Ouăle Pascale. Cum puteți să le vopsiți fără coloranți chimici?!

Dacă vreți să vopsiți ouăle de Paști cu ajutorul coloranților naturali, puteți să luați în considerație și această variantă interesantă!

AVEȚI NEVOIE DE:

-10-15 ouă albe;

-o căpățână mare de varză roșie;

-apă;

-2 linguri de oțet de masă 9%;

-o linguriță de sare;

-bucățele de dres subțire (nou, curat);

-ață;

-frunzulițe, flori proaspete;

-2-3 linguri de ulei.

MOD DE LUCRU:

1.Tăiați varza roșie în bucățele.

2.Puneți-o într-o cratiță și acoperiți-o cu apă rece.

3.Fierbeți varza roșie timp de 20 minute din momentul clocotirii, pe foc mic. Apoi luați-o de pe foc și lăsați-o să se răcească până la temperatura camerei.

4.Îndepărtați jumătate din varza fiartă din decoctul obținut.

5.Între timp scoateți ouăle din frigider și lăsați-le să se încălzească timp de 2 ore pe masa din bucătărie (astfel veți reduce riscul de crăpare a cojii lor în timpul fierberii). Spălați-le cu soluție de spălat vasele sau cu bicarbonat de sodiu și clătiți-le bine sub jetul de apă. Lăsați-le să se usuce pe o farfurie tapetată cu prosoape de hârtie.

6.Înmuiați 1-2 frunze sau flori proaspete în apă și așezați-le pe suprafața oului. Apoi înveliți-l cu o bucată de dres, întinzând-o cât mai bine. Legați capetele dresului cu ață.

7.Iată și alte exemple: floare de mușcată, frunze de mărar, frunze de tuia.

8.Scufundați ouăle pregătite în decoctul de varză roșie. Adăugați oțetul și sarea.

9.Fierbeți ouăle în decoct timp de 7 minute din momentul clocotirii. Apoi luați-le de pe foc și lăsați-le să se răcească complet, fără să le scoateți din decoct: cu cât vor sta mai mult în el, cu atât culoarea lor va fi mai intensă.

10.Scoateți ouăle din decoct. Îndepărtați dresul și frunzele sau florile de pe suprafața lor. Spălați-le puțin și uscați-le cu ajutorul prosoapelor de hârtie. Apoi așteptați până când coaja lor se va usca complet.

11.Ștergeți ouăle cu un șervețel înmuiat în ulei, ca să devină lucioase.

Hristos a Înviat!

New