O rețetă împărătească uitată! Suculente și aerate — pur și simplu se topesc în gură (mai gustoase decât brioșele și chiflele)!

Nu există copturi mai fine, mai suculente și mai pufoase! Sunt mai gustoase decât orice chifle, iar prepararea lor aduce sărbătoarea în casă. Apropo, deși Paștele este încă departe, salvați această rețetă, ca să nu o pierdeți. Familia și prietenii dumneavoastră vor aprecia acest desert, chiar putând uita de cozonacii tradiționali. Este vorba de „Rum baba” — un preparat mic, incredibil de moale, pufos, dulce și însiropat, acoperit cu glazură. Da, este dulce! Dar nu o pregătim în fiecare zi. În mod tradițional „Rum baba” conține rom, dar puteți să o pregătiți și fără el, așa cum noi am procedat de această dată. Un desert formidabil!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-130 ml de apă caldă (2/3 pahar);

-9 g de drojdie uscată (2 lingurițe);

-2 ouă;

-70 g de zahăr (3 linguri);

-4 g de sare (1/3 linguriță);

-10 g de zahăr vanilat (2 lingurițe);

-aproximativ 350 g de făină (3 pahare + o lingură);

-100 g de unt moale (½ pahar);

-100 g de stafide (½ pahar) + o linguriță de făină.

Pentru sirop:

-sucul stors dintr-o portocală;

-100 ml de apă (½ pahar);

-50 g de zahăr (2 linguri).

Pentru glazură:

-250 g de zahăr (1.25 pahare);

-80 ml de apă (5 linguri);

-o linguriță de suc de lămâie.

Volumul paharului folosit este 200 ml.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul: amestecați 30 ml de apă caldă (37-38°C‌) cu drojdia uscată și o linguriță de zahăr (din cantitatea totală). Lăsați-le să interacționeze pe parcursul a 5 minute, ca să se activeze drojdia: compoziția trebuie să devină pufoasă, spumoasă.

2.Între timp puneți ouăle, zahărul tos și zahărul vanilat într-un alb bol. Amestecați-le cu telul până la omogenizare.

3.Adăugați 100 ml de apă caldă și drojdia activată. Amestecați.

4.Adăugați treptat făina cernută. Amestecați cu spatula. Trebuie să obțineți un aluat foarte moale și lipicios, dar nu lichid.

5.Adăugați treptat untul moale în aluat și continuați să-l frământați cu mâinile până îl veți încorpora complet. El devine omogen și încă mai lipicios.

6.Adunați-l cu spatula în mijlocul bolului și acoperiți-l cu folie alimentară. Lăsați-l să dospească într-un loc cald.

7.Între timp spălați stafidele cu apă fierbinte și uscați-le cu ajutorul prosoapelor de hârtie. Amestecați-le cu o linguriță de făină.

Dacă doriți, puteți să înmuiați stafidele în rom timp de minim 2 ore sau preferabil peste noapte.

8.Încorporați stafidele în aluatul dospit prin frământare, ungându-vă mâinile cu puțin ulei rafinat de floarea-soarelui.

9.Transferați aluatul în formele pentru brioșe sau savarine, pe care le-ați uns în prealabil cu ulei rafinat de floarea-soarelui (dacă sunt de silicon, nu trebuie să le ungeți) — umpleți aproximativ 2/3 din volumul lor. Folosiți 2 linguri în acest scop: astfel veți evita lipirea aluatului de mâini. Răspândiți-l uniform în forme.

10.Așezați formele pe tava de copt și acoperiți-le cu folie alimentară. Lăsați aluatul din ele să se „odihnească” pe parcursul a 20-30 minute într-un loc cald.

11.Coaceți „rum babele” timp de aproximativ 30 minute în cuptorul preîncălzit până la 190°C‌.

12.Lăsați-le să se răcească în forme pe parcursul a 10-15 minute. Apoi scoateți-le din ele și puneți-le pe grătar până se vor răci complet.

13.Pregătiți siropul: puneți sucul de portocale, zahărul și apa într-o crăticioară. Amestecați-le și fierbeți-le pe foc moderat până când zahărul se va dizolva complet.

14.Lăsați siropul să se răcească până va deveni cald. Apoi scufundați fiecare „rum baba” în el timp de 15 secunde.

15.Pregătiți glazura: puneți zahărul și apa într-o crăticioară cu fundul gros. Amestecați.

16.Puneți soluția obținută pe foc mic și aduceți-o până la punctul de fierbere. Zahărul trebuie să se dizolve complet. Apoi, folosind o pensulă înmuiată în apă rece, curățați pereții crăticioarei de cristalele nedizolvate de zahăr.

17.Adăugați sucul de lămâie în sirop. Amestecați-l și fierbeți-l pe foc mic până va atinge temperatura de 115°C‌. 

Dacă nu aveți termometru, puteți să verificați gradul de preparare a siropului prin testul cu picătura moale: adăugați o picătură de sirop în apă rece și rulați-o între degete. Siropul este gata, când picătura adăugată în apă este moale și maleabilă.

18.Transferați siropul într-un bol și bateți-l energic cu spatula până se va răci. El va deveni treptat mai gros și se va albi.

19.Răspândiți glazura obținută pe suprafața „babelor”. Lăsați-o să se întărească.

Dacă glazura s-a întărit până să o aplicați pe „rum babe”, adăugați puțină apă în ea și încălziți-o pe foc mic până va deveni iar fluidă.

20.Serviți „rum babele” cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New