Îndepărtarea frunzelor și copilirea corectă a roșiilor!

Toate informațiile importante despre cum și când se efectuează îndepărtarea frunzelor și copilirea roșiilor, care sunt necesare pentru obținerea unei recolte bogate!

ÎNDEPĂRTAREA FRUNZELOR

Probabil mulți grădinari începători își pun întrebarea: de ce trebuie îndepărtate frunze de pe tufele de roșii? Deoarece astfel le stimulăm dezvoltarea: după înlăturarea câtorva frunze, toți nutrienții sunt canalizați spre punctele de creștere a plantei. De asemenea, le protejăm de boli și invaziile de dăunători: dacă tufele sunt prea dese și nu se aerisesc corespunzător, umbra și umezeala de sub frunzele lor creează condițiile ideale pentru dezvoltarea ciupercilor (de exemplu, mana roșiilor) și insectelor dăunătoare.

Când trebuie să începeți înlăturarea frunzelor și câte trebuie să tăiați? Când pe tufa de roșii s-au format 10 frunze mari, atunci a sosit momentul să o tundeți. Puteți să tăiați 2-3 frunze deodată și anume pe cele inferioare, care se ating de sol.

Tăiați frunzele cu ajutorul unui foarfece ascuțit sau a altui dispozitiv potrivit, având grijă să nu lezați tulpina. De asemenea, ar fi bine să lăsați cioturi mici la baza lor: astfel veți preveni pătrunderea ciupercilor patogene în leziuni și îmbolnăvirea tufelor de roșii.

Dacă tufele de roșii sunt scunde (cu creștere determinată), îndepărtați doar o dată frunzele lor inferioare.

Iar dacă cultivați soiuri de roșii cu creștere nedeterminată (înalte), atunci repetați îndepărtarea frunzelor inferioare pe măsura creșterii tufelor (2 frunze la 2-3 săptămâni): după tundere fiecare tufă trebuie să prezinte minim 5 frunze, chiar preferabil 8 frunze.

COPILIREA

O dată cu îndepărtarea frunzelor trebuie să realizați copilirea tufelor. Dar trebuie să știți că această procedură se aplică doar în cazul soiurilor înalte de roșii (de obicei, se cultivă în sere și solarii). Soiurile scunde de roșii, care se cultivă în grădină, dau rod suplimentar pe copili.

Copilii nu trebuie tăiați complet: la baza lor se lasă câte un ciot mic. Astfel se previne sau se încetinește creșterea lor.

Spor la grădinărit!

New