Plantarea tomnatică a cepei!

Unii grădinari nu știu cum se plantează corect ceapa în timpul toamnei și de ce se face acest lucru. Această sarcină simplă (la prima vedere) prezintă câteva subtilități, pe care trebuie să le respectați, dacă vreți să obțineți o recoltă bogată și timpurie.

Nu toate soiurile de ceapă sunt potrivite pentru plantarea tomnatică. Dar nici alegerea corectă a soiului nu garantează rezultatul reușit. Doar combinarea agrotehnicii corecte, materialului calitativ de plantare și respectarea termenilor de plantare a cepei permit savurarea verdețurilor proaspete în următoarea primăvară.

CUM SE PLANTEAZĂ CEAPA ÎN TIMPUL TOAMNEI?

Pentru plantarea tomnatică a cepei sunt potrivite parcelele, pe care s-au cultivat anterior roșii, castraveți, mazăre, fasole, orice cereale, sfeclă roșie, muștar, rapiță și salate verzi. Nu se recomandă plantarea cepei după alte boboase, cartofi, lucernă și trifoi roșu, deoarece ea poate fi atacată de nematode. Iar sădirea cepei după ceapă poate fi realizată doar o dată — în al treilea an nu veți mai obține o recoltă bună.

Solul pentru plantarea tomnatică a cepei trebuie pregătit din timp. Cea mai bună recoltă poate fi obținută pe solurile fertile și afânate. De aceea, în timpul săpării încorporați 5-6 kg de humus, 10 g de sare de potasiu și 20 g de superfosfat pe fiecare metru pătrat de sol. Înainte de plantarea propriu-zisă presărați cenușă de lemn pe sol după proporția 10 g de cenușă/m.p.

Apoi săpați pământul, nivelați-l și compactați-i suprafața. Pregătiți șanțuri la distanța de 20 cm unul de altul și plantați arpagicul uscat în ele, lăsând câte 5-7 cm între cepușoare. Acoperiți cu grijă arpagicul cu sol, dar nu-l udați — solul este destul de umed în timpul toamnei. Odată cu venirea gerurilor mulciți parcela cu frunze uscate, ace de conifere și acoperiți mulciul cu ramuri, ca să nu fie răspândit de vânt. Dacă iarna din regiunea dumneavoastră este înzăpezită, puteți să nu folosiți învelișuri suplimentare.

De asemenea, este important să știți adâncimea optimă, la care trebuie sădită ceapa în timpul toamnei. Arpagicul prea adâncit va răsări greu în timpul primăverii, așteptând încălzirea solului, iar cel plantat superficial poate îngheța sau putrezi. De aceea, adâncimea optimă pentru sădirea arpagicului este 5 cm.

PRELUCRAREA ARPAGICULUI ÎNAINTE DE PLANTARE

Indiferent de faptul că ați cumpărat sau ați cultivat de sine stătător materialul de plantare, înainte de plantarea tomnatică ceapa trebuie aleasă și sortată. În primul rând îndepărtați toate cepușoarele bolnave, putrede, uscate și cele cu leziuni mecanice.

Apoi sortați cepușoarele rămase, în funcție de dimensiune: 

-cu diametrul de până la 1 cm;

-cu diametrul egal cu 1-3 cm;

-cu diametrul mai mare de 3 cm.

Cepușoarele din prima și a doua categorie sunt potrivite pentru obținerea bulbilor de ceapă, iar cele din a treia categorie oferă o parte vegetativă bogată și timpurie.

Dacă nu sunteți siguri de sănătatea materialului de plantare, cel mai bine ar fi să-l decontaminați înainte de plantare.

Ca să le decontaminați, scufundați cepușoarele în soluție de sulfat de cupru (30 g la 10 litri de apă) pentru 30 minute, după care uscați-le timp de 24 ore într-o încăpere caldă.

CARE CEAPĂ POATE FI PLANTATĂ TOAMNA?

Toamna puteți să plantați practic orice ceapă, mai ales că solul se pregătește în mod similar pentru ele, indiferent de soi. Dar există câteva diferențe în agrotehnică.

Semințele de ceapă

Cultivarea cepei din semințe permite adaptarea soiului la solul și clima din regiunea dumneavoastră, deoarece creșterea ei va fi maxim de apropiată de condițiile naturale. Pe lângă aceasta, semănarea semințelor de ceapă permite economisirea banilor cheltuiți pe materialul de plantare și siguranța calității cepei.

Semințele de ceapă se seamănă în solul înghețat, după proporția de 100 semințe pe 1 metru de șanț. Parcela se acoperă cu un strat de humus sau turbă și nu se udă. În timpul iernii ar fi bine să urmăriți ca parcela cu ceapă se fie întotdeauna acoperită cu un strat de zăpadă. Dacă iarna nu este înzăpezită, mulciți parcela cu frunze sau rumeguș, iar primăvara îndepărtați mulciul până la răsărirea lăstarilor.

Ceapa cultivată pentru bulbi

Plantarea tomnatică a cepei pentru bulbi este bună nu numai pentru că permite economisirea timpului în timpul primăverii, ci și pentru că plantele rezultate sunt atacate mai puțin de musca cepei. Doar până în momentul, în care ea începe să atace culturile, cepușoarele reușesc să-și dezvolte o bază dură și sistemul radicular. Pe lângă perioada de plantare, această ceapă nu se deosebește deloc de celelalte și trebuie îngrijită ca și ceapa plantată primăvara.

Ceapa perenă

Ceapa perenă este populară, datorită părții sale vegetative suculente. Ea se plantează doar la sfârșitul toamnei, în sosul deja înghețat. Această ceapă nu prezintă bulbi propriu-ziși. De aceea, se adaugă mai multe semințe în fiecare groapă de plantare. Distanța dintre gropi trebuie să fie de 20 cm. După semănare parcela se acoperă cu humus sau turbă, iar primăvara — cu o peliculă.

Ceapa eșalotă

Se plantează cu 1-1.5 luni înainte de începerea gerurilor, dar și în acest caz aproape jumătate de cepușoare nu rezistă pe parcursul iernii. Tehnologia de plantare este aceeași ca la ceapa obișnuită, dar trebuie să alegeți cel mai mic arpagic — el se adaptează mai bine la frig. Arpagicul trebuie adâncit până la 10 cm: nu înfipt, ci anume pus în gropile pregătite. Dacă îl veți înfige în sol, îi veți leza sistemul radicular.

CÂND SE REALIZEAZĂ PLANTAREA TOMNATICĂ A CEPEI?

Plantarea tomnatică a cepei nu se realizează după calendar: trebuie să vă orientați doar după vreme și condițiile climatice. Este important să țineți minte că din momentul plantării și până la înghețarea solului ceapa trebuie să reușească să se înrădăcineze, dar să nu înceapă să crească. Ceapa obișnuită are nevoie de 2-3 săptămâni pentru această etapă.

Cum puteți înțelege că este momentul optim pentru plantarea tomnatică a arpagicului? Urmăriți termometrul: cum numai temperatura de afară va scădea cu 5-7°C‌ și se va menține la valoarea respectivă pe parcursul câtorva zile la rând, puteți începe plantarea. Iar dacă vremea din regiunea dumneavoastră este instabilă, încercați să divizați ceapa în 2 părți. Sădiți o parte la mijlocul lunii octombrie, iar a doua parte — la începutul lunii noiembrie. Iar plantarea cepei după începerea gerurilor stabile nu are sens — ea pur și simplu va îngheța și nu va răsări primăvara.

Spor la grădinărit!

New