O rețetă incredibil de simplă de chifle! Moi ca puful!

Moi, pufoase și delicioase! Aceste chifle minunate nu lasă pe nimeni indiferent!

Bineînțeles, acest tip de aluat dospit poate fi folosit pentru prepararea altor preparate: alte chifle, pateuri sau plăcinte.

INGREDIENTE:

-200 ml de lapte cald (+ 2-3 linguri de lapte pentru ungerea chiflelor înainte de coacere);

-10 g de drojdie proaspătă sau 3-4 g de drojdie uscată;

-40 g de zahăr;

-un ou mediu (la temperatura camerei);

-aproximativ 400 g de făină;

-50 g de unt sau ulei rafinat de floarea-soarelui (la temperatura camerei);

-½ linguriță de sare;

-150-200 g de gem de fructe (noi am folosit gem de vișine);

-zahăr pudră — pentru decor.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul: amestecați laptele cald, zahărul și drojdia fărâmițată într-un bol adânc. Lăsați-le să interacționeze pe parcursul a 15 minute, până va apărea „căciula” spumoasă caracteristică, care indică activarea drojdiei.

2.Adăugați sarea și oul ușor bătut. Amestecați.

3.Adăugați treptat făina cernută și amestecați bine cu lingura. Când aluatul va deveni mai dens, transferați-l pe suprafața de lucru și continuați să-l frământați cu mâinile. El trebuie să fie moale și ușor lipicios. Nu-l îmbibați cu prea multă făină!

4.După ce aluatul va încorpora toată făină, puneți untul moale pe el și continuați să-l frământați până va deveni neted, omogen, elastic și nelipicios. Acest proces durează aproximativ 5 minute.

Dacă vreți să înlocuiți untul cu ulei rafinat de floarea-soarelui, adăugați-l odată cu oul și sarea în aluat. De asemenea, puteți să folosiți untul topit și răcit, amestecându-l deodată cu ingredientele lichide.

5.Modelați aluatul sub formă de bilă și puneți-l într-un bol adânc, uns cu ulei. Acoperiți-l cu folie alimentară sau cu un prosop curat de bucătărie și lăsați-l să dospească timp de aproximativ 60 minute, până își va dubla sau tripla volumul, într-un loc cald.

6.Modelați chiflele: transferați aluatul dospit pe suprafața de lucru și frământați-l ușor. Divizați-l în 9 bucăți egale, cu greutatea de 80 g. Frământați-le bine (astfel veți scoate bulele mari de aer din aluat și chiflele vor avea o structură poroasă măruntă) și modelați-le sub formă de biluțe. Acoperiți-le cu un prosop curat de bucătărie, ca să nu li se usuce suprafața.

7.Luați prima biluță de aluat și rulați-i o margine cu palma, astfel încât să-i oferiți un aspect tubular.

8.Apoi întindeți biluța cu sucitorul. Drept rezultat, ea capătă forma de picătură.

9.Puneți o linguriță de gem în apropiere de marginea, care reprezintă baza „picăturii”. Apoi îndoiți marginea respectivă și lipiți-o de turtiță, astfel încât să sigilați umplutura.

10.După aceasta rulați turtița sub formă de rulou. Lipiți-i ușor capătul.

11.Procedând similar, modelați toate chiflele. Folosiți biluțele de aluat în ordinea modelării lor, ca să reușească să se „odihnească”.

12.Așezați chiflele cu aspect de cornulețe pe tava tapetată cu hârtie de copt. Dacă doriți, puteți să folosiți o tavă mare, ca să lăsați spații libere între ele. Noi am folosit o tavă mică (22 x 30 cm), deoarece am vrut ca marginile lor să se lipească.

13.Acoperiți chiflele cu un prosop curat de bucătărie și lăsați-le să se „odihnească” timp de 20-30 minute.

14.Ungeți-le cu ou bătut sau lapte, folosind pensula de silicon.

15.Coaceți chiflele timp de aproximativ 20 minute în cuptorul preîncălzit până la 180°C. Verificați dacă sunt gata prin testul cu scobitoarea.

16.Lăsați-le să se răcească pe grătar. Apoi presărați-le cu zahăr pudră.

17.Serviți chiflele cu ceai, cafea sau lapte. Sunt super pufoase și mega gustoase!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New