Prăjitura „Jerbo” („Greta Garbo”) — o bunătate, pe care fiecare trebuie să o guste!

Prăjitura „Jerbo” se prepară dintr-un aluat deosebit, sfărâmicios, o umplutură delicioasă și ganache de ciocolată. Este desertul ideal pentru ceai sau cafea. Pregătiți-o neapărat!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-250 g de unt sau margarină;

-500 g de făină;

-10 g de drojdie uscată;

-100 g de zahăr;

-10 g de praf de copt;

-un ou mare sau 2 ouă mici;

-50 ml de lapte.

Pentru umplutură:

-200 g de nuci;

-150 g de zahăr;

-200 g de gem de caise.

Pentru ganache:

-200 g de ciocolată;

-100 ml de smântână pentru frișcă 33%.

Prăjitura se coace într-o tavă dreptunghiulară, cu dimensiunile de maxim 20 x 30 cm. Noi am folosit una pătrată, cu latura de 23 cm. Dacă nu aveți o tavă mică, măriți cantitatea ingredientelor de 1.5-2 ori: altfel prăjitura va ieși prea subțire.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul: turnați laptele cald într-un bol adânc. Adăugați o lingură de zahăr, drojdia uscată și 2 linguri de făină. Amestecați. Lăsați plămădeala să se odihnească timp de 15 minute.

2.Adăugați zahărul rămas, oul și untul (sau margarina) topit și răcit. Apoi adăugați făina cernută împreună cu praful de copt și amestecați aluatul (noi am realizat acest pas cu ajutorul robotului de bucătărie).

3.Transferați aluatul pe suprafața de lucru și frământați-l până va deveni omogen. El este destul de dens și nu se lipește de mâini.

4.Modelați aluatul sub formă de baton și divizați-l în 3 bucăți egale.

5.Frământați fiecare bucată de aluat pe parcursul a circa 60 secunde. Întindeți-o într-un blat, ale cărui dimensiuni să corespundă cu dimensiunile tăvii. Transferați-l în tava tapetată cu hârtie de copt (doar fundul).

6.Pregătiți umplutura: măcinați nucile împreună cu zahărul, folosind blenderul. Adăugați gemul de caise și amestecați.

7.Răspândiți uniform jumătate din umplutura obținută pe suprafața blatului din tavă.

8.Întindeți cel de-al doilea blat și așezați-l în tavă. Acoperiți-l cu umplutura rămasă.

9.Întindeți cel de-al treilea blat. Transferați-l în tavă, așezându-l cu fața inferioară, netedă, în sus.

10.Acoperiți tava cu un prosop curat de bucătărie sau folie alimentară și lăsați prăjitura să se odihnească timp de 30-40 minute.

11.Apoi înțepați-o pe alocuri cu furculița (doar blatul superior) și introduceți-o în cuptorul preîncălzit până la 180°C. Coaceți-o timp de 20 minute.

12.Scoateți-o din cuptor și lăsați-o să se răcească până la temperatura camerei. După aceasta separați-o de pereții tăvii cu ajutorul unui cuțit subțire și scoateți-o din tavă.

13.Pregătiți ganache-ul: rupeți ciocolata în bucățele și turnați smântâna pentru frișcă peste ea. Încălziți-o pe bain-marie sau în cuptorul cu microunde până se va topi și va deveni omogenă.

14.Răspândiți ganache-ul pe suprafața prăjiturii. Puteți să trasați un model aspectuos pe ea.

15.Porționați prăjitura și serviți-o.

Prăjitura „Jerbo” este moderat de dulce, sfărâmicioasă și foarte gustoasă. Puteți să experimentați cu umplutura ei, adăugând diverse nuci și fructe uscate. Suntem siguri că gustul acestui desert nu vă va dezamăgi!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New