelent la congelator. Puteți să congelați o bucată mare de pâine, iar când veți dori să o mâncați, să o încălziți în cuptorul preîncălzit până la 50°C. 

De asemenea, puteți să congelați pâinea tăiată în feliuțe și să scoateți treptat cantitatea, de care aveți nevoie. Peste câteva minute feliuțele de pâine pot fi mâncate sau, de exemplu, adăugate în compoziția pentru chifteluțe.

Încă o variantă: dați pâinea prin răzătoare și puneți-o în pungi mici de plastic. Congelați-o. Ulterior puteți să adăugați firimiturile respective în compoziția pentru chifteluțe, pârjoale etc. sau să le uscați și să le utilizați în calitate de panadă.

4. ALBUȘURILE DE OU

Deseori gălbenușurile de ou sunt adăugate în diferite tipuri de aluaturi și creme, iar albușurile rămân. Și ele pot fi congelate: pur și simplu puneți-le în caserole mici și dați-le la congelator. După dezghețare pot fi folosite ca de obicei: adăugați-le în budinci, copturi sau pregătiți bezea din ele. După părerea noastră, albușurile, care au fost congelate, se bat mai bine, iar bezelele ies la fel de frumoase, crocante și gustoase.

5. LEGUMELE

Iată ce congelăm:

1.Ardeii dulci (tăiați în bucățele).

2.Cartofii tăiați sub formă de fâșii lungi (spălați și uscați în prealabil) — când vrem cartofi copți, punem cartofii congelați într-un bol, îi amestecăm cu puțin ulei combinat cu condimente, îi răspândim pe o tavă și îi coacem până sunt gata.

3.Castraveții dați prin răzătoarea mare — se decongelează în frigider, se storc puțin cu mâinile și se adaugă în diverse sosuri sau supe reci (aroma lor rămâne neschimbată — puteți să pregătiți asemenea conserve pentru iarnă).

4.Varza tăiată fideluță (ulterior ea poate fi călită, adăugată în ciorbă, în plăcinte sau pateuri).

5.Ceapa tăiată în cubulețe și morcovul dat prin răzătoarea mare (când rămân jumătăți din ele în frigider — ulterior pot fi prăjite sau adăugate în mâncare, fără decongelare prealabilă).

6.Țelina apio tăiată în bucățele (puteți să o adăugați ulterior în supe, ciorbe și sosuri).

7.Sfecla roșie fiartă sau coaptă — dată prin răzătoarea mare sau tăiată în cubulețe (când aveți nevoie de ea, decongelați-o în frigider și adăugați-o în salată sau alt fel de mâncare).

6. FRUCTELE

1.Fructele foarte acre, pe care nimeni nu le mănâncă, dar sunt delicioase în compot.

2.Bananele tăiate în rondele — întindeți-le pe o farfurie unsă cu puțin ulei și acoperiți-le cu folie alimentară. După ce vor îngheța, puneți-le în vasul de la blender și adăugați puțină smântână pentru frișcă (rece) sau alte fructe congelate. Apoi pasați-le foarte bine, ca să obțineți înghețată de banane sau sorbet de banane și alte fructe.

3.Fructele de pădure, cireșele, vișinele, caisele, piersicile și alte fructe, care sunt mai puțin sau deloc disponibile în timpul sezonului rece.

4.De asemenea, dacă avem suficient loc, punem fructele și legumele uscate în congelator, ca să nu fie atacate de insectele dăunătoare (de exemplu, merele uscate, roșiile uscate, vinetele uscate, dovleceii uscați — pot fi adăugate în tot felul de tocănițe, supe, sosuri etc.)

7. VERDEȚURILE

Spălați și uscați verdețurile, care încep să se ofilească. Apoi tăiați-le mărunt și puneți-le într-o caserolă. Dați-le la congelator. Când aveți nevoie de verdeață proaspătă, scoateți caserola din congelator, puneți cantitatea necesară de ierburi în mâncare și dați ceea ce a mai rămas înapoi la congelator.

Puteți să procedați similar cu recolta de verdețuri, ca să le conservați și să le utilizați în timpul iernii.

8. UNTUL CU MĂRAR

Amestecați untul moale cu mărar mărunțit, coajă rasă de lămâie și piper negru măcinat (ajustați-le cantitățile după gust) până veți obține o pastă omogenă. Întindeți-o sub formă de baton pe o bucată de folie de aluminiu și înveliți-o în ea. Păstrați-o la congelator pentru 2-3 luni. Când aveți nevoie de unt aromat, tăiați o rondea din batonul congelat și utilizați-o. Puteți să adăugați untul cu mărar în paste, cartofi, terciuri, budinci, pârjoale, supe sau pur și simplu să-l savurați cu pâine.

