O metodă simplificată de cultivare a răsadurilor: nu veți mai avea nevoie de alta!

Vrem să vă oferim o metodă simplă de cultivare a răsadurilor. Mai demult le plantam în caserole, pahare de plastic etc. Dar ulterior am citit despre încă o metodă și am început să o folosim doar pe aceasta.

AVEȚI NEVOIE DE:

-sticle de plastic de 5 litri;

-folie de plastic;

-coji de ouă;

-nisip;

-substrat fertil;

-compost;

-apă fierbinte.

MOD DE LUCRU:

1.Tăiați o sticlă de plastic, cu volumul de 5 litri, în jumătate (în direcție transversală). Nu trebuie să realizați găuri de drenaj pe fundul ei — fiind transparentă, nivelul apei din ea iese foarte bine în evidență. 

2.Răspândiți un strat de 2 cm de coji mărunțite de ouă pe fundul jumătății inferioare a sticlei de plastic. 

3.Apoi adăugați un strat de 2 cm de nisip și încă un strat de 10-12 cm de sol fertil.

4.Opăriți substratul cu apă fierbinte (moderat, fără să-l inundați) și lăsați-l să se răcească. Folosind o pensetă, așezați uniform câte 20 semințe în fiecare recipient pregătit. Dacă el este mai mare (decât sticla de 5 litri), atunci și numărul de semințe trebuie să fie mai mare (noi am folosit doar sticle de 5 litri).

5.După aceasta presărați puțin semințele cu compost cernut. Acoperiți recipientele cu folie de plastic și puneți-le pe dulap sau în alt loc călduros.

Semințele de țelină, ardei și vinete trebuie semănate la jumătatea lunii februarie, iar cele de roșii — în a treia decadă a lunii martie.

SFAT FOLOSITOR:

Recipientele trebuie acoperite neapărat cu peliculă. Astfel se creează un microclimat cald și umed, în care semințele încolțesc rapid și se transformă în lăstari prietenoși. 

Cum numai au apărut lăstarii, înlăturați pelicula și așezați sticlele de plastic pe pervaz. Irigarea trebuie realizată după necesitate — acest lucru se observă ușor prin pereții transparenți ai recipientelor: aproximativ o dată la 5 zile, dar se poate și mai des (în funcție de ritmul de creștere a răsadurilor).

O dată pe săptămână stropiți solul răsadurilor cu soluția obținută prin diluarea unui preparat microbiologic (de exemplu, GeoCell — nu uitați să citiți instrucțiunile de pe ambalajul produsului folosit) și răsuciți cât mai des recipientele spre lumină, fără să uitați să adăugați sol, pe măsura creșterii răsadurilor.

Semințele răsar foarte repede, iar răsadurile sunt lăsate să crească pe pervaz până la plantarea în grădină. Înainte de plantare procedați în felul următor: presați recipientul, astfel încât solul cu răsadurile să se răstoarne într-un bol cu apă. Spălați cu grijă rădăcinile plantelor tinere în apă și plantați-le îndată în sol.

După cum scria autorul acestei metode, persoanele, care testează modul respectiv de cultivare a răsadurilor, nu mai încearcă alte metode. Așa și este!

Spor la grădinărit!

New