Îngrijirea optimă a vișinului și cireșului! Ce îngrășăminte sunt potrivite pentru acești pomi fructiferi?!

ÎNGRIJIREA DEOSEBITĂ A VIȘINULUI ȘI CIREȘULUI — ÎNGRĂȘĂMÂNTUL PENTRU POMII DE TOATE VÂRSTELE!

Fertilizarea vișinului și cireșului depinde de vârsta pomului. Puieții abia plantați nu au nevoie de fertilizare abundentă. Nutrienții, care au fost adăugați în timpul plantării, sunt suficienți pentru dezvoltarea lor. Dar dacă veți observa că lăstarii încep să crească mai lent, iar frunzele lor s-au acoperit cu pete roșii, înseamnă că a sosit momentul să realizați fertilizarea.

Pomii tineri, care încă nu au început să rodească, au nevoie regulat de compuși organici: bălegar, compost, amestecuri organice. Vișinii roditori se fertilizează de 3-4 ori pe parcursul anului, iar pomii adulți, cu vârsta de peste 7 ani — o dată la 2 ani. De asemenea, când alegeți cantitatea de îngrășământ și perioada de fertilizare, trebuie să luați în considerație climatul, starea de sănătate a pomilor și compoziția solului. Acești factori sunt determinanți. 

Dacă creșterea anuală a lăstarilor este mai mică de 50 cm, atunci pomul tânăr necesită fertilizare anuală.

CU CE SE FERTILIZEAZĂ VIȘINUL ȘI CIREȘUL ÎN TIMPUL PRIMĂVERII?!

Fertilizarea primăvăratică a vișinului și cireșului permite pomilor să se „trezească” și să-și înceapă creșterea activă. Dacă veți face totul corect, ei vă vor bucura prin abundența florilor și ovarelor, iar ulterior — prin recolta bogată. Cât timp nu s-au desfăcut mugurii, puteți să stropiți pomii cu zeamă bordeleză 3% (sulfat de cupru neutralizat cu hidroxid de calciu), care îi protejează de afecțiunile micotice și este bogată în cupru. Ca să o preparați, dizolvați 300 g de sulfat de cupru și 300 g de var nestins în 10 litri de apă.

Următoarea schemă de fertilizare primăvăratică a vișinului și cireșului depinde de vârsta pomului.

Acidul succinic permite îmbunătățirea gustului fructelor. El este folosit pentru stropirea pomilor roditori înainte de începerea perioadei de înflorire (0.3 g la 10 litri de apă).

Ca să obțineți un rezultat excelent, trebuie:

-să combinați folosirea îngrășămintelor cu irigările (3-6 găleți de apă, în funcție de precipitații, vârsta pomului, umiditatea solului);

-să urmăriți aciditatea solului (puteți să o determinați cu ajutorul benzilor de hârtie indicatoare de pH sau după nuanța albicioasă a suprafeței): dacă ea este mai mare decât cea normală, adăugați var, dolomită, cenușă de mesteacăn sau prun; dacă aciditatea este mai mică, folosiți acid oxalic, acid citric, acid malic sau acid acetic);

-să stropiți pomii cu soluție de miere (o lingură la o găleată de apă) — pentru ademenirea albinelor și îmbunătățirea polenizării.

FERTILIZAREA VĂRATICĂ A VIȘINULUI ȘI CIREȘULUI

La începutul verii puteți să folosiți un îngrășământ bogat în azot, fosfor și potasiu (30 g la 10 litri de apă sau conform instrucțiunilor de pe ambalaj) și un pahar de cenușă de lemn. Dacă există un deficit de calciu, zinc sau alte elemente, realizați o fertilizare suplimentară.

Ultima fertilizare văratică poate fi combinată cu o irigare abundentă, care se realizează la începutul lunii august. În niciun caz nu neglijați aceste proceduri, deoarece anume în această perioadă se formează mugurii pentru următorul sezon.

FERTILIZAREA TOMNATICĂ A VIȘINULUI ȘI CIREȘULUI

Fertilizarea tomnatică anuală reface fertilitatea solului, ajută drupaceele să ierneze liniștite și asigură o recoltă bogată în viitor. Anume în această perioadă puteți să folosiți cu îndrăzneală preparate destul de puternice, fără să vă îngrijorați de influența lor nocivă asupra organismului. Această fertilizare se realizează la mijlocul sau la sfârșitul sezonului tomnatic, asociindu-se cu tunderea.

Aceste măsuri sunt suficiente, pentru ca pomii să se „trezească” primăvara cu forțe noi, iar afecțiunile micotice să-i ocolească. De asemenea, nu uitați la sfârșitul lunii septembrie să udați vișinii și cireșii, consumând 5-10 găleți de apă pentru fiecare pom, în funcție de vârsta lor și umiditatea solului.

Cu ajutorul acestor reguli simple, veți asigura fertilizarea completă a vișinului și cireșului, ceea ce înseamnă că noul sezon de grădinărit va fi deosebit de roditor!

Spor la grădinărit!

New