Prăjitură mega ciocolatoasă cu ganache. O plăcere divină!

Prăjitura mega ciocolatoasă cu ganache are un gust bogat și intens. Este moderat de dulce. Când este servită cu o ceașcă de ceai fierbinte, oferă o plăcere de nedescris! Puteți să o pregătiți într-o tavă rotundă sau în forme de brioșe: astfel veți obține o variantă mai festivă. Prăjitura respectivă este potrivită atât pentru mesele de sărbătoare, dar vă va răsfăța și în zilele obișnuite. Se prepară destul de simplu, fără trucuri deosebite, din ingrediente disponibile.

INGREDIENTE:

-150 g de făină (un pahar);

-o linguriță de praf de copt;

-½ linguriță de bicarbonat de sodiu;

-½ linguriță de sare;

-un ou mare;

-200 g de zahăr (un pahar);

-180 ml de iaurt natural (¾ pahar; nedegresat) — puteți să-l înlocuiți cu smântână fermentată;

-60 ml de ulei;

-1.5 lingurițe de extract de vanilie (puteți să-l înlocuiți cu zahăr vanilat);

-125 ml de cafea rece (½ pahar) — pregătiți-o după preferințele dumneavoastră (0.5-1 linguriță de cafea solubilă la ½ pahar de apă);

-45 g de pudră de cacao (½ pahar) — alegeți una calitativă, deoarece ea determină gustul prăjiturii.

Pentru ganache:

-200 ml de smântână pentru frișcă 33%;

-2 tablete de ciocolată (circa 200 g) — dulce (puteți să folosiți ciocolată neagră, dar cu conținutul de cacao de aproximativ 50%; puteți să o combinați cu ciocolată cu lapte sau cafea; cel mai important este să fie gustoasă).

Paharul utilizat are volumul de 250 ml.

MOD DE PREPARARE:

1.Amestecați ingredientele uscate: făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea.

2.Puneți oul, zahărul, iaurtul natural, uleiul și extractul de vanilie într-un alt bol. Amestecați cu telul sau mixerul până la omogenizare.

3.Adăugați cafeaua rece (ea nu va influența gustul prăjiturii, dar va accentua gustul pudrei de cacao) și pudra de cacao în bolul cu ingredientele lichide. Amestecați foarte bine, ca să nu rămână cocoloașe.

4.Adăugați ingredientele uscate și mixați până la omogenizare. Veți obține un aluat destul de lichid. Nu-l amestecați îndelung cu mixerul, deoarece astfel viitoarea prăjitură poate să se lase și să devină uscată.

5.Transferați aluatul într-o tavă pătrată (cu latura de 20 cm), unsă cu unt, răspândindu-l uniform. Puteți să folosiți o tavă rotundă, cu diametrul de 22-24 cm.

6.Coaceți prăjitura timp de aproximativ 30 minute în cuptorul preîncălzit până la 180°C. Orientați-vă după cuptorul dumneavoastră. Verificați dacă este gata prin testul cu scobitoarea: aceasta nu trebuie să prezintă urme de aluat crud după ce este scoasă din centrul prăjiturii (chiar dacă nu o veți scoate complet uscată).

7.Pregătiți ganache-ul: încălziți smântâna pentru frișcă pe aragaz sau în cuptorul cu microunde. Ea trebuie să fie fierbinte, dar aveți grijă să nu o clocotiți.

8.Rupeți ciocolatele în bucățele și puneți-le în vasul cu smântâna fierbinte, acoperindu-le complet cu aceasta. Lăsați-le să se topească pe parcursul câtorva minute.

9.Apoi amestecați foarte bine cu ajutorul unui tel. Lăsați ganache-ul să se răcească.

10.Scoateți prăjitura din cuptor și lăsați-o să se răcească timp de minim 30 minute, ca să nu mai fie fierbinte.

11.Turnați ganache-ul pe suprafața ei, răspândindu-l uniform. Lăsați-l să se închege pe parcursul a 30-60 minute. Ca să accelerați procesul respectiv, puteți să dați tava la frigider. Dar prăjitura este mai gustoasă la temperatura camerei.

12.Porționați prăjitura și serviți-o.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New