9. SETURI PENTRU PIZZA

Toate ingredientele potrivite pentru pizza, care rămân prin frigider, pot fi tăiate în fâșii, feliuțe sau rondele (după caz) și întinse pe farfurii de plastic. Acoperiți-le cu folie alimentară și dați-le la congelator. Utilizarea lor este foarte confortabilă!

10. SETURI PENTRU OMLETĂ ȘI BLINII

Aceleași ingrediente rămase prin frigider (mezeluri, carne fiartă sau coaptă, cașcaval, ardei dulci, măsline, roșii etc.) pot fi tăiate în cubulețe, puse în caserole și congelate. Ulterior puteți să le adăugați în omletă sau aluatul pentru blinii, ca să obțineți blinii tip pizza.

11. LAPTELE ȘI CHEFIRUL

Laptele poate fi congelat în sticle de plastic. După decongelare el are aceleași calități gustative și nutritive. Pregătiți terciuri, copturi din el sau savurați-l cu o felie de chec sau pâine.

Chefirul poate fi congelat în sticle sau pungi de plastic. Apoi pur și simplu tăiați fundul sticlei sau punga de plastic și puneți chefirul congelat într-o strecurătoare tapetată cu 2 straturi de tifon. Peste câteva ore veți obține o delicioasă brânzică de casă.

12. BRÂNZA DULCE DE VACI

După decongelare puteți să pregătiți papanași, plăcinte sau orice alte preparate din brânza dulce de vaci. Gustul ei rămâne neschimbat!

13. SUPA DE PUI

Deseori înainte de sărbători fierbeți carnea pentru salate, dar nu aveți timp să pregătiți ceva din supa rămasă. Puteți să o congelați și să o utilizați ulterior pentru prepararea supelor, sosurilor, terciurilor etc.

14. CEREALELE FIERTE

Și ele sunt comestibile după decongelare! 

De exemplu, puteți să pregătiți chifteluțe delicioase din hrișca fiartă și congelată. O altă variantă de utilizare ar fi să o mărunțiți cu blenderul și să o adăugați în compoziția chifteluțelor sau pârjoalelor din carne (în loc de pesmet sau pâine).

Arpacașul fiert și înghețat poate fi adăugat în supe și ciorbe. Este chiar foarte confortabil: nu mai trebuie să pierdeți timpul pe fierberea lui!

Orezul fiert și congelat poate fi adăugat și în salate, și în perișoare, și în budinci. După dezghețare el este la fel de bun!

15. BOBOASELE (FASOLEA USCATĂ, MAZĂREA USCATĂ)

În mod similar puteți să congelați mazărea uscată, fiartă în prealabil. Astfel mereu veți avea la îndemână un semipreparat pentru pregătirea unei supe sau a umpluturii pentru pateuri.

Congelați fasolea fiartă în caserole sau în pungi mici de plastic. Puteți să o adăugați în orice feluri de mâncare: supe, ciorbe, tocane de carne, salate și diverse umpluturi.

16. PASTA DE ROȘII

Ce puteți să faceți cu pasta de roșii, care a mai rămas, ca să evitați mucegăirea ei? Bineînțeles, să o congelați! Puneți-o în recipiente mici și dați-o la congelator. Astfel veți avea la îndemână porții mici de pastă de roșii — cât pentru un fel de mâncare.

17. ICRELE ROȘII

Dacă vă plac icrele roșii, puteți să cumpărați o cantitate mai mare (iese mai ieftin) și să o congelați în recipiente mici — cât pentru o masă!

18. ALTE EXEMPLE

Alte exemple de alimente, pe care le-am congelat, ca să nu le aruncăm și chiar au putut fi folosite după decongelare:

-ouă bătute cu zahăr pentru pandișpan;

-piept de pui copt;

-cașcaval ras;

-pastă tartinabilă din morcov și hering sărat;

-hering sărat, tăiat în cubulețe (se decongelează rapid, în 10-15 minute; poate fi utilizat pentru prepararea pastelor tartinabile sau umpluturilor pentru ouă/mini tarte);

-ciupercile întregi sau tăiate în bucățele (pot fi adăugate în tocănițe, supe etc.).

Obișnuiți-vă să salvați produsele alimentare, care urmează să ajungă în coșul de gunoi: fie surplusul de ingrediente, fie tot ce aveți prin frigider, când vă pregătiți să mergeți în vacanță și se poate strica până vă veți întoarce acasă!

Aveți grijă de dumneavoastră!

New