Secretele obținerii răsadurilor de vinete!

PREGĂTIREA SEMINȚELOR

Semințele sănătoase reprezintă garanția răsadurilor calitative. Cel mai bine ar fi să folosiți semințe de vinete, ale căror vârstă nu a depășit 4 ani. Înainte de semănare trebuie să verificați capacitatea de germinare a materialului. 

Mai întâi alegeți și îndepărtați semințele goale, neviabile. În acest scop dizolvați o lingură de sare într-un litru de apă caldă și scufundați semințele în soluția obținută. „Cutiuțele” goale rămân și plutesc la suprafața apei, iar „micuțele promițătoare” se lasă la fund.

Vinetele sunt plante pretențioase. De aceea, cel mai bine ar fi să le accelerați dezvoltarea, folosind orice stimulator de înrădăcinare, pe care-l aveți la îndemână (Radistim, Razormin etc.). În acest caz nu trebuie să improvizați, ci să respectați cu strictețe instrucțiunile de pe ambalaj.

Nota bene! Sucul de Aloe vera poate fi folosit în calitate de stimulator „popular” de înrădăcinare. Puneți frunzele acestei plante în frigider pentru aproximativ 6 ore. Apoi stoarceți sucul din ele printr-o bucată de tifon și înmuiați semințele de vinete în el pentru 24 ore. După ce va trece timpul respectiv, semințele trebuie spălate, uscate și fie semănate, fie ținute într-o cârpă umedă pe parcursul a încă 2 zile.

De obicei, semințele pregătite se încolțesc. Ca să se producă acest lucru, ele sunt puse pe o cârpă umedă, într-un loc cald, timp de 3-4 zile. Puteți să înlocuiți cârpa cu discuri de vată sau prosoape de hârtie (ca exemple). După ce semințele se vor umfla și vor începe să crească, puteți să le semănați.

PREGĂTIREA SOLULUI

Solul pentru sădirea semințelor de vinete poate fi cumpărat din magazinele specializate sau preparat de sine stătător. Compoziția optimă:

-o parte de sol din stratul superficial al grădinii;

-2 părți de turbă uscată;

-2 părți de humus;

-doar un „strop” de cenușă de lemn.

Ca să reduceți riscul de îmbolnăvire a plantelor, udați substratul pregătit cu apă fierbinte sau soluție concentrată și caldă de permanganat de potasiu.

Nota bene! Recipientele alese pentru sădirea semințelor trebuie dezinfectate în prealabil: de exemplu, pot fi tratate cu soluție de permanganat de potasiu.

REGULILE DE SEMĂNARE

Recipientele pentru cultivarea răsadurilor de vinete trebuie să aibă volumul egal cu aproximativ 250 ml. În fiecare recipient se seamănă câte 3-4 semințe la adâncimea de circa 1 cm.

De obicei, primii lăstari apar în zilele 10-14 de la plantare. Dacă recipientele se acoperă cu peliculă, procesul este mai rapid. Plasticul trebuie îndepărtat odată cu apariția primilor lăstari.

După ce se dezvoltă puțin, răsadurile trebuie rărite: în păhăruț sau ghiveci se lasă doar un exemplar — cel mai sănătos și puternic.

Important! În niciun caz nu smulgeți răsadurile excesive din sol, deoarece astfel puteți leza rădăcinile plantelor, pe care ați decis să le păstrați. Cel mai bine ar fi să rupeți tulpinile lăstarilor mai slabi în apropiere de sol.

Dacă veți realiza totul corect, în scurt timp răsadurile dumneavoastră vor deveni sănătoase și puternice. Iar după aceasta vor urma și primele vinete apetisante!

Spor la grădinărit!

New