Ruladă dospită cu stafide și nuci — nemaipomenit de fină, suculentă și moale!

Această ruladă se prepară foarte ușor din aluat dospit și iese pufoasă și fragedă. Pentru umplutură puteți folosi în mod tradițional stafide sau semințe de mac, sau puteți experimenta cu sacade și nuci. Această ruladă este întotdeauna un fel de mâncare minunat și gustos, potrivit pentru micul dejun, în calitate de desert și chiar pentru întâmpinarea oaspeților.

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

– 200 ml de lapte;

– 7 g de drojdie uscată;

– 15 g de zahăr vanilat;

– 200 g de zahăr tos;

– 500 g de făină;

– 1 ou;

– 1 jumătate de linguriță de sare;

– 150 g de unt;

Pentru umplutură:

– 250 g de stafide;

– 2 sticluțe de rom de patiserie;

– 100 g de miez măcinat de nuci;

Pentru glazură:

– 80 g de zahăr pudră+ câțiva mililitri de apă fiartă și răcită;

Pentru decor:

– 50 g de miez mărunțit de nuci.

MOD DE PREPARARE:

1. Pregătiți aluatul: turnați laptele într-o crăticioară și încălziți-l la foc mediu timp de câteva minute. Scoateți-l de pe foc și adăugați 2 linguri de zahăr și drojdia uscată. Amestecați ingredientele , apoi adăugați două linguri de făină. Lăsați compoziția la cald timp de 15 minute, astfel încât drojdia să se activizeze.

2. Între timp, pregătiți restul ingredientelor pentru aluat. Luați un bol încăpător, potrivit pentru frământarea aluatului și adăugați oul, zahărul vanilat și o jumătate din cantitatea de zahăr pentru această rețetă. Amestecați bine cu un tel.

3. Încorporați sarea și 1/3 din untul topit și răcit până la temperatura camerei.

4. După ce drojdia s-a activat și compoziția și-a triplat volumul, adăugați-o în bol și amestecați-o ușor cu restul ingredientelor. Trebuie să obțineți o compoziție omogenă și aerată.

5. Începeți să adăugați câte puțină făină și să frământați aluatul. Trebuie să obțineți un aluat subțire și lipicios. Acoperiți-l cu o folie alimentară sau cu un prosop de bucătărie și lăsați-l să dospească timp de 1,5 ore.

Sfat: nu adăugați toată făina în aluat. Lăsați un pic pentru înfăinarea suprafeței de lucru.

6. Pregătiți umplutura: spălați și uscați bine stafidele cu ajutorul unor prosoape de hârtie. Transferați-le într-un bol și adăugați romul. Amestecați-le și lăsați stafidele să se îmbibe cu această aromă.

7. Înfăinați suprafața de lucru și transferați aluatul pe ea. Acesta trebuie să-și fi dublat volumul. Frământați-l timp de 2-3 minute, modelați-l în formă de bilă, acoperiți-l cu un prosop și mai lăsați-l să dospească timp de 40 de minute.

8. Modelați rulada: întindeți aluatul dospit într-un blat, cu o grosime de aproximativ 7-10 mm.

Sfat: toată foaia de aluat trebuie să aibă aceeași grosime, astfel încât rulada să se coacă uniform și să nu aibă locuri vizibile de aluat îngroșat.

9. Periați blatul cu restul cantității de unt topit și presărați-l cu restul cantității de zahăr tos.

10. Apoi răspândiți uniform pe suprafața blatului miezul măcinat de nuci și stafidele îmbibate în rom, lăsând marginile blatului libere.

11. Rulați-l sub formă de ruladă compactă și lipiți-i bine capetele. Amplasați rulada pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Acoperiți-o cu un prosop și lăsați-o să se „odihnească” pe parcursul a 15 minute. Între timp, setați cuptorul la 160°C și lăsați-l să se încălzească bine.

12. Dați tava la cuptor și coaceți rulada timp de 40 de minute. Timpul de coacere poate varia, în funcție de caracteristicile cuptorului dvs.

13. Scoateți rulada din cuptor și lăsați-o un pic să se răcească.

14. Pregătiți glazura: turnați zahărul pudră într-un bol. Adăugați puțină apă fiartă și răcită. Amestecați cu un tel. Trebuie să obțineți o compoziție omogenă și cremoasă.

15. Periați suprafața ruladei cu glazura obținută apoi presărați-o cu miezul fărâmițat de nuci.

Sfat: vă recomandăm să serviți rulada abia în ziua următoare, lăsând-o să se răcească foarte bine. Astfel, aceasta va putea fi feliată mai ușor și va arăta mai aspectuos.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New