Pâine de casă, preparată fără frământare!

Vă place pâinea de casă, dar nu îndrăzniți să încercați să o pregătiți? Puteți să începeți cu această variantă simplă de pâine gătită fără frământare. Nu este o glumă! Această pâine poate fi pregătită de oricine! Coaja ei este rumenă, crocantă și subțire, iar miezul — moale, dantelat și pufos.

INGREDIENTE:

-500 g de făină;

-350 ml de apă caldă;

-10 g de zahăr (½ lingură);

-10 g de sare (½ lingură);

-25 g de drojdie proaspătă sau 8 g de drojdie uscată;

-25 ml de ulei rafinat de floarea-soarelui (3 linguri).

MOD DE PREPARARE:

1.Turnați apa caldă într-un bol adânc (30-35°C‌). Adăugați drojdia fărâmițată, zahărul, sarea și uleiul rafinat de floarea-soarelui. Amestecați foarte bine, ca să se dizolve drojdia, zahărul și sarea.

2.Adăugați făina cernută. Amestecați cu lingura de lemn până când se va umezi toată făina. Veți obține un aluat vâscos, lipicios și neomogen.

3.Acoperiți bolul cu folie alimentară și lăsați aluatul să dospească timp de 60 minute într-un loc cald. El trebuie să-și mărească volumul de aproximativ 3 ori.

4.Peste 60 minute trebuie să amestecați aluatul cu lingura de lemn — pe parcursul a 30-60 secunde. Apoi acoperiți-l iarăși cu folia alimentară și lăsați-l să dospească timp de încă 30 minute.

5.Separați aluatul dospit de pereții bolului și transferați-l pe masa presărată cu făină. Presărându-i suprafața cu făină, ca să nu se lipească de mâini, întindeți-l cu mâinile sub formă de blat gros, dreptunghiular. Apoi împăturiți-l în trei de două ori. Acoperiți-l cu bolul, în care a dospit și lăsați-l să se „odihnească” timp de 10 minute.

6.Apoi întindeți-l încă o dată sub formă de blat dreptunghiular, presărându-l cu făină. Împăturiți-l în trei, îndepărtând excesul de făină, după care rulați-l sub formă de rulou compact. Lipiți-i bine „cusătura”.

7.Așezați aluatul pe o bucată de hârtie de copt, pudrați-i suprafața cu făină și acoperiți-l cu folie. Lăsați-l să dospească pe parcursul a 60 minute.

8.Pâinea trebuie coaptă într-un tuci sau într-o cratiță cu volumul de 5 litri (fără mânere de plastic), dotat/ă cu capac. Cu 20-30 minute înainte de coacerea pâinii introduceți vasul respectiv în cuptor, lăsându-i capacul pe o parte și preîncălziți cuptorul până la 230°C‌ (vasul trebuie să se încingă pe parcursul a 20 minute).

9.Peste 60 minute îndepărtați folia de pe pâine și pudrați-o cu făină, după care realizați 3 secțiuni profunde și liniare pe suprafața ei, folosind un cuțit subțire și ascuțit sau o lamă.

10.Scoateți vasul din cuptor și transferați pâinea cu tot cu hârtia de copt în el.

11.Coaceți pâinea timp de 30 minute, sub capac, în cuptorul preîncălzit până la 230°C‌. Apoi îndepărtați capacul, reduceți temperatura până la 200°C‌ și continuați să coaceți pâinea pe parcursul a încă 15 minute, până se va rumeni.

12.Transferați pâinea pe grătar și lăsați-o să se răcească. Coaja ei este subțire și crocantă — în timpul răcirii ea se va crăpa.

13.Feliați și serviți pâinea cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New