Prăjitură de ciocolată cu vișine (fără ouă și produse lactate)!

Prăjitura răsturnată de ciocolată cu vișine se prepară ușor și este foarte gustoasă! Ea nu conține ouă, unt sau produse lactate. De aceea, puteți să o pregătiți și în post.

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-240 g de făină (1 + 2/3 pahare);

-160 g de zahăr (3/4 pahar);

-25 g de pudră de cacao (1/4 pahar);

-1/2 linguriță de praf de copt;

-1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu;

-1/2 linguriță de sare;

-250 ml de apă (un pahar; la temperatura camerei);

-80 ml de ulei rafinat de floarea-soarelui (1/3 pahar);

-o linguriță de oțet 6-9%;

-o linguriță de extract de vanilie (sau 8 g de zahăr vanilat — se adaugă odată cu zahărul tos).

Pentru compoziția de vișine:

-500-600 g de vișine congelate (fără sâmburi);

-110 g de zahăr (1/2 pahar; sau mai mult — după gust);

-125 ml de apă (1/2 pahar);

-un praf de scorțișoară măcinată;

-o linguriță de extract de vanilie (sau 8 g de zahăr vanilat — se adaugă odată cu zahărul tos);

-2 linguri de amidon de porumb (14 g) + 4-5 linguri de apă.

Volumul paharului folosit este 250 ml.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți compoziția de vișine: puneți vișinele congelate, zahărul și apa într-o crăticioară cu fundul gros. Amestecați. Puneți-le pe foc moderat și, amestecând periodic, aduceți-le până la punctul de fierbere.

2.Apoi reduceți focul până la minim și adăugați scorțișoara măcinată, extractul de vanilie, zahăr (dacă este necesar) și amidonul dizolvat în apă (nu trebuie să rămână cocoloașe). Amestecați și fierbeți compoziția pe parcursul a circa 3-5 minute. Ea trebuie să iasă moderat de groasă. 

Dacă sosul din jurul vișinelor este lichid, puteți să mai puțin amidon. Dar cel mai bine ar fi să lăsați compoziția să se răcească: atunci veți observa cât este de groasă sau, dimpotrivă, lichidă.

Compoziția de vișine poate fi preparată în prealabil și păstrată timp de câteva zile la frigider.

3.Pregătiți aluatul: amestecați ingredientele uscate (făina cernută, pudra de cacao, zahărul, sarea, bicarbonatul de sodiu și praful de copt) într-un bol adânc. 

4.Realizați o adâncitură în mijlocul lor. Turnați apa, uleiul, oțetul și extractul de vanilie în ea. Amestecați foarte bine cu telul.

5.Tapetați o tavă medie (noi am folosit una pătrată, cu dimensiunile de 21 x 21 cm) cu hârtie de copt. Răspândiți uniform compoziția rece de vișine pe fundul ei.

6.Adăugați treptat aluatul în tavă, răspândindu-l cu ajutorul unei linguri pe suprafața fructelor. Astfel veți evita deformarea stratului de vișine.

7.Coaceți prăjitura timp de 40-45 minute în cuptorul preîncălzit până la 180°C. Verificați dacă este gata prin testul cu scobitoarea.

8.Lăsați prăjitura să se răcească timp de 10-15 minute în tavă, după care răsturnați-o cu grijă pe o farfurie. Pe măsura răcirii topping-ul ei se va îngroșa.

9.Lăsați-o să se răcească parțial sau complet (poate fi servită și caldă). Apoi porționați-o și serviți-o. Ea nu iese umedă, ci anume pătrunsă de topping-ul de vișine (acesta nu înmoaie aluatul, deoarece a fost îngroșat cu amidon).

10.Păstrați prăjitura la frigider, într-o caserolă închisă.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New