Roșii murate (pentru iarnă)!

INGREDIENTE (PENTRU UN BORCAN DE 3 LITRI):

-roșii — câte vor încăpea;

-aproximativ 1.5 litri de apă rece;

-2 linguri cu vârf de sare neiodată;

-2-3 fire de mărar cu umbele (verzi sau uscate);

-5-6 căței de usturoi;

-5 boabe de ienibahar;

-20 boabe de piper negru;

-ardei iute proaspăt —după gust (opțional);

-câteva fire de pătrunjel proaspăt;

-o foaie de dafin;

-2 frunze de hrean (verzi sau uscate).

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți toate ingredientele necesare. Spălați foarte bine borcanele și capacele.

2.Puneți jumătate de usturoi tăiat în feliuțe groase, boabele de ienibahar și piper negru, un fir de mărar și o frunză de hrean în borcanul de 3 litri.

3.Adăugați roșiile spălate și uscate, așezându-le destul de compact. Scuturați periodic borcanul, pentru ca ingredientele din el să se așeze mai bine.

4.După ce veți umple jumătate de borcan cu roșii, adăugați ardeii iuți (dacă îi folosiți) și câteva fire de pătrunjel proaspăt. Apoi continuați să puneți roșiile în el.

5.La sfârșit adăugați usturoiul rămas (tăiat în feliuțe groase), un fir de mărar, o frunză de hrean și o foaie de dafin. Dacă mai aveți loc în borcan, puteți să mai adăugați 1-2 roșii.

6.Procedând similar, umpleți toate borcanele.

7.Pregătiți saramura: dizolvați sarea în apa rece.

8.Turnați saramura în borcanele cu roșii, umplându-le complet.

9.Dacă aveți pivniță, acoperiți borcanele cu capace de plastic și duceți-le deodată în pivniță. Roșiile murate vor fi gata peste câteva luni.

10.Dacă nu aveți pivniță, acoperiți-le incomplet cu capace de plastic și puneți-le pe un suport (în timpul fermentării s-ar putea să existe scurgeri de lichid din borcane). Lăsați roșiile să se mureze timp de aproximativ 7 zile, până când procesul de fermentare se va sfârși, într-un loc umbrit și relativ cald. Apoi îndepărtați spuma și eventualul mucegai de pe suprafața lor, acoperiți ermetic borcanele cu capacele de plastic și dați-le la frigider.

Peste 7 zile:

11.Dacă murați roșiile, ca să le serviți în curând (nu în timpul iernii), atunci lăsați-le să fermenteze pe parcursul a 7 zile la temperatura camerei, după care dați-le pentru o săptămână la frigider sau în pivniță. Peste 2 săptămâni roșiile murate sunt gata pentru consum!

Această rețetă este potrivită și pentru murarea gogonelelor, dar în asemenea caz pregătiți saramura din 3 linguri de sare neiodată la 1.5 litri de apă rece (gogonelele se murează o perioadă mai lungă și au nevoie de mai multă sare).

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